top of page

Zgrip


Zgrip

Fatmir TerziuIshte si në një lojë me filxhana. E tillë, por kishte disa rregulla të shënuara diku, të pashkruara askundi, të kopjuara gjithkundi. Ndonjëherë duhet të tërhiqesh, ndonjëherë duhet të sakrifikosh një nga enigmat e tua të lidhura të lojës për të fituar, mundësisht një filxhan demode dhe jo një filxhan që kushton, ose tip postmodern. Kjo quhej në fshehtësinë e kohërave postmoderne të lojës imponimi i figurës.

***

Andej-këndej ishte bërë imponimi i figurës më të ndritur. Impononin edhe orët. Pështillnin dëshirat. Rrethsillnin mendimet. Mëhalla në qoshe të Çinarit dukej një pasyrë e gjithë asaj ndodhie. Andej kalonte ikja. Aty udhëniste braktisja. Aty zbehej drita. Në atë kënd pllakosej errësira. Por Ai tashmë shkëlqente.

„I ndrittë shpirti në këtë dhe në atë Botë“, thuhej, shkruhej dhe flitej kudo e ngado.

„E thua me gojë, e sheh me sy, e dëgjon me veshë, e nuk e beson me mend“, mësohej të ishte thënë nga sjellnaja e asaj mëhalle. E Ai sillej si Perëndia më e re e shfaqur në kohëra moderne, ndërsa shtriqej gati si një bust e paparë në Qafosje.

Qafosja ishte anës së Çinarit. E veshët gjithnjë ishin në të, mbi të, e nën të. Aty kryqëzoheshin mjaft rrugë. Rrugë që të bënin me dije për stinët, për kohërat, për rrethanat me të cilat veshët ishin një ngritje kolektive në arsyen e panjohur.

Veshët e dinin misionin e tyre. Sytë e kishin stërvitur të vetin. E gojërat si gojëra. Por rëndësia ishte tek veshët. Madje dhe ata me ndonjë difekt, me ndonjë aparat në veshë, e dinin se rritja e dëgjimit ishte një arsye më shumë. Nuk ishte më thjesht domosdoshmëri, por ishte vërtet një detyrim.

„Të dëgjosh, duhet të hapësh veshët mirë, të jesh gati çdo ditë. Ndryshe gjendesh në zgrip…“, thanë dhe u larguan nga sinori i Çinarit, tek i cili gjithnjë gjeje forma dhe modele veshësh e aparatesh post-moderne dëgjimi. E sofistikuara e atjetejshme kishte dhe një zanat që thuhej se ishte i trashëguar.

Zanati i asaj mëhalle, në atë qoshe, ishte i tillë në këto rrethana, por edhe në çfarëdo rrethane tjetër. Mjafton të kishte aty një palë sy, një palë veshë. Mjafton që aty të kishte një kohë dhe për atë kohë qoftë edhe të shkurtër të kishte veshë të atillë, veshë për të dëgjuar në rrugë.

„A mund të ndodhte ndryshe?“, pyesnin ata që dinin se mbi rrugë kishte gjithnjë një ngrehinë.

Në atë ngrehinë krahas veshëve gjithnjë kishte rroba. Rrobat terreshin në tela. Në tela kapeshin me kapëse. Kapëset ishin të ndryshme. Mbi të gjitha, mbi këto të gjitha, shtriqej dielli thuajse 45 gradë.

E në një hapësirë të vogël gjithnjë kishte një palë vesh, një palë sy. E që aty dëgjohej një zë i futur thellë sa mes mureve, po aq dhe mes degëve të Çinarit. Ai zë u fliste njerëzve nën Çinar. Ai ishte imponimi. Imponimi… U fliste edhe në mes të zhurmave, edhe në qetësi.

U fliste thuajse përditë: „Kujdes jeni në zgrip!“.

Ata kthenin kokën, fërkonin veshët, pastaj pëshpërisnin si fillim, e më pas duke fërkuar kokën me disa gjeste piketonin sytë atje lart, pyesnin vetveten e mbeteshin të stepur… ky është…, apo ne jemi të çmendur?!

14 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page