top of page

BRAKTISJA


Faslli Haliti

FASLLI HALITI


(Fier-Sheganit, fshatit të konvaleshencës ideologjike)

Qenkan mbushur kanalet që hapa dikur këtu me bel

Kanalet i paska veshur bari pothuaj të gjithë.

Parcelat qenkan rrethuar me tel

Arat qenkan thurur me drizë

Fshati Fier-Shegan,

Fshati socialist,

Mjeku

I konvaleshencës sime ideologjike,

Shëruesi i virusit tim borgjez, revizionist.

***

Të prita te ara e Sheqit, buzë Semanit Ali,

Shok i brigadës së arave,

Shok i vaditjeve!

S´më erdhe.


S´e di pse s’më erdhe

S’e di pse ?

Ç´u bëre shok i prashitjes së misrit,

Shok i kavalleve të orizit

Ku je?!

Të prita ty Durim, shoku im i vijave kulluese

Dhe ty Qani Bali, bir i kulakut të prita,

S´u takova dot me ju

Ju kishit ikur.

Nuk dihej

Ku…

Të kërkova

Dhe ty Vjollca,Sa pambuk e pjepra kemi vjelë bashkë.

Të prita

Si s´më erdhe, si ?

Je martuar, më thanë !

Ka kohë që ke ikur nga fshati.

Ka kohë që je bërë edhe nënë.

Të kërkova

Dhe ty Agim Murati,

Kemi hapur kanale bashkë,

Edhe ti paske ikur nga fshati ?

Ti «traktori» i brigadës paske emigruar,

Kjo është e pabesueshme, Agim

Ti të shkoje në Kanada?

Po kjo është shembje,

Kjo është hata…

Po të pres te Arra

Buzë Vjosës

Besnik,

Te arra e Madhe,

Ku kalonim vapën pas prashitjes atje, të dy...

Edhe ti Besnik paske emigruar?!

Ku ?

Në Francë

Në Angli ?!,

Edhe ti Besnik

Paske ''tradhtuar,,

Fshatin tënd socialist,

Edhe ti Besnik u tregove i '' pabesë ,,

Duke ikur me gomone, çave deteve tinëzisht?

Si s’erdhët

Si s’u takuat me mua Izet, Ramazan, Kadri

Shokë të ngarkimi-shkarkimit të qerres


Të paharruarit e mi,

Pa u ndarë

Me

Mua,

Emigruat vërtetë

Pa u ndarë me shokun tuaj të arave

Pa u ndarë me shokun tuaj të belit, shatit shkuat në kurbet !

Po ata që ishin fëmijë të vegjël fare atëherë

Kur unë «shërohesha» mes jush

Ideologjikisht:

Ariani për shembull,

Altini, Indrit, Arbeni, Ermali,

Ku janë?

Kanë ikur për studime

Në Londër, Paris, botës tejembanë ?!

***

Klarinetisti Dane ka kohë që ka ikur në Had ?!

Padrejtësi të merrje muzikantin para meje

Padrejtësi Zot, padrejtësi

Padrejtësi e madhe

Perëndi!

Më mbeti

Pa muzikuar poezia,

Gardh pa purteka tingujsh, melodish

Gardh i pa thurur më mbeti!

Ç’e gjeti, klarinetisti Dane

Ç’të gjeti poezia ime

Ç’e gjeti...!

***

Qenkësh shpërbërë, pothuaj plotësisht

Fshati i konvaleshencës sime ideologjike

Qenka boshatisur dhembshurisht

Fshati i viteve të mia të rinisë…

Fshati i dikurshëm

Socialist.

Pleqtë paskan vdekur pothuaj të gjithë,

Të rinjtë paskan emigruar,

Të rinjtë

S’i njohim më,

S´na njohin më as ata,

Kjo është e dhimbshme për mua,

Kjo është shkretinë e shkretëtirës, hata…

***

Esenin

Edhe mua

Po më ndodh

Siç të ndodhi dikur edhe ty…

Edhe mua sot këtu s´m’i hedh sytë askush…

Edhe unë s’njohkam më këtu asnjeri…


Po ju përqafoj, pra

Ju plepat buzë kanaleve

Ju shelgjishte buzë pellgjeve,

Ju kumbulla,

Ju pjeshkë, ju qershi në lulëzim.

Po shtrihem mbi ty, pra, bar i blertë…

Po shtrihem mbi ty blerim i ri i vendit tim.

2010


50 views1 comment

1 Comment


Kozma Gjergji
Kozma Gjergji
Jan 25, 2020

Ja përsëri me tjetër krijim interesant, ( përjetim kur ishte në "karantinë morale "), një ndër poetët e mi më të preferuar, z.Faslli Haliti. I falenderohemi që vijon të krijoi e shqipëroi me intensitet djaloshar.

Kam pasur fatin e rrallë të bashkëpunoi me të para njëzetë e pesë vjetësh, kur më qe ngarkuar detyra si kryeredaktor i gazetës "Myzeqeja ", organ i shoqatës së krahinës me të njëjtin emër. Z.Haliti, personalitet i shquar i letrave shqipe, kurdoherë i ndjekur si një shenjt nga krijues e adhurues të shumtë, unë i besova filtrin artistik të botimit të dy -tre faqeve me krijimtari letrare, angazhim të cilin e përmbushi me korrektesë e nivel sipëror. Përveç kësaj, me mjaft shkrime cilësore dh…

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page