FJALA E POPULLIT


  Atdhe Geci

  FJALA E POPULLIT


  Çamëria, vendlindja e kombit shqiptar

  Atdheu ynë në tokë, det dhe nëntokë

  jam fjala jote, gjuha dhe grushti yt

  jam trimi dhe humbësi, jam populli

  jam Atdheu i ndarë në pjesa e pjesa

  jam luftëtari parë në të gjitha betejat

  O vend i shtrirë në tokë, det e në qiell

  në fshatra e qytete, në tërë hapësirën

  gjeografike; ti je pellazgo-shqipëria,

  vendlindja e Atdheut tim të nderuar.

  Në Çamëri është lind kombi shqiptar

  Pellazgji, tëra shkronjat e gjuhës sonë

  mbajnë emrin tënd, ADN e shqipes

  Alfabeti ynë pellazg me 54 shkronja,

  është alfabet i krijuar nga e folmëja

  shqip, është gjak i drithërave tanë,

  gjak i Lemnit, Janinës dhe Prevezës,

  gjak i Atikës, Dodonës dhe Moresë

  këto shkronja kanë identitet shqiptar,

  janë shkronja nga epoka e paleolitit

  shkronja të gdhendura në guri e letër.

  Pellazgji, mendje e qytetërimt antik

  lindëse dhe rilindëse e atdheut tonë

  shpikëse e matematikës dhe vijave

  shpikëse e gjeometrisë dhe fizikës,

  shpikëse e arteve dhe e filozofisë

  ti je krijuesja jonë e njëperëndisë.

  Epirit, tëra krojet e ujit flasin shqip,

  në gjuhën hymnore të perëndive të

  lashta, kjo është arsyeja pse shqipja

  quhet gjuhë hyjnore e perëndive.

  Kjo tokë e lashtë në vetvete ruan e

  bimon hyjnueshëm si para mijëra

  vjetësh, ndërtime ipesh të shquara

  dhe vepra me cilësi të mëdha t´artit

  Gjuha ime e shkruar dhe e kënduar

  je identiteti i qenies sime e i gjakut

  ke gojë të ëmbël e sy përtej qiejve

  ke mendje ndërtimi dhe krijimesh

  E di se ka libra të fshehur me fjalë

  të shqipes së lashtë! Bibliotekën e

  e Aleksandrisë e dogjën se e kishin

  zili Pellazgjinë, e kishin zili Thotin,

  Faraonin, Zeusin, Aleksandrin dhe

  Pirro Shqiponjën. Nata ishte krimi

  Gjuha jonë kozmike, gjuha jonë e

  perëndive, edhe pas mijëra vjetësh,

  mbete po ajo hyjnorja e kësaj bote

  kjo këngë e lashtë në vetveten e saj

  vazhdon e gjallë në të folmen e saj

  e të shkruar, flet fjalët e gjakut tonë.

  Në Dodonë e gjithëandej pellazgo-

  Ilirisë, Zeusi fliste shqip në Olimp,

  fliste në gjuhën e tij të perëndisë,

  në gjuhën e prindërve që at´e lindi.

  Në Çamëri dhe gjithandej Epirit

  Me dhunë i është shkelur e vërteta

  Çamërisë s´i lejohet të jetë e lirë

  i mohohet gjuha, kultura, origjina,

  ndalohen shkollat shqipe, e folmja

  Në Çamëri e gjithandej Çamërisë

  Që nga 1912 vritet populli çam,

  Greqia me ligj i shkombëtarizon

  shqiptarët!Ç´të bëjmë me të rënët!

  Me çamët e pa shtëpi e të pavarre

  borxhi krimit Greqisë po i shtohet

  Thoti e Zeusi, e vërteta është gjallë

  Çamëria është etni brenda Greqisë

  Mblidhuni çamë te himni flamurit

  ta ngrejmë Ipesh lirinë e shkelur!...

  #Atdhe #Geci - poezi nga libri ,"Fryma e re"

  10 views

  Shkrimet e fundit