top of page

Astrit Lulushi: disa tema...Ndalimi i alkoolit

Updated: Jun 22


Gjallë a vdekur

Astrit Lulushi 

Shëndeti varet nga vetë personi; Një Mashtrues hodhi një bast se do të provonte se Orakulli në Delphi nuk ishte i besueshëm duke marrë prej tij një përgjigje të rreme. Kështu ai shkoi në tempull ditën e caktuar me një zog të vogël në dorë, të cilin e fshehu nën mantel dhe pyeti Orakullin nëse ai që mbante në dorë ishte i gjallë apo i vdekur. Nëse Orakulli thoshte "i vdekur", ai donte ta linte zogun të gjallë: nëse përgjigja ishte "i gjallë", ai synonte t'i shtrëngonte qafën dhe t'i tregonte se ishte i vdekur. Por përgjigja që mori ishte kjo: "O i huaj, nëse gjëja që mban në dorë është e gjallë apo e vdekur, është një çështje që varet tërësisht nga vullneti yt".


Sende të rralla të Linkolnit

Astrit Lulushi 

Më 14 prill 1865, John Wilkes Booth vrau Presidentin e SHBA Abraham Lincoln në Teatrin e Fordit, një ngjarje që do ta gdhendte përgjithmonë presidentin e 16-të në histori. Ky akt ndodhi vetëm disa ditë pas përfundimit të Luftës Civile Amerikane, një epokë kaotike për vendin. Është interesante se në kohën e vrasjes së tij, Lincoln kishte disa sende të çuditshme në xhepat e tij.

Vrasja e Abraham Lincoln mbetet një nga ngjarjet më kritike në historinë amerikane. Presidenti kohët e fundit e kishte udhëtuar në të gjithë kombin nëpër Luftën Civile, një kohë me vështirësi të pashoqe. Ai ishte shumë i dashur, veçanërisht nga komuniteti afrikano-amerikan për rolin e tij të madh në heqjen e skllavërisë.

Ndërsa ndoqi Teatrin e Fordit në Uashington, DC me gruan e tij Mary për të parë një shfaqje, Lincoln, i zhytur në shfaqje, nuk ishte në dijeni të afrimit të vrasësit të tij, John Wilkes Booth. Booth, një figurë relativisht e njohur në atë kohë falë karrierës së tij të suksesshme skenike, arriti të hynte në lozhën e presidentit.

Duke kapur momentin, Booth iu afrua Linkolnit nga pas, duke e kapur atë në befasi dhe qëlloi një goditje të vetme në pjesën e pasme të kokës së presidentit me një pistoletë Derringer të kalibrit 44. Më pas, vrasësi bëri një arratisje dramatike, duke u larguar nga teatri dhe duke ikur me kalë. Të nesërmen në mëngjes, Lincoln u shpall i vdekur, duke shënuar fundin tragjik të një prej presidentëve më të nderuar të Amerikës në moshën 56-vjeçare. 

Ndërsa vrasja e Lincoln pati pasoja të thella për historinë amerikane, një detaj intrigues, por i zakonshëm qëndron në përmbajtjen e xhepave të presidentit në atë kohë.

Presidenti amerikan Abraham Lincoln kishte një sërë sendesh në xhepat e tij natën kur u vra. 

Ai kishte një thikë të vogël xhepi, dy palë syze dhe një ore xhepi; mbante gjithashtu një portofol lëkure dhe një shami prej liri me shkronja të kuqe "A. Lincoln". Çuditërisht, një nga palët e syzeve tregonte dëshmi të një riparimi të vogël të bërë nga vetë presidenti.

Përtej sendeve të zakonshme, Lincoln posedonte një koleksion të copëzave të gazetave që përmbanin lavdërime për veten e tij. Megjithatë, ndoshta sendi më intrigues atë natë, ishte një kartëmonedhë 5,00 dollarësh e Konfederatës që u gjet në portofolin e tij.

Prania e monedhës armike ngre pyetje se pse presidenti do të mbante një artikull të tillë. Ndërsa përgjigja e saktë nuk dihet, studiuesit në Bibliotekën e Kongresit propozojnë një teori.

Clark Evans, në Divizionin e Librave të Rralla dhe Koleksioneve të veçanta, sugjeron, "Ne nuk e dimë me siguri qind për qind, por vetëm disa ditë më parë, Richmond kishte rënë dhe Lincoln në fakt udhëtoi për në Richmond dhe kjo ka të ngjarë që zyryarët e qytetit t'i kenë dhënë kartmonedhën si një suvenir."

Ruajtja e jashtëzakonshme e pasurive të mbajtura nga Lincoln natën e vrasjes së tij është e jashtëzakonshme. Pas vdekjes së tij, sendet iu besuan djalit të tij të madh, Robertit, dhe mbetën në posedim të familjes për shtatë dekadat e ardhshme. Aktualisht, këto artefakte të paçmueshme mund të shihen në Bibliotekën e Kongresit.

