KUVENDI I "TURPIT"


(refleksion nga një pjesëmarrës) Nga Përparim Hysi Ky kuvend që unë në këtë shkrim e quaj i "Turpit", është mbajtur në LEZHË më 2 mars 1967. Në atë kohë, u quajt KUVENDI i dytë i Lezhës,si moment historik ose sivëlla binjak me KUVENDIN HISTORIK TË LEZHËS më 2 mars 1444 të mbajtur nga SKËNDERBEU. Gjithmonë analogjitë dhe, sidomos,ato historike,sado të përafruara kurrë nuk janë të gjashme dhe,sa për këtë që u quajt i dytë, është shëmtim dhe një absurditet i vërtetë. * * * Unë kam qenë pjesëmarrës në këtë të"dytin" dhe askujt të mos i shkojë mendja se çfarë shkruaj tani, i kam menduar dhe atëherë. Pa i rënë anës dhe pas anës,"Kuvendi i dytë i LEZHËS" u mbajt për t'i bërë jehonë"Fjalës "programatike" të 6 shkurtit 1967". Plugu ideologjik i partisë,kalitur nga ZEUSI,pothuaj bëri qilizëm mbi kokat tona dhe u lëshua me anatema të"stuhishme" kundër fesë,kundër klerikëve të të gjitha besimeve dhe kundër të gjitha objekteve të kultit.Kishte një moblizim të përgjithshëm dhe LEZHA qe zgjedhur si qyteti ku do vritej çdo lloj besimi. LEZHA qe, po të marrë hua një figurë letrare,"trupi anatomik" ku do demonstrohej "vrasja e besimeve" dhe,pasi bisturia e partisë, do ta priste këtë trup, do ta bënte copa-copa dhe do ta hidhte tek lumi Drin që,nga aty ku mbahej "kuvendi" qe,pothuaj,disa çapa. Mobilizimi qe i tillë,sa gjithë të ardhurit u vendosën në shpatull të malit,kur shkon në SHËNGJIN. Mu tek këmbët tona qe xhadja dhe,po të kapërceje xhaden,përfundoje mu tek ujërat e kënetës së Kunjës.Prapa shpatullave tona,qe KIsha Katolike e LEZHËS dhe ngjitur me të qe spitali. Jemi në vitin 1967 dhe spitali e kisha ishin në krahun e majtë,kur merrje rrugën për Shkodër. Me të gjitha mjetet e kohës (shumica me karroca dhe,mandej, me "Zetora" e nga ndonjë kooperativë më e madhe,edhe me makinë. U vendosën aty,në"shpatull" të malit dhe,ndërsa pritej, të vinin të"dërguarët nga TIRANA",se nuk mjaftohej me partiakët e pushtetarët vendas,filluan "parcela- parcela" të mbaheshin leksione si&quo