top of page

Kryqi... dhe ....


Kryqi

Astrit Lulushi


Cili tekst i vetëm në anglisht i ka dhënë fjalorit të Oxfordit më shumë fjalë të reja? Me fjalë 'të reja' nënkuptohen fjalë që ishin të panjohura përpara se të shfaqeshin në një tekst të veçantë.

Ndoshta një nga dramat e Shekspirit? Parajsa e Humbur e Miltonit? Përrallat e Canterburyt të Chaucer?

Përgjigja nuk është asnjëra nga këto. Në vend të kësaj, është një poemë pak a shumë e panjohur jashtë qarqeve mesjetare dhe leksikografike e quajtur Cursor Mundi.

Kjo poezi, titulli latin i së cilës do të thotë "rendësi i botës", u shkrua nga një poet i panjohur rreth vitit 1300, gati gjysmë shekulli para se të lindte Chaucer. Në 30 mijë vargje, poema ritregon të gjithë historinë biblike. Dhe një rëndësi e veçantë i jepet historisë së Kryqit gjatë gjithë veprës.

Kjo mund të jetë për shkak se Shën Helena, nëna e Konstandinit, njihej se ishte me origjinë britanike dhe jashtëzakonisht e popullarizuar në Angli. Thuhet se ajo kishte zbuluar kryqin në të cilin ishte kryqëzuar Krishti.

Helena ishte e martuar me perandorin romak Constandin Chlorís (ilir), i cili u nda nga ajo për arsye politike. Kur djali i tyre Konstandini I i Madh u bë perandor në vitin 306, ai e bëri nënën e tij perandoreshë dhe nën ndikimin e tij ajo më vonë u bë e krishterë.

Helena ishte e përkushtuar ndaj nipit të saj, Krispus Cezarit, të cilin Konstandini e bëri sundimtar të Galisë. Por një grindje misterioze në familjen perandorake arriti kulmin me ekzekutimin e Krispit dhe Faustës, gruas së dytë të Konstandinit. Më pas, historia u bë aktuale se Fausta e kishte akuzuar Krispin se po përpiqej ta joshte - prandaj Krispi u ekzekutua në vitin 326. Fausta, nga ana tjetër, u denoncua nga Helena e pikëlluar dhe u ekzekutua pak më vonë. Historiciteti i këtij shpjegimi mbetet i diskutueshëm. Menjëherë pas tragjedisë së dyfishtë, Helena bëri një pelegrinazh në Tokën e Shenjtë. Ajo ndikoi që kishat të ndërtoheshin në vendet me reputacion të Lindjes së Krishtit (në Betlehem) dhe atë të Ngjitjes (afër Jerusalemit).

Para vitit 337 në Jerusalem pretendohej se kryqi i Krishtit ishte gjetur gjatë ndërtimit të kishës së Konstandinit në Golgotë, nën një tempull të Venusit që ishte shkatërruar në atë vend. Më vonë Helena u vlerësua me zbulimin, kisha e shpalli shenjtore, dhe historia e gjetjes së kryqit u përhap në të gjithë botën e krishtere.


Jetët paralele

Astrit Lulushi Shumica e historive që dimë nga bota e lashtë kanë ardhur gojë më gojë - deri në epokën kur jo vetëm disa filluan të shkruanin e lexonin. Homeri nuk e shkroi Iliadën e Odisenë, por e transmetoi si rapsod, derisa dikush u kujtua ta hidhte në letër. Koleksion i famshëm i 'jetëve' të Plutarkut përmban 23 çifte biografish, secila e përbërë nga një biografi greke dhe romake për një figurë kryesore historike, e ndjekur zakonisht nga një krahasim, që nxjerrë përfundime për arritjet e mëdha, virtytet morale ose dështimet e personave të diskutuar. Një nga tekstet më të njohura të antikitetit, me një reputacion 'më të shitur' që në kohën romake - shekulli i dytë - Jetët Paralele të Plutarkut është jo vetëm burim informacioni për temat e biografive, por edhe për jetën dhe kohët e botës klasike. Jetët paralele u botuan nga Plutarku në fund të jetës së tij dhe duket se janë rezultat studimeve shumëvjeçare. Plutarku shpjegon në paragrafin e parë të Jetës së Aleksandrit se ai nuk merret me shkrimin e historive, por me eksplorimin e ndikimit të personazheve në jetën dhe fatet e njerëzve të famshëm. Pas vdekjes së Aleksandrit, gjeneralët e tij i ndanë tokat e pushtuara. Me këtë, ligjëruan pushtetin dhe shtrinë kulturën tyre në skajet më të largta. Ata folën dhe përhapën gjuhën e tyre, që sot quhet ‘greqishte e vjetër’ (pavarësisht se çfarë gjuhe ishte), me të cilën filluan të shkruheshin librat e lashtë, si Bibla për shembull. Autori përpiqet të provojë se e kaluara më e largët krenohet me njerëz të veprimit dhe arritjeve që mund të konkurrojnë me heronjtë më të fundit. Dorëshkrimet kryesore të mbijetuara datojnë nga shekujt e 10-të dhe të 11-të, me botimin e parë të vërtetë që u shfaq në Firence në 1517. Çifti i parë i jetëve, Epaminondas–Scipio Africanus, nuk ekziston më dhe shumë nga jetët e mbetura janë të cunguara, ose seksione që janë ndryshuar nga shkrimtarët e mëvonshëm. Me rëndësi kryesore është Jeta e Aleksandrit, një nga pesë burimet dytësore të mbijetuara për Aleksandrin e Madh, i cili përfshin anekdota dhe përshkrime të incidenteve që nuk shfaqen në asnjë burim tjetër. Po kështu, biografia e Numa Pompilius, një mbret i hershëm romak, gjithashtu përmban informacion unik që nuk gjendet askund tjetër në tekstet e lashta. Plutarku është kritikuar për mungesën e tij të diskriminimit të arsyeshëm në përdorimin e autoriteteve dhe gabimet dhe pasaktësitë pasuese në tekstin e tij, por ai shpëton shumë citate nga veprat e humbura, ndërkohë që rastësisht ofron një sasi të madhe informacioni të vlefshëm, duke mbushur boshllëqe të shumta në njohuri historike të gjetura gjetkë. Që nga lashtësia, Plutarku është shquar për stilin konciz dhe të gjallë të shkrimit të tij, duke përcjellë një ndjenjë ngrohtësie në portretizimin e tij dhe seriozitetin moral dhe entuziazmin me të cilin ai analizon disa ngjarje dhe personazhe më të rëndësishme të botës antike.

Biografinë mbi një figurë historike greke, Plutarku e pason nga një biografi për një figurë të ngjashme romake, duke dhënë natyrën ‘paralele’ të veprës. Homologu i dukshëm i Aleksandrit është romaku Jul Cezari.


18 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page