top of page

Përtej një fotografie dhe një citimi


Përtej një fotografie dhe një citimi


Rradhëherë gjenden (sidomos sot) momente që njerëzit e gjakut të bëjnë shumë për njëri-tjetrin. Kjo jo se është ndodnjë surprizë, porse largimet, emigrimet, largësitë dhe mjaft të tjera kanë bërë që të bëhen paksa më të ndjeshme takime mes njerëzve të të njëjtit gjak, sikurse quhen të afërt nga gjaku, kushërrinj të parë, të dytë, apo dhe djem e vajza dajallarësh, apo dhe më shumë se kaq në lidhjet e gjakut. Në rastin e një fotografie që miku im Përparim Muça e ndan me të gjithë miqtë e tij shohim se ajo flet shumë e shumë në këtë pikë.

Është djali i dajos së tij, Arben Arapi, që tek pozon me Përparimin, përshkrimi i këtij të fundit a kjton se ai është duke bërë shumë në këtë pikë që lidhjet egjakut të mbahen fort e të mos humbasin, apo të harrohen. Përparimi shkruan „Një foto me Dajon Arben Arapi AA e ka kodin dhe është me emër të madhe, i dashur dhe i qeshur, me të gjithë, që së bashku me të shtatë vëllezërit etij mundohet të gjejë rrënjë të gjakut të tij tek emigrimi prej vitesh dhe këtë e bëjnë gjithnjë realitet.“

Kjo nënkupton shumë gjëra, ku më kryesorja është: Gjaku ju bën të lidhur, por besnikëria ju bën familje. Më tej shkon përtej faktit, se ndoshta është vështirë të mirëkuptohet sot, se është befasi që gjaku të bën të lidhur, por besnikëria të bën familje. Duke u rritur, gjithmonë i sheh të gjithë të afërmit të respektojnë njëri-tjetrin ose të mbajnë anë në vend që të rrijnë së bashku. Dhe jam i sigurt se shumë prej jush mund të lidhet me këtë. Kështu, e kupton shumë mirë se duhet të ndërtoj rrethin e tij. Kjo është një mësim dhe për brezin e ri.

Keni të afërm me të cilët flisni rrallë, ose pothuajse nuk i shihni ndonjëherë? Pse besnikëria është më e rëndësishme se familja? A mund t'u besoni njerëzve që janë të përfshirë fort në jetën tuaj? A keni miq që i kuptojnë qëllimet tuaja dhe a janë aty kur keni më shumë nevojë për to?

Si fëmijë, ju mësohet se sido që të jetë, gjithmonë duhet të zgjidhni fillimisht familjen tuaj. Por më pas, me kalimin e viteve, kupton se njerëzit që vuajnë pjesën më të madhe të dhimbjes mbi ty nuk janë ata që nuk i njeh, por ata të cilëve shpesh u beson më shumë. Gjithçka që bën gjaku është që të lidh, por është besnikëria ajo që krijon një familje të vërtetë.Gjaku rreth Besnikërisë


Personat që ju ngushëllojnë kur të gjithë të tjerët po ju përulin, njerëzit që ju shpëtojnë jetën, edhe në rrezik për të humbur të tyren dhe miqtë që ju shtrijnë dorën e ndihmës janë familja juaj. Gjaku mund ta bëjë dikë një të afërm, por kjo nuk do të thotë se i intereson. Një familje nuk është gjithmonë ajo që mendoni.

Pra, përkufizimi origjinal i familjes nuk vlen më sot. Nuk duhet të ndiheni kurrë keq ose nuk duhet të shpjegoni pse ndonjëherë zgjidhni besnikërinë ndaj të afërmve të gjakut. Nuk ka nevojë për justifikime nëse doni të largoni nga jeta njerëzit që nuk ju trajtojnë ashtu siç e meritoni.

Si rezultat, një familje e vërtetë përfshin miq, miq të vërtetë, edhe nëse ata nuk janë të lidhur. Ata janë ata që ju qëndrojnë pranë kur pjesa tjetër e botës po shkatërrohet. Këta njerëz ju mbështesin gjatë përpjekjeve tuaja dhe ju ndihmojnë të ngriheni lart. Dhe ata nuk ju gjykojnë dhe nuk ju kthejnë shpinën, edhe nëse mund të mendojnë se jeni paksa i çmendur ose nuk pajtohen me ju gjatë gjithë kohës.


40 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page