Ndjenjë përjetë

Astrit Lulushi

Dashuria është ndër emocionet më të fuqishme që njerëzët janë mjaft të privilegjuar të përjetojmë. Ajo përfaqëson lidhjet e thella që krijojmë. Por ndërsa dashuria shpesh çon në ndjenja gëzimi të papërmbajtur, ajo gjithashtu mund të shfaqet në pikëllim të pabesueshëm, veçanërisht kur ata që duam nuk janë më me ne. Për ato kohë kur dashuria shkakton ndjenja të papërpunuara dhe të dhimbshme, duhet të kujtojmë fjalët e poetit të madh Alfred, Lord Tennyson që shkroi në një elegji për mikun e tij më të mirë: “Është më mirë të kesh dashuruar dhe humbur se sa të mos kesh dashur kurrë”.

Fundi i marrëdhënieve fizike me njerëzit nuk do të thotë se dashuria duhet të shuhet. Në fakt, do t'i bënim një shërbim të keq kujtimit të tyre nëse do të shpërfillnim dashurinë që ndamë dikur me ta. Ndërsa rrethanat mund të ndryshojnë dhe njerëzit mund të largohen, ne nuk duhet të harrojmë ose mohojmë lidhjen e thellë që ekzistonte dikur dhe na ndihmoi të na formonte në njerëz që jemi sot.

Dashuria e vërtetë është e përjetshme, thotë Balzaku, e pafundme dhe gjithmonë si vetvetja; është e barabartë dhe e pastër, pa demonstrata të dhunshme; shihet me qime të bardha dhe është gjithmonë e re në zemër.

Dashuria mund të ndryshojë, por jo thelbi. Ajo që kemi shijuar dikur, nuk mund ta humbim kurrë. Gjithçka që duam thellë bëhet pjesë e jona. Ata që duan përtej botës nuk mund të ndahen prej saj. Vdekja nuk mund të vrasë atë që nuk vdes kurrë. Dashuria nuk dorëzohet, nuk e humb kurrë besimin, është gjithmonë shpresëdhënëse dhe duron në çdo rrethanë. Ajo është energji: nuk mund të krijohet dhe as të shkatërrohet. Ajo thjesht është dhe do të jetë gjithmonë, duke i dhënë kuptim jetës dhe drejtim mirësisë.

Mënyra e vetme për të pasur dashuri të përjetshme është të mos e lini kurrë zemrën tuaj të harrojë se si është të jetosh pa të.

Jeta është e përjetshme dhe dashuria është e pavdekshme, dhe vdekja është vetëm një horizont, dhe një horizont është asgjë, përveç kufirit të shikimit tonë.

Koha është / Shumë e ngadaltë për ata që presin / Shumë e shpejtë për ata që kanë frikë / Shumë e gjatë për ata që hidhërohen / Shumë e shkurtër për ata që gëzohen; / Por për ata që duan, / Koha nuk është. 

Truri mund të marrë këshilla, por jo zemra, dhe dashuria, duke mos pasur gjeografi, nuk njeh kufij: peshon dhe zhytet thellë, pa marrë parasysh, ajo do të ngrihet dhe do të gjejë sipërfaqen.

Nuk është e mundur të dashurosh dhe të ndahesh. Do të dëshironit që të ishte. Ju mund ta shndërroni dashurinë, ta injoroni atë, ta ngatërroni, por nuk mund ta hiqni kurrë nga vetja. Poetët kanë të drejtë: dashuria është e përjetshme.

Çfarë është pikëllimi, nëse jo dashuria këmbëngulëse?

Dashuria është emblema e përjetësisë; ajo ngatërron të gjithë nocionin e kohës; fshin çdo kujtim të një fillimi, çdo frikë nga një fund.

Historia e dashurisë nuk është e rëndësishme - ajo që është e rëndësishme është se dikush është i aftë për të dashuruar. Është ndoshta e vetmja paraqitje e shkurtër që na lejohet përjetësia.

Nëse njerëzit që duam na vidhen, mënyra për t'i mbajtur ata të jetojnë është të mos ndalojmë kurrë së dashuruari ata. Ndërtesat digjen, njerëzit vdesin, por dashuria e vërtetë është e përjetshme

Mungojnë ato që kam dashur dhe që nuk janë më me mua, por shoh se jam mirënjohës që i kam dashur. Mirënjohja e ka mposhtur përfundimisht humbjen.


