top of page

Tre shkrime


Zgjimi

Astrit Lulushi


Dhe çfarë është vdekja? A e ke parë veten të vdesë? Unë e shoh çdo ditë të copëtohet. Dhe asgjë tjetër. Thjesht nuk ka rëndësi. Ju nuk do të gjunjëzoheni për t'u lutur për veten në shtratin e vdekjes. Pse? Sepse ju keni tendosjen në ju, vetëm se është injektuar në mënyrë të gabuar. Për mua është tallje. Bëj humor me të derisa të mbarojë. Kaloj dëshirën e fundit në vdekje. Nuk ankohem si ndonjë memec i punësuar. Absurde. Mendoj se e kam thënë. Deti dhe toka zbehen. Pulset rrahin në sy, duke mbuluar shikimin. Shoh detin. Heq dorë nga mendja me humor. Hijet e drurit notojnë në heshtje gjatë paqes së mëngjesit. Brenda bregut dhe më larg pasqyra e ujit - e zbardhur, e përçmuar nga këmbët e nxituara. Gjoksi i bardhë i detit të zbehtë. Sforcimet e binjakëzimit, duke bashkuar kordat, fjalët e bardha shkëlqejnë në valën e zbehtë. Një re mbulon diellin ngadalë, tërësisht, duke hijezuar gjirin me një gjelbërim të thellë. Padukshmëri. Kënaqësi fantazmë, e palosur: e parfumuar me myshqe, në kujtesën e natyrës. Kujtimet rrethojnë trurin e përgjumur. Në ëndërr, në heshtje, frymë e përkulur me fjalë të fshehta. Sy vezullues, për të tundur e përkulur shpirtin. Qiri fantazmë për të ndezur agoninë. Dritë fantazmë në fytyrën e torturuar. Fryma me zë të lartë kërcet nga tmerri, ndërsa të gjithë luten në gjunjë. Më lër të jem, më lër të jetoj. Zgjohem. Asnjë fjalë më shumë për këtë temë.

Shteti me ngjyrën e tij të kuqe në rritje. Nuk mund ta kuptoj fare. Pse ndiejmë se jemi trajtuar në mënyrë të padrejtë. Duket se fajin e ka historia. Titujt krenarë trokasin mbi kujtesë triumfin e këmbanave të tyre të pacipë. Rritja e ngadaltë dhe ndryshimi i dogmave si mendime ndryshe, kimi yjesh të pasosur. Simboli, zërat e bashkuar, duke kënduar me zë afirmues; dhe pas këngës zëri që kërcënon me mburrje. Tallje boshe. Turma njerezish ikin, duke përçmuar. Pa dyshim, boshllëku i pret të gjithë ata që thurin erën për mbrojte në orën e konfliktit me heshtat dhe mburojat e tyre.


Muajt

Astrit Lulushi


Ngjashmëria e gjuhëve dhe fjalëve, tregon se bota ka qenë një (globale). Më pas u nda, dhe tani përpiqet të bëhet edhe një herë, siç ka qenë në vitin zero, nuk them se në ç’mënyrë.

Janari është "muaji i Janusit", perëndia romake e fillimeve dhe mbarimeve. Janusi kryesonte dyert dhe portat - të përshtatshme për fillimin e vitit. Në të vërtetë, Janusi zakonisht përshkruhej me dy fytyra që shikonin para dhe prapa, siç është karakteristikë e një viti të ri.

Shkurti - shkurt, ose "muaji i pastrimit", rrjedh nga februa, emri i një feste romake pastrimi që mbahet më 15 të këtij muaji.

Marsi është emëruar pas zotit të luftës dhe një planeti. Disa festa të luftës zhvilloheshin në mars, sepse ishte muaji më i hershëm i vitit kur moti ishte mjaft i butë për të nisur një luftë. Në një kohë, marsi ishte muaji i parë në kalendarin romak. Romakët ndryshuan rendin e muajve disa herë midis themelimit të Romës dhe rënies së Perandorisë Romake.

Prill është nga latinishtja Aprillis, derivat i bazës latine apero-, që do të thotë "i dyti". Prilli u emërua si i tillë për shkak të ndryshimit të kalendarit të lashtë romak, ku prilli ishte muaji i dytë.

Maji buron nga perëndesha Maia, e bija e Atlasit dhe nëna e Hermesit. Ajo ishte një edukatore dhe një perëndeshë e tokës, gjë që sigurisht shpjegon lidhjen e saj me këtë muaj pranvere, kur shpërthejnë lulet dhe të mbelljat.

Qershori rrjedh nga ‘qershia’, ose nga Juno, gruaja e Jupiterit, dhe perëndeshë e lashtë romake e martesës dhe lindjes.

Korriku rrjedh nga ‘korr’ dhe ‘tokë’. traditë tepër e lashtë kur toka quhej ‘ki’.

Gushti është për ‘ngushëllim’. Në vitin 8 p.e.s., muaji Sextilis ("i gjashti") u riemërua sipas Augustit, nipit të Julius Cezarit dhe perandorit të parë të Romës. Emri i perandorit erdhi nga latinishtja augustus, që do të thotë "i pashëm".

