top of page

Darvini


Darvini

Astrit Lulushi


A janë përpjekur ndonjëherë shkencëtarët të vërtetojnë se evolucioni është i gabuar?

Pasi Darvini botoi "Për origjinën e specieve", qindra shkencëtarë vunë në dukje ato që ata besonin se ishin të meta të dukshme në teorinë e tij, si "toka nuk kishte qenë përreth aq gjatë sa të ndodhte" ose "nuk ka asnjë mënyrë që prindërit të mund të kalonin variacione të dobishme për fëmijët e tyre” ose “nuk ka asnjë mekanizëm për përcjelljen e karakteristikave të njohura për shkencën”. Në versionet e mëvonshme të "Origins", Darvini u përpoq t'i adresonte këto çështje pa shumë sukses.

Megjithatë, në vitin 1866, shtatë vjet pas librit të Darvinit, një murg çek gjerman, i quajtur Gregor Mendel, botoi një punim mbi atë që ai e quajti "gjenetikë". Nuk mori shumë vëmendje në atë kohë, por kur u bë shumë më i njohur në tridhjetë vitet e ardhshme, biologët evolucionarë patën rrugën që variacionet e dobishme të kaloheshin dhe të përforcoheshin, duke çuar në atë që tani njihet si teoria e "sintezës moderne". .

Në vitin 1869, një mjek zviceran identifikoi një kimikat që ai e quajti "acidi deoksiribonukleik" ose "ADN". Në vitin 1927, u identifikua si mekanizmi me të cilin të gjithë organizmat biologjikë, nga bimët tek kafshët, tek bakteret dhe tek kërpudhat, kalojnë informacionin gjenetik tek pasardhësit.

Më në fund, në vitet e para të shekullit të 20-të, një fizikant i quajtur Ernest Rutherford tregoi se disa shkëmbinj që ai po studionte për vetitë e tyre radioaktive duhej të ishin tre të katërtat e një miliardi vjet të vjetra, gjë që e shtyu moshën e tokës nga 10 milionë vjet në 750 milionë vjet, pastaj u gjetën shkëmbinj gjithnjë e më të vjetër dhe Toka ishte shumë më e vjetër nga sa e kishte menduar dikush.

E gjithë kjo së bashku në masë të madhe i mbylli gojën kritikëve të Darvinit dhe në vitet 1920 teoria e evolucionit nga seleksionimi natyror u pranua gjerësisht si e saktë.

12 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page