KËNGA POLIFONIKE LABE NË FSHATIN SASAJ


KENGA POLIFONIKE LABE NE FSHATIN SASAJ, VAJET, INSTRUMENTET DHE FYEJT POPULLORE ME MJETE TE THJESHTA RRETHANORE TE STINES.

Nga Mentor & Ideal Serjani.


Fshati Sasaj pervec pasurive, mbitokesore e nentokesore, flores dhe faunes, frutikultures, perimeve, luleve etj; etj; ka edhe nje pasuri te madhe shpirterore te shprehur nepermjet kengeve, legjendave, gjeegjezave etj. Pasioni per kerkimin e vlerave shpirterore te thesareve kulturore dhe nxjerrjen e tyre ne drite, eshte nje detyre por edhe nje pasion I patrioteve tane qysh heret dhe ne kohen e Rilindjes. Mbledhes te folklorit tek ne jane Spiro Dine me vellimin << Valet e detit>> dhe << Bleta shqiptare>> e Thimi Mitkos. Keta te dy I perkasin periudhes se Rilindjes Kombetare. Por ka edhe te tjere me para ketyre e pas ketyre. Per periudhen 1912- 1944 kete detyre filluan ta kryenin mesuesit. Pas Clirimit te vendit, me mbledhjen e folklorit u moren Ministria e Arsimit dhe Instituti I Folklorit (me pas I Kultures Popullore). Krijimtaria popullore, ndahet ne dy dege: Lirika dhe Epika. Krijimtaria lirike (poezia) kendohet kurse ajo epike tregohet. Krijimtaria popullore lirike ndahet ne Lirike familjare dhe Lirike shoqerore.

Lirika familjare shpreh gezimin e lindjes se femijeve, gezimin e marteses, hidherimin e vdekjes. Ketu perfshihen ninullat, kenget e dasmave, te vajtjes ushtar, te marteses vetja