Shtatori, duket sikur duhet të jetë muaji i shtatë i vitit. Emrat për tetorin, nëntorin dhe dhjetorin sugjerojnë do të ishin muajt e tetë, nëntë dhe dhjetë. Dhe dikur ishin, kur kalendari hënor romak filloi vitin në mars në kohën e luftës. Por gjithçka ndryshoi në vitin 46 p.e.s., kur janari u bë muaji i parë i kalendarit të ri Julian, duke i shtyrë shtatorin, tetorin, nëntorin, dhjetorin në vendet që kanë sot, i nënti deri në të dymbëdhjetin e vitit.


Çfarë nuk mësohet

Astrit Lulushi


Brezi pason brezin. Kështu edhe traditat nga e kaluara e mjegullt përcillen, por për një arsye të çuditshme interesi që nuk zvogëlohet në vite dhe as në mendjet e njerëzve. Me çdo brez të ri, një impuls nxit zemrat e njerëzve për të kapur kështjellën e mbuluar të Arktikut, rrethin e heshtjes, vendin e akullnajave, mbetjet e ftohta të ujërave dhe erërat që janë çuditërisht të ngrohta. Rritja e interesit manifestohet në ajsbergët malorë. Spekulime të mrekullueshme janë dhënë në lidhje me qendrën e gravitetit të tokës, djepin e baticave, ku balenat kanë foletë e tyre, ku gjilpërat magnetike çmendet, ku Aurora Borealis ndriçon natën, dhe ku shpirtrat e guximshëm të çdo brezi guxojnë të eksplorojnë, duke sfiduar rreziqet e "Veriut më të Largët".

Një nga librat botuar kohët e fundit - "Paradise Found - nga William F. Warren. argumenton nëse zbulimi i norvegjezit Olaf Jansen është i vërtetë.

Mundësitë e një toke brenda tokës u sollën për herë të parë në vëmendje nga një gjeodë në brigjet e Liqeneve të Mëdha - gjeoda është një gur sferik dhe në dukje i fortë, por kur thyhet zbulohet se është i zbrazët dhe i veshur me kristale. Toka është vetëm një formë më e madhe gjeode, dhe ligji që krijoi gjeodën në formën e tij të zbrazët, padyshim formoi tokën në të njëjtën mënyrë.

Në paraqitjen e temës së kësaj historie pothuajse të pabesueshme, siç tregohet nga exploruesi Olaf Jansen, gjendet edhe citimi i mëposhtëm:

"Në fillim Zoti krijoi qiejt dhe tokën. dhe toka ishte pa formë dhe e zbrazët. Perëndia krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së tij."

Prandaj, edhe në gjërat materiale, njeriu duhet të jetë i ngjashëm me Perëndinë, sepse është krijuar në ngjashmërinë e Atit. Një burrë ndërton një shtëpi për veten dhe familjen. Hajati apo veranda është dytësore. Shtëpia është vërtet e ndërtuar për lehtësitë brenda. Në të njëjtën mënyrë, Zoti krijoi tokën për "brenda" - me të gjitha komoditetet, ndërsa sipërfaqja e jashtme e tokës është thjesht veranda, ku gjërat rriten, si në anën e malit, duke u ngjitur me vendosmëri për ekzistencë të hapur.

Merrni një veze dhe shpoini një vrimë. Nxirrni përmbajtjen e vezës dhe më pas do të keni një paraqitje si të tokës së Olaf Jansen.

Në fillim kjo botë u krijua vetëm për botën "brenda", ku ndodhen katër lumenjtë e mëdhenj - Eufrati, Pison, Gihon dhe Hiddekel. Të njëjtët emra lumenjsh, kur aplikohen për përrenjtë në sipërfaqen "e jashtme" të tokës, janë thjesht tradicionale nga një lashtësi përtej kujtesës së njeriut.

Në majën e një mali të lartë, afër burimit të këtyre katër lumenjve, Jansen norvegjezi, pretendon se ka zbuluar "Kopshtin e Edenit" të humbur prej kohësh, dhe se ka shpenzuar dy vjet studim dhe eksplorim në tokën "brenda", plot me jetë bimore dhe shtazë; me njerëz gjigantë që jetojnë gjatë; sipas urdhrit të Metuselahut dhe personazheve të tjerë të Biblës; një rajon ku një e katërta e sipërfaqes "të brendshme" është ujë dhe tre të katërtat tokë; ku ka oqeane të mëdhenj dhe shumë lumenj dhe liqene; ku qytetet janë superlativë në ndërtim dhe madhështi; ku mënyrat e transportit janë shumë më përpara sesa jemi ne me arritjet tona. Në qendrën e këtij vakumi të madh është selia e energjisë elektrike - një top i madh i rrethuar nga një re e bardhë, me shkëlqim, që jep ngrohtësi uniforme dhe mbahet në qendër nga ligji i pandryshueshëm i gravitetit. Kjo re elektrike është e njohur për njerëzit "brenda" si vendbanimi i "Zotit të Tymosur". Ata besojnë se është froni i "Më të Lartit".

Olaf Jansen pohon se, në fillim, bota u krijua nga Arkitekti i Madh i Universit, në mënyrë që njeriu të mund të banonte në sipërfaqen e tij "të brendshme", e cila që atëherë ka qenë vendbanimi i "të zgjedhurve". Ata që u dëbuan nga "Kopshti i Edenit" sollën me vete historinë e tyre tradicionale. Historia e njerëzve që jