top of page

Gjetja e komunitetit


Mes një krize në nevoja të veçanta arsimore, këta prindër po ndërtojnë komunitetin e tyre.

“Është bukur të jesh këtu. Unë jam nga një vend tjetër. Nuk kam miq. Kam pasur miq, por ata kanë fëmijë, dhe asnjë fëmijë me nevoja të veçanta. Ata e shohin djalin tim ... Ai është pak agresiv dhe të gjithë thjesht u tërhoqën. Tani, unë jam vetë.”

“Kur keni një fëmijë me autizëm, mund të jetë shumë izoluese”. Amera jeton në Bedminster por është me origjinë nga Shqipëria. Ajo ka dy djem - një trembëdhjetë vjeç dhe një tetë vjeç, të cilit i është diagnostikuar autizmi.

Bristol ka çështje të thella për fëmijët me nevoja të veçanta arsimore dhe aftësi të kufizuara (SEND - special educational needs and disability) (Edukim Special pwr Fwmijwt me Aftwsi tw Kufizuara). Sipas një raporti të përbashkët të inspektimit CQC-Ofsted të botuar në dhjetor, sistemi SEND i këshillit të Bristol nuk është “i përshtatshëm për qëllim”. Raporti nxjerr në pah vonesat e gjera në përpunimin e planeve të arsimit, shëndetit dhe kujdesit (planet e EHC), thelbësore për një fëmijë me SEND që të marrë mbështetje shtesë në shkollë. Si përgjigje, këshilli ka thënë se do të investojë një shtesë prej 1.3 milion në shërbime dhe do të duhet të paraqesë një plan veprimi për Ofsted.

Kuptohet, shumë prindër nuk janë të kënaqur me dispozitat e SEND në Bristol. Pra, ku mund të shkojnë tjetër kur gjërat vështirësohen? Apo, si në rastin e Ameras, kur ndjehen të vetëm?


Çfarë tha inspektimi i shërbimeve?


Raporti CQC / Ofsted zbuloi se ndryshimet e shpeshta në lidership kishin rezultuar dobësi të përhapura, por gjërat janë përmirësuar që nga viti 2018. Ai kritikoi procesin e EHCP si "joefektiv", dhe vetë planet nuk janë "të përshtatshme për qëllim". Inspektorët gjithashtu thanë që drejtuesit nuk e kanë trajtuar ndikimin e përjashtimeve dhe mungesës së vazhdueshme të fëmijëve me SEND. Prindërit nuk janë informuar mirë për ndihmën në ofertë dhe janë ankuar se proceset janë të paqarta dhe të padrejta.


Gjetja e komunitetit


Të nxitur nga lufta për të marrë mbështetje për fëmijët e tyre, grupe të vogla të ngushta të prindërve të fëmijëve me SEND janë formuar në Bristol. Nura Aabe dhe Kate Laine-Toner janë të dy nënat e një fëmije të diagnostikuar me autizëm. Përvojat e tyre personale mbollën farat për Pavarësinë e Autizmit (AI), një iniciativë e komunitetit lokal, dhe bamirësinë Bristol Autism Support (BAS), përkatësisht. Tani ata realizojnë mëngjeset javore të prindërve dhe seancat drop-in për të ndihmuar me aplikime, këshilla etj.

Në një mëngjes me re, të mërkurën, bashkohem me Kate dhe një grup nënash për mëngjesin e përjavshëm të kafesë BAS në Bedminster. Mbi një filxhan të nxehtë çaji dhe biskota, ne bisedojmë.


Amera është këtu. Ajo ndan përvojën e saj të stigmatizimit në komunitetin e saj. Dy vjet më parë, ajo dhe familja e saj vizituan vendlindjen dhe familja e saj u takua me djalin e saj më të vogël. Kur mbërritën, ai po kërcente, duke shkelmuar dhe duke rënë, ashtu si bën. Duke parë sjelljen e tij si problematike, një anëtar i ngushtë i familjes këmbënguli se Amera mbylli djalin e saj në një dhomë tjetër, pa e parë. Ajo ndjeu zemër të thyer, të braktisur dhe të zemëruar.

Kate thotë: «Kur të keni një fëmijë me autizëm, mund të jetë shumë izoluese, sepse familja juaj mund të mos kuptojë se çfarë po ndodh me fëmijën tuaj; ata mund të largohen prej jush.

"Miqtë që kanë fëmijë jo autikë nuk dinë se çfarë të bëjnë me ju, dhe ju mund të humbni miqtë dhe familjen tuaj me një veprim të shpejtë," shton ajo.

Grupi siguron Ameran, se është normale që sjellja e djalit të saj të ndryshojë, me ose pa nevoja shtesë. Ata shpresojnë se ka dritë në fund të tunelit edhe tani me Covid 19.

18 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page