Dy fjalë të urta


Pajtim Xhelo

Për të gjithë shqiptarët!

Për drejtuesit e Shteteve , Qeverive e politikës shqiptare në Shqipëri e në Kosovë!

Si popull kemi trashëguar dy fjalë të urta : 1 . Mat shtatë herë dhe pri një herë. 2 . Hekuri rrihet sa është i nxehtë. Në pamje të parë duket sikur kundërshtojnë njeratjetrën, por jo... E para këshillon durim, urtësi në të menduar e gjykim të drejtë. E dyta këshillon që të mos e tepërosh me durimin e të veprosh menjëherë pasi ke vendosur, sepse po u ftoh, hekuri nuk punohet më. Thelbi i të dy fjalëve " perla" të popullit tonë është : " Mendohu mirë e si të jesh bindur për atë që duhet të bëshë, vepro menjëherë! " Është filozosike, është përvoja mijëra vjeçare e një populli. Nuk do fare shpjegim. I kujtova këto dy fjalë të urta, sepse ne shqiptarët e sotëm, duket sikur i kemi harruar, i kemi shpërfillur thesaret që na kanë lënë të parët tanë. Sot shqiptarët( që janë gati 13.000.000 në gjithë hapsirat e ligjëshme, natyrore të Ballkanit) jetojnë dhe punojnë në shtatë shtete : Shqipëri, Mal të Zi, Sërbi, Bosnjë-Hercegovinë, Maqedoni, Kosovë e Greqi( pa llogaritur pakica në Kroaci, Rumani, Bullgari etj) Po të kalojmë Ballkanin, në Itali jeton një komunitet i madh i Arbërve( Arbëreshët), në Ukrahinë një komunitet i vogël. Në Turqi janë 5.000.000 shqiptarë. Vetë këta që përmenda bëhen 20.000.000. Bota e di këtë, po nuk e ka përmendur asnjëherë. Përse të mos e themi ne me zë të lartë, me zërin legjitim të atij që të tjerët e shpërfillin qëllimkeq të gjithë. Ne shqiptarët duhet të duam veten, kur nuk na duan të tjerët dhe që të duash veten, do të thotë të kesh guxim e të trgosh se cili je, ç'detyra e të drejta ke në këtë bashkësi popujsh të organizuar të gjithë në OKB. Detyrimet tona ne i kemi plotësuar më mirë se të gjithë popujt e tjerë, kudo që jetojmë e punojmë. Shqiptarët kanë qenë dhe janë faktorë paqeje e zhvillimi kulturor, social e politik kudo që jetojnë, në ato vende që përmenda më sipër. Po, miqtë e mi : janë 20.000.000 shqiptarë që japin ndihmesën e tyre prë paqe dhe ardhmëri në këtë rajon ( nuk po