Impulsi i Afërditës 

Astrit Lulushi

Një temë që del nga historia mitologjike e Afërditës është se bukuria dhe natyra e saj dashurore priren t'i vënë njerëzit e tjerë në telashe. Ajo gjithashtu ndez në mënyrë të përsëritur temperamentin njerëze të paqëndrueshëm, veçanërisht motrave dhe mbesave të saj, të cilat, nga ana tjetër, këmbëngulin për të ndëshkuar popullatën e vdekshme që nuk dyshonte në aftësitë e Afërditës. Megjithatë, ndryshe nga vëllezërit e motrat e saj, Afërdita duket se kurrë nuk kujdeset për pasojat e veprimeve të saj; ajo ishte manifestimi i momenteve të pasionit, jo e fajit apo keqardhjes që pasojnë. Merrni, për shembull, grindjen e saj me Herën dhe Athinën, të treja pretenduan pronësinë e një molle të artë të hedhur në tokë nga Eris, perëndeshë e sherrit. Molla mbante mbishkrimin "për më të mirën" (u quajt më pas “molla e sherrit”). Natyrisht, të tre perëndeshat e konsideruan veten më të bukurat dhe e çuan rastin e tyre para Zeusit. Në pamundësi, ose ndoshta pa dëshirë, të vendoste vetë, Zeusi ia dorëzoi vendimin një princi të vdekshëm: Parisit të Trojës. Meqë e gjithë bukuria hyjnore ishte e pashembullt për sytë e vdekshëm, Parisi nuk mund të vendoste dhe të tre ofruan ryshfeti. Athena i premtoi Parisit famë dhe lavdi në betejë, Hera i ofroi atij kontrollin e kontinenteve Azi dhe Evropë, por Afërdita, me fuqinë e saj unike mbi zemrën e njeriut, i premtoi Parisit se nëse ai do ta zgjidhte atë, ai do të ishte në gjendje të martohej me gruan më të bukur në botë. Natyrisht, duke pasur parasysh dobësitë e tij të vdekshme, Parisi zgjodhi Afërditën dhe kjo ia dhuroi çmimi i tij: Helen, gruaja e mbretit Menelaus të Spartës. Vendimi i Parisit tërboi Herën dhe Athinën, të cilat nxitën luftën e Trojës, në anën e spartanëve. 

Afërdita, duke u përshtatur me personalitetin e saj të pasionit të çastit, ishte e kënaqur me mollën dhe titullin e saj dhe kurrë nuk u fut vetë në betejë, megjithëse gjeti rrugën e saj në dhomat e gjumit të disa heronjve. Afërdita, në një farë mase duke ia tejkaluar homologeve e saj, favorizoi të vdekshimit para perëndive. Ndërsa është e vërtetë që ajo ishte teknikisht e martuar me Hefestin, kjo nuk martesë nuk ishte dëshirën e saj. Në këtë mënyrë, ajo sigurisht që mund të jetë më egoistja e perëndive, dhe veprimet e saj, në pjesën më të madhe, duken impulsive. 

Një shembull i spikatur i kësaj është në mitin e Pygmalionit. Pygmalion ishte një skulptor i shkëlqyer që mund të gdhendte figurat më madhështore nga mermeri. Ai ishte i bindur se të gjitha gratë ishin të pamoralshme dhe në thelb të liga, kështu që ai refuzoi të martohej ose të mbante shoqërinë e ndonjë femre. Megjithatë, ai ishte një adhurues i devotshëm i Afërditës, madje shkoi aq larg sa të gdhendte ngjashmërinë e saj në gur. Gjatë procesit artistik, Pygmalion ra në dashuri me statujën dhe dëshironte të martohej me të. Afërdita, e impresionuar nga përkushtimi i tij ndaj saj, i dha jetë statujës dhe dëshirave të Pigmalionit. 

Ndalimi i alkoolit

Astrit Lulushi 

Nga ratifikimi i Amendamentit të 18-të më 16 janar 1919, deri në shfuqizimin e tij në 1933, ndalimi i pijeve alkoolike dominoi shoqërinë amerikane. Kjo solli veç të tjerash edhe pasurimin e mafias dhe botës kriminale me anë të prodhimi ilegal. Shumica e dashamirësve të pijes u detyruan ose të hiqnin dorë nga alkooli ose ta merrnin atë me mjete të paligjshme, ndërsa të tjerë dinakë konceptuan zgjidhje të zgjuara. Një individ i tillë ishte burrështetasi britanik Winston Churchill, i cili përfitoi nga një aksident që pësoi më 13 dhjetor 1931. Pasi u godit nga një automjet teksa po kalonte Fifth Avenue në qytetin e Nju Jorkut, Churchill përjetoi dhimbje të mëdha, për të cilat mjeku i tij i përshkroi alkooli  si trajtim - disa thonë se ishte vetë Churchill ai që kërkoi këtë "ilaç" specifik. Mjeku shkroi: "Churchill kërkon përdorimin e pijeve alkoolike veçanërisht në kohën e vakteve", duke i lejuar kështu kryeministrit të ardhshëm të anashkalojë ligjin gjatë vizitave të tij në SHBA. Mjemu e përshkroi dozën si "natyrisht të pacaktuar", por jo më pak se "250 miligram. 

Rasti i Churchillit nuk ishte aspak i pazakontë, pasi farmacitë shpesh përshkruanin alkoolin si "ilaç" për shkak të përfitimeve financiare. Ishte një nga metodat e shumta që përdori Churchilli për të mposhtur rrugën e tij rreth ndalimit; një herë ai vizitoi një deputet amerikan, duke i thënë me shaka se ai e bëri këtë, pasi pirja e Churchill-it nuk duhej të pengohej nga ligjet apo feja; siç e kishte pirë dikur në prani të mbretit saudit Ibn Saud. Çurçilli përdori një përkthyes për të shpjeguar: “Feja është përshkruar si një ritual i shenjtë absolut i pirjes së duhanit dhe alkoolit para, pas dhe nëse është e nevojshme gjatë të gjitha vakteve dhe intervalet ndërmjet tyre”. 

Churchill fitoi çmimin Nobel në letërsi për shkrimet dhe fjalimet e tij më 1953. Piktura të realizuara nga Churchill gjatë jetës së tij ishin mbi 500.

Agjentët Federalë u ngarkuan me zbatimin e Amendamentit të 18-të mbi ndalimi e pijeve alkoolike. Maine ishte shteti i parë amerikan që ndaloi alkoolin në 1851.

Shumë kohë përpara ndalimit, lëvizjet lokale të vetëpërmbajtjes nëpër SHBA u përpoqën të kufizonin konsumin e pijeve. Megjithëse disa lokalitete ia dolën mbanë, Maine u bë i pari që ndaloi alkoolin në nivel mbarë shtetëror, falë Ligjit të Maine të vitit 1851. Më 2 qershor 1851, ligji i Maine kaloi me sukses, megjithëse reagimi ishte mjaft domethënës sa që përfundimisht u shfuqizua vetëm pesë vjet më vonë. Megjithatë ndalimi i alkoolit u regjistrua më vonë në kushtetutën e shtetit. Pasi ndalimi përfundoi në mbarë vendin në vitin 1933, Maine i lejoi. banorët e tij të pinin përsëri, megjithëse disa shtete të tjera përqafuan stilin e jetës kundër alkoolit për dekada. Misisipi ishte mbrojtja e fundit, duke mbajtur ligjet e epokës së ndalimit deri në vitin 1966.


Kurora e Dafinës 

Astrit Luushi 

Leto, një nga gratë e shumta të Zeusit, lindi fëmijët e saj në tokën lundruese të Delos, pasi Zeusi e kishte ndaluar të lindte në tokë. Së pari, Leto lindi Artemisin, e cila veproi si mami për lindjen e vëllait të saj, Apollonit. Kur u shfaq Apolloni, ai mbajti një shpatë të artë dhe historia thotë se gjithçka në Delos më pas u shndërrua në ar. Thuhej se mjellmat dhe delfinët kishin rrethuar ishullin. Apolloni ushqehej me ambrozi dhe u vesh me pëlhurë të hollë të bardhë e lidhur me shirita të artë. Pasi hëngri nektarin e perëndive, fëmija Apolloni grisi shiritat nga trupi i tij, duke njoftuar se vetëm ai do të ishte interpretuesi i vullnetit të Zeusit për njerëzimin. Me sa duket, ishte lindja e Apollos që e ankoroi Delon në tokë dhe e bëri atë një vend të rëndësishëm të adhurimit të Apollonit. 

Sipas mitit, Apolloni ishte përgjegjës për vrasjen e Pitonit, gjarpërit të madh. Sipas urdhrave të Herës, Python tentoi të vrasë Leton shtatzënë për të parandaluar lindjen e Artemidës dhe Apollonit. Python, megjithëse ishte i suksesshëm në ngacmimin dhe sulmin e Letos, nuk arriti ta vriste atë. Pas lindjes së tij, fëmija Apolloni u zotua të hakmerrej dhe duke marrë harkun dhe shigjetën e tij, e gjuajti Pitonin dhe e vrau në shpellën në Delos (Delphi) që do të mbante tempullin dhe orakullin e tij. 

Ndërsa Apolloni njihej kryesisht si shërues dhe mbrojtës, ai mund të njihej gjithashtu se shpërndante vuajtje dhe vdekje. Disa histori e tregojnë atë si shkaktar të murtajës, veçanërisht gjatë kohëve të vështira. 

Gjatë Luftës së Trojës, për shembull, kur, në anën e Trojës në mbrojtje të atij qyteti, ai dërgoi një murtajë të tmerrshme mbi kampin pushtues grek. Gjatë atij konflikti, ai ishte përgjegjës për shkatërrimin e shumë heronjve grekë, përfshirë Akilin. 

