Misionarja Emine Hoti...Misionarja Emine Hoti që reflekton vlera të shqiptarve në Norvegjinë demokratike

Që ditën e parë që z Viron Kona më dhuroj librin e shkrimtares, stilistes dhe atdhetares së njohur shqiptare-norvegjeze Emine S. Hoti nisa ta shfletoj faqe më faqe. Në këtë vepër të përgatitur nga shkrimtari i mirënjohur z Viron Kona gjeta dhe mësova mbi jetën dhe veprimtarinë e zonj. Emine një thesar me vlerë që çdo kush që lexon dhe shkruan kërkon të mësoj diçka më shumë rreth krijimtarisë së një poeteje gjithë tharmë pasi e kisha njohur me librat dhuratë të cilat i disponojë jo vetëm në biblotekën time, por edhe në biblotekën e shkollës Vëllazërimi një nder që edhe fëmijët dhe trupa mësimore e kësaj shkolle të njihet me krijimtarinë e zonj. Emine.

Libri kushtuar zonj. Emine është një xhevahir që me shkëlqimin e tij hedh dritë mbi jetën dhe veprimtarinë e shkrimtares që me mund dhe sakrifica ka mundur të përballoj plagën e emigracionit. Me vullnetin e saj të hekurt duke sakrifikuar edhe gjumin ajo arrinë jo vetëm të bëj detyrën si edukatore, por edhe të gjej kohë të të shkruaj poezi dhe të stiloj veshje kombtare shqiptare.

Më e bukura dhe me dashamirsja, është xhesti human i zonj. Emine që të gjitha stilimet e saj i jep falas. Me të drejtë shkrimtari Viron Kona e ka quajtur zonj. Emine Marigoja shqiptare e cila shpërndanë vlera jo vetëm në rrethin shoqëror ku ka shqiptarë, por edhe të dashamirësit norvegjez dhe gjetkë.Nuk dua të bëjë analizë të krijimtarisë dhe shkrimeve kushtuar zonj. Emine sepse ato janë në libër dhe kushdo që është kurioz i mëson nga shkrimet që përmban libri, por dua të tregoj se çfarë më ka mbetur në mendje mua, një lexues i gjithë krijimtarisë së saj

Zonj. Emine në gjithë krijimtarinë e botuar na sjell jetën gjithë sakrifica të cilën arrin ta ndërtoj me shumë mund e djersë dhe këtë mund e reflekton në gjithë krijimtarinë e saj.

Zonj. Emine nuk e njeh frikën, hidhet në lavën e vullkanit dhe prej andej del fitimtare sepse ka cilësit e njeriut me një karakter të fortë që nuk di të mposhtet, por e fiton betejën duke pasur besim në veten e saj.

Nga leximi i poezive të zonj. Emine ndien brizat malore (puhizat, era të lehta gjithë freski) që zbresin në mëngjes dhe në mbrëmje nga mjat e maleve drejtë ultësirave duke i dhënë jetë mjedisit ku galon shumëllojshmëria e jetës njerëzore.