Kur vodhi "gomari plak?!!!"


Kur vodhi "gomari plak?!!!"

               Tregim Nga Përparim    Hysi

  Xha Refati banonte aty nja njëqind çapa larg nesh. Ne banonim në një nga katër pallatet që kish fshati, kurse xha Refati kishte shtëpinë e tij përdhese. Po të shkoje tek shtëpia e tij, çuditeshe me një pastërti të madhe që fillonte me oborrin,rreth e qark shtëpisë dhe ca më pastër brenda. E gjithë kjo pastërti i dedikohej veç xha Refatit që, si një amvisë e mirë, përvishte mëngët dhe nuk linte qoftë dhe një gjethe mbi të. I hanin duarët për punë dhe kjo ishte një nga arsyet që ta doja. Pranë gardhit që rrethonte shtëpinë e tij, kalonte rruga ku reshperonte një lagje e tërë dhe, po pranë gardhit,sa të kaloje rrugën e gjerë aty deri 5 metro, ballë për ballë me portën e xha Reaftit qe një nga çezmat e fshatit. Rruga e fshatit dimrit ka baltë dhe verës ka pluhur dhe baltën e pluhurin e merrnin me vete graria që mbushtte ujë në çezmë. Xha Refati nuk duronte që aty, mu pëprballë portës, të shikonte baltë apo pluhur. Vullnetarisht iu shtrua punës dhe  e shtroi mirë rrugën dhe mbi gjithë shtrojen,vendosi gurëza të vegjël e të bardhë dhe rrugëza e çezmës aty nja 10-metro të dukej si një qilim me motive. Xha Refati e donte si pastërtinë,rregullin, por dhe të bukurën. Preu nga plepat e tij nja 5-6 trungje dhe i vendosi rreth e qark çezmës. Kur e pyeta:- Pse gjithë  ky