Kurora e dafinës si simbol i triumfit buron nga Apolloni. Miti thotë se Apolloni, pasi u godit me shigjetën përrallore të Kupidit, ra në dashuri me Dafinën, një nimfë pylli. Si besimtare e dëlirë e pyllit, Daphne e përçmoi Apollonin, i cili, nga ana tjetër, filloi ta ndiqte atë nëpër pyll për t'i ndryshuar mendjen. Yhirrjet për ndihmë të Daphnes i dëgjoi Gaia, e cila e shndërroi në një pemë dafine. Në disa histori, Gaia e fshehu Dafnën thellë brenda pyllit dhe e zëvendësoi atë me pemën e dafinës, por fakti mbetet: Apolloni e donte pemën dhe veshi gjethet dhe degët e saj si simbol të fitores së tij. Edhe sot, ne shohim konotacionin e kulturës dhe gjethes së dafinës; në ikonografi një nga imazhet e para që shfaqet është kurora e dafinës. 


Kush e themeloi mafian?  

Astrit Lulushi

Kjo është si të thuash "Kush e themeloi Anglinë?" ose "Kush e themeloi kapitalizmin?"  Mafia

është më shumë fenomen sesa organizatë - lëvizje që u ngrit nga një ndërveprim i ndërlikuar i shumë faktorëve, duke përfshirë historinë, ekonominë dhe politikën. Mijëra faqe janë shkruar nga historianë, novelistë, skenaristë dhe kriminologë që janë përpjekur të përshkruajnë historinë e mafies, por pa rezultat. 

Mafia u bë e njohur në Sicili gjatë mesit të viteve 1800; po të kihet parasysh historinë e ishullit që kishte kaluar shumë pushtime,  dhe kohë të gjatë varfërie të tmerrshme. Heqja e feudalizmit dhe mungesa e qeverisjes thjesht ndikoi edhe më keq se zakonisht në këtë mjerim. 

Siç konfirmojnë sociologët, njerëzit që jetuan në zona që bien viktima të trazirave të tilla priren për t'u mbështetur në forma të ndryshme të vetëqeverisje. Në Sicili kjo mori formën e asaj që do të njihet si Mafia, e cila filloi në zonat rurale të ishullit mesdhetar. Mafis bazohej në një sistem të komplikuar respekti, dhune, shpërfilljeje ndaj qeverisë, dhe i përmbahej kodit omerta - fjalë që është sinonim me kodin e heshtjes; marrëveshje e heshtur për të mos bashkëpunuar kurrë me autoritetet përmdryshe dënoheshe me vdekje. 

Ashtu siç nuk ka asnjë person që e ka gjetur origjinën e Mafias, nuk ka asnjë person që e drejton atë. Termi Mafia i referohet çdo grupi kriminelësh të organizuar që ndjekin sistemin tradicional të bosëve, kapove dhe ushtarëve. Këto grupe quhen "familje".

Edhe pse Mafia u zhvillua në Sicicili gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, shumica e Amerikës e barazojnë atë me familjet që dominuan këta tituj në Chigago dhe Nju Jork për pjesën më të madhe të shekullit të njëzetë. Mafia amerikane u zhvillua si rezultat i valës së madhe të emigrantëve sicilianë që mbërritën në Shtetet e Bashkuara në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe në fillim të shekullit të njëzetë.  Ata sollën me vete strukturën mafioze dhe kodin omerta. Këta emigrantë shpesh grumbulloheshin së bashku në zona të varfra urbane, si Park Slope në Brooklyn dhe në anën jugore të Çikagos. Aty, larg syve të autoriteteve, mosmarrëveshjet trajtoheshin nga vendasit. Nga vitet 1920, krimet dhe luftërat e bandave ishin përhapur në të gjithë SHBA-në. 

Në vitet 1930, Lucky Luciano, nganjëherë i quajtur “babai i Mafias”, organizoi "Komisionin”, një sistem gjyqësor fals që mbikëqyrte aktivitetet e mafies në Shtetet e Bashkuara. 

Megjithëse familjet mafioze janë përfshirë në vrasje, rrëmbime, zhvatje, tregti armësh dhe krime të tjera gjatë viteve, fenomeni ende ruan apelin që kishte kur gangsterët si Al Capone mbanin vëmendjen e kombit. Një pjesë e tij, sigurisht, është rezultat i suksesit të madh të filmave të Kumbarit, por është edhe për shkak të joshjes së parimeve; mbështetja te vetja, besnikëria dhe heshtja. Partia Komuniste e Punës 1945-1990 i bëri të vetat këto parime, dhe e qeverisi vendin si të ishte organizatë mafioze; pasojat ndihen edhe sot.  

Më 22 qershor 1962, në burgun federal në Atlanta, Gjeogia, një burrë që vuante një dënim prej 15 deri në 20 vjet për trafik heroine mori një tub çeliku dhe vrau një të dënuar tjetër. Vrasësi ishte Joseph Valachi; viktima e synuar ishte Joseph DiPalermo - por Valachi gaboi dhe vrau një të burgosur tjetër. Ky gabim shkaktoi një nga zbulimet më të mëdha kriminale në histori. 

Joe Valachi, një “ushtar” mafioz 59-vjeçar, ishte anëtari i parë i mafias që pranoi publikisht ekzistencë e kësaj organizate kriminale – duke e bërë La Cosa Nostra “gjëja jona”. Ai hapi dyert për të ekspozuar përfshirësit në Mafia; një grup i gjerë familjesh krimi, ekzistenca e të cilave ishte mohuar vazhdimisht nga J. Edgar Hoover dhe FBI. Duke dëshmuar para gjyqit, Valachi shkeli kodin e heshtjes - omerta.

Vito Genovese ishte bosi i familjes së fuqishme të krimit Genovese të Nju Jorkut. Valachi kishte punuar për familjen e tij - më së shumti si shofer, por edhe si vrasës, përmbarues, dhe shtytës droge. Kur Valachi shkoi në burg pasi ishte fajtor për disa nga këto aktivitete, Genovese besoi se “ushtari” e kishte tradhtuar për të marrë një dënim më të lehtë për veten e tij. Kështu, Genovese vendosi një shpërblim prej 100,000 dollarësh në kokën e Valachi-t. Pavarësisht nëse Valachi e kishte thyer apo jo kodin e heshtjes dhe e kishte tradhtuar Genovesen përpara se ky të vinte çmim mbi kokën e tij, Vallachi e bëri këtë më pas në shenjë hakmarrjeje. 


Akili

Astrit Lulushi 

Akili, i shpallur si më i fuqishmi nga të gjithë luftëtarët, luajti rol kryesor në Luftën e Trojës dhe si i tillë, zuri vend në Iliadën e Homerit, poema e lashtë e përqendruar në konfliktin legjendar. Ai ishte djali i nimfës së detit Thetis dhe i mbretit të kombit të lashtë Mirmidon, Peleus. Ka disa histori rreth konceptimit të Akilit, megjithëse një mit dallohet për shkak të humorit të tij. Ajo vjen në shfaqjen e Eskilit, ku nëna e Akilit, Theti e dëlirë, ndjiqej pa pushim nga shumë prej hyjnive. Hera, gruaja e Zeusit, një nga perënditë dashurore, profetizoi se fëmija që do të lindte Thetis do të ishte pafundësisht më i fortë se babai i tij dhe do të uzurponte çdo pretendim që babai i tij kishte në botë. Me të dëgjuar këtë, perëndive u lindën menjëherë idetë e tyre pushtuese dhe e detyruan Thetisin të martohej me Peleus, një mbret i vdekshëm. 

Nëse nuk jemi të njohur me historitë e Akilit, sigurisht që jemi të njohur me pjesën e tij të trupit, thembrën. Thuhet se Theti, nga frika e shkatërrimit të fëmijës së saj të vetëm nga duart e hyjnive, iku në botën e Hades dhe nën sigurinë e motrës së saj Styx, në lumin e paprekshmërisë, e zhyti Akilin, duke e mbajtur nga thembra, e cila nuk iu lag. Si e tillë, thembra e Akilit mbeti i vetmi vend i prekshëm në të gjithë trupin e tij dhe është një term që ne e quajmë sot për të nënkuptuar një dobësi në një entitet ndryshe në dukje të fortë. Akili ishte figura qendrore në Luftën e Trojës, duke luftuar në anën e grekëve kundër Trojës. Na është thënë nga Homeri se Akili mbërriti në Trojë me pesëdhjetë anije mirmidon, secila mbante pesëdhjetë ushtarë të kombit të tij. Pasi u angazhuan në disa beteja me trojanët dhe heroin e tyre Hektorin, mirmidonët nën Akilin dhe mikun e tij të përjetshëm Patroklin ishin shtyrë në plazhet ku strehonin anijet e tyre, ku Patrokli veshi armaturën e Akilit dhe mblodhi trupat për një kundërsulm. Ai doli të ishte i suksesshëm, duke i detyruar trojanët të ktheheshin gjatë gjithë rrugës pas mureve të famshme të qytetit të tyre, megjithëse Patrokliu u vra në sulm dhe armatura e Akilit u vodh nga Hektori. Duke parë shokun e tij më të mirë të rrëzuar në betejë, Akili u tërbua. Ai kërkoi nga Hephaestus që t'i krijojë një armaturë të re, një mburojë të re dhe një shtizë të re dhe niset në fushën e betejës, ku me paprekshmërinë dhe aftësinë e tij hyjnore armët vrisnin çdo ushtar armik që haste në kërkim të Hektorit. Homeri shkruan se zemërimi i tij është aq i madh sa nëse perënditë nuk do të kishin ndërhyrë, ai do të kishte pushtuar i vetëm Trojën. 

Në fund të fundit, Akili e gjen Hektorin dhe e ndjek atë rreth qytetit të rrethuar disa herë përpara se Hektori të shihte se fati i tij ishte i pashmangshëm. Duke pranuar vdekjen e tij, ai i lutet Akilit që ta linte trupin e tij të trajtohet me respektin e një luftëtari të rënë; Akili nuk e bëri një gjë të tillë, duke e lidhur kufomën e Hektorit në pjesën e pasme të karrocës së tij dhe duke e tërhequr zvarrë nëpër fushën e betejës përballë Trojës. Megjithatë, me frymën e tij të fundit, Hektori profetizon rënien e Akilit legjendar; më vonë gjatë luftës, shigjeta e Parisit, vëllait të Hektorit, do të sillte shkatërrimin e heroit. 

Në këtë histori të shkurtër të Akilit, si në shumë prej historive të gjysmëperëndive, ajo që ne shohim është forca e njerëzimit kur frymëzohet përmes hyjnores. Në rastin e Akilit, ai ishte sjellë në një tërbim hyjnor dhe kërkonte hakmarrjen e tij, jo me ndonjë ofendim të drejtpërdrejtë ndaj tij, siç do të ishte rasti me Zeusin ose Poseidonin, për të përmendur dy, por sepse një nga miqtë e tij më të ngushtë ishte vrarë padrejtësisht. në betejë. Ne shohim se vetë perënditë duhet të ndërhynë kundër forcës së një njeriu, i cili është i shtyrë jo vetëm në vepra të mëdha në fushën e betejës, por edhe një turp i madh në përdhosjen e trupit të Hektorit. Kjo tregon se megjithëse nuk ka njeri në tokë më të fuqishëm se ky luftëtar i vetëm, gjysmë-njerëzor, ai dominohet nga ato nuanca të errëta që ndjekin të gjithë njerëzit e vdekshëm. 

Nëse Akili është luftëtari më legjendar, vendi i heroit më të madh duhet t'i përkasë Herakliut. Ndoshta figura më e famshme në mitologji, tregimet e Herakliut lulëzojnë me simbolikë të pasur të forcës dhe vendosmërisë së vdekshme. Ai ishte mbrojtësi hyjnor i njerëzimit, duke vepruar si urë midis botës së vdekshme dhe malit Olimp. Është mbi supet e tij që fati i njerëzimit qëndron dhe ai është, mbi të gjitha, kampioni më i madh i tij; ne mund ta imagjinojmë atë thjesht si një Supermen të lashtë. Punët dhe pushtimet e tij kanë ndihmuar në formimin e kanunit letrar perëndimor. Mitet e tij janë thënë dhe ritreguar gjatë historisë, por gjithmonë tregojnë besimin se njerëzimi zotëron ato cilësi unike të këmbënguljes dhe forcës së brendshme që i vendosin edhe përpjekjet në dukje hyjnore, brenda mundësive të njerëzimit. 


Rangarok

Astrit Lulushi 

“Vëllezërit do të luftojnë dhe do të vrasin njëri-tjetrin, fëmijët e motrave do të ndotin farefisin. Është e ashpër në botë, prostitucioni është përhapur  një epokë sëpatë, një epokë shpate - mburojat janë copëtuar - një epokë e erës, një epokë ujku - përpara se bota të shkojë drejt kokës. Asnjë njeri nuk do të ketë mëshirë për një tjetër.” Profecia është rrallë e këndshme, por ka një paqe të caktuar që vjen nga njohja e fundit përpara se të fillojë. Kjo është ajo që ka të bëjë me pranimin e fatit dhe është një koncept thelbësor për jetën e vikingëve dhe mitologjinë norvegjeze. Profecia e kohës së fundit të Ragnarok është versioni norvegjez i Apokalipsit. Kështu do të përfundojë bota në zjarr. Me profecitë e shtrigave (siç është Völva), perënditë u paralajmëruan për fatin e tyre, dhe ndërsa përgatiteshin të takoheshin me njëri-tjetrin në fushën e betejës, ata gjithashtu pranuan se nuk do t'i mbijetonin luftës. Si me të gjitha historitë, kishte shenja, duke filluar me vdekjen e Beldurit. Që nga ai moment, po ndodhnin një sërë ngjarjesh kataklizmike që dukej se mposhtën të gjitha përpjekjet për të ndaluar të pashmangshmen. Sidoqoftë, ashtu si vikingët, perënditë norvegjeze u motivuan duke treguar trimëri në fushën e betejës, dhe për ta, vdekja nuk ishte e përhershme apo edhe ndëshkim, kështu që ata u përgatitën për fatin e tyre me guxim të jashtëzakonshëm. Historia e Ragnarok është çuditërisht tërheqëse për njerëzit e të gjitha kulturave pasi ka tema me të cilat ne të gjithë mund të lidhemi: vëllezër që kthehen kundër vëllezërve, duke luftuar kundër mosmarrëveshjeve të pamundura, guxim, vdekje e nderuar dhe rilindje. 

