DORA


  Faslli Haliti

  FASLLI HALITI


  DORA


  Dora hapet,

  Mbyllet.

  Dora

  Kap,

  Lëshon,

  Jep dhe merr,

  Vë dhe heq pranga,

  Lidh dhe zgjidh zinxhirë,

  dhe heq litarin,

  Godet dhe përkëdhel,

  Ngul dhe shkul,

  Ngre dhe shemb;

  Mbiell dhe korr,

  Hap e mbyll dyer.

  Dora lan

  Dora lyen;

  Dora lan dorën,

  E majta lan të djathtën,

  E djathta të majtën,

  Të dyja lajnë njera – tjetrën;

  Dora

  Është flori,

  Dora është topuz;

  Ndan dhe bashkon

  Dora, pykë,

  Ndan dhe çan.

  Dora pajton,

  Dora bëhet grusht,

  Bëhet pëllëmbë, qëllon,

  pesë gishta në faqe

  Dora përkëdhel;

  Dor flet me gishta,

  Flet pa gramatikë,

  Pasintaksë,

  Pa morfologji,

  Pa gabime ortografike, ortoepike,

  Dora bën dhe çbën çdo gjë.

  Dora

  Autore e çdo vepre,

  Autore e çdo ndërtimi,

  Autore e çdo konstruksioni,

  Autore e çdo shembjeje, shkatërrimi,

  Dora firmos lindjet dhe vdekjet,

  Dora

  Fut dhe nxjerr,

  Mbërthen e zbërthen,

  Ndez dhe shuan;

  Gris

  Dhe arnon,

  Ngjit

  Dhe shqit,

  Qep dhe shqep,

  Zbardh dhe nxin.

  Njeriu s’bën dot pa duar.

  Vetëm Zoti bën dhe çbën.

  Të bëhet tha Zoti!

  Dhe u bë.

  U bë dita, nata

  Qielli, dielli, hëna,

  Yjet.

  U bë toka dhe ujërat,

  U bënë erërat, breshëri, vetëtima, rrufeja...

  U bënë kafshët, shpendët,

  Hidrikët , reptilët, mikroorganizmat, viruset.

  Edhe çudibërësi i përrallës i thotë mbretit si një zot virtual:

  Unë e shëroj djalin tënd madhëri.

  Nëse më gjendet një kostum

  Që të mos jetë prerë me gërshërë,

  Të mos jetë qepur

  Me gjilpërë,

  Të mos ketë asnjë pullë.

  Vetëm Zoti dhe përrallat presin dhe qepin pa duar...


  PARADOKS


  Ti me sy të kaltër, një jetë të tërë

  S’paske parë

  Dritë,

  Diell

  Kaltërsi.

  Po unë i verbri që një jetë të tërë s’pashë errësirë me sy ?

  KA

  Ka xixa

  Që xixëllojnë

  Ka shkëndija që shkëndijojnë,

  Ka shkëndija që shkreptijnë flakë

  Ka shkëndija që s’e ndezin eshkën, fitilin

  Por ka dhe xixa dhe shkëndija që s’bëhen zjarr

  Ka dhe zjarr që djeg, po s’ngroh

  As në dimër, në acar....


  #faslli #haliti

  14 views

  Shkrimet e fundit