PLAGA E SHPIRTIT
RESMI OSMANI

Tregim

Kujtimit të Kapedan Muharrem Rushitit.

Po ta shihje nga poshtë,fshati Koskës, dukej sikur kishte hedhur rrënjë mbi shkëmbinjtë e anës lindore të malit të Shëndëllisë. Majtas, në majë të malit, e zhytur në re, ishte Vërva, më larg në kodrat e bukura Pleshavica. Në jugë, si në pëllëmbë të dorës, dukej fusha e Lopësit dhe Filati. Fshati ishte I ndarë në dy pjesë. Në pjesën lart ishte lagja e sipërme dhe xhamia me minaren që lartohej drejt qiellit.Nën të ,në rrafshulët, lagja e poshtëme. I sheh dielli që kur lind e deri sa perëndon. Në mes i ndan përroi që mbante ujë gjithë vitin dhe vinte në punë mullinjtë e blojes. Shtëpitë e bardha, dimër e verë, mbuloheshin nga kurorat e blerta të ullinjve, bajameve, fiqve e pjergullave. Në pranverë, kur lulëzonin bajamet, hapësira qëndisej nga bardhësia e luleve. Dukej sikur mbi fshat ishin ulur mijëra e mijëra flutura të bardha.

1

Në lagjen e sipërme, në të hyrë të fshatit, nga ana e lindjes, binte në sy shtëpia dykatëshe e Kapedan Muharrem Rushitit, që e rindërtuar, fekste nga bardhësia.