Seria e ngjarjeve apokaliptike që çuan në Ragnarok ishin të gjitha në përputhje me parashikimet e një orakulli pa emër. Për vikingët, kjo nënkuptonte fundin aktual të botës së tyre, pasi ata besonin se perënditë ecnin mes tyre. Për Aesir-in, kjo nënkuptonte pranimin e fatit dhe forcën për të luftuar. 

Ragnarok do të thotë "fati i perëndive", ose lexohet gjithashtu si "muzgu i perëndive". Si rrjedhim, ajo që ndodhi me perënditë u ndodhi edhe vikingëve, që e panë Ragnarok-un si "fundin e njerëzimit".

Pas betejës, Pema Botërore dhe të nëntë mbretëritë do të fundosen në detet e mëdha, duke mos lënë gjë tjetër veçse një zbrazëti, njëlloj siç kishte qenë në fillim. Dikush mund ta mendojë këtë si një rivendosje masive në shkallën e kozmosit. Ndërsa disa besojnë se ky do të jetë fundi përfundimtar i të gjitha gjërave; të tjerë mendojnë se një botë e re dhe e gjelbëruar do të ngrihet përsëri nga oqeanet. Disa nga perënditë duhej t'i kishin mbijetuar betejës së Ragnarok, veçanërisht Vidar, Vali, Modi dhe Magni (djemtë e Thorit). Zotat e tjerë do të ringjallen, me Hodr dhe Baldur gjithashtu të dalë nga bota e krimit. Një burrë dhe një grua, Lif dhe Lifpra (që do të thotë: jeta dhe përpjekja pas jetës) do të kishin mbijetuar gjithashtu. Ata janë të destinuar të jenë babai dhe nëna e racës së re njerëzore në këtë botë të re. Një diell i ri (vajza e të vjetrit) do të lindte në qiell dhe më në fund, gjithçka do të sundohej nga një sundimtar i ri dhe i plotfuqishëm, identiteti i të cilit nuk është specifikuar. Ekzistojnë dy interpretime kryesore dhe kontradiktore të mitit Ragnarok. Një version duket se tregon se nuk ka rilindje dhe me Ragnarok gjithçka përfundon, askush nuk mbijeton. Në një tjetër, ka rilindje dhe jetë të re, të cilat mund të jenë frymëzuar më shumë nga të krishterët e hershëm që erdhën në vendet skandinave. Sigurisht, ka mjaft ngjashmëri midis interpretimeve të Ragnarok dhe koncepteve të krishtera të Armagedonit dhe gjithashtu nga jeta e Krishtit. 

Si fillim, përdoren disa simbole të ngjashme, dhe kjo bën për një krahasim interesant: Krishti u gozhdua në një shtyllë dhe një shtizë përdoret për ta vrarë Atë. Odin ishte varur në Pemën Botërore dhe e kishte vënë veten në shtyllë në shtizën e tij. Tre gjela njoftojnë ardhjen e Ragnarok, ndërsa në Bibël, gjeli këndoi tre herë për t'i kujtuar Pjetrit tradhtinë e tij. Herën e parë që toka përfundoi në Dhiatën e Vjetër me një përmbytje të madhe. Ragnarok përfshiu gjithashtu përmbytje të rënda. Gjatë Ragnarok malet u shkulën, dhe në librin e Zbulesave, malet gjithashtu shkërmoqen dhe bien në det. 

Çfarë mund të mësojmë nga mitet dhe historitë e lavdishme të vikingëve? A ka ndonjë vlerë që përmbahet në këto besime që bëjnë jehonë në shekuj për të pasuruar jetën tonë, edhe në epokën e përbindëshave teknologjikë dhe mikroskopikë? Në të vërtetë, ka një vlerë: të përqafosh fatin dhe të mos humbasësh kurrë shpresën. 

Zotat  dinin se ishin të destinuar të vdisnin. Megjithatë, ata jetonin çdo ditë sikur të kishin shumë më tepër, por prapëseprapë e vlerësonin jetën për të qenë e çmuar. Dhe në ditën e fundit, kur kënduan gjelat dhe briri i madh i Heimdall-it këndoi këngën e tij, ata u veshën me armaturën e tyre më të mirë të betejës dhe u futën në fushë me guxim, nder dhe shpirt që synonte vepra fisnike. Fatet tona janë shkruar tashmë shekuj më parë, dhe na takon ne ta jetojmë atë me trimërinë e perëndive. Pavarësisht nëse fusha e betejës është në punë, në shkollë, në qytetin tuaj, ose në shtëpinë tuaj, ju keni zgjedhjen të strukeni ose të ngriheni. Me çekiçin e Thorit, shpresoj të zgjidhni opsionin e duhur.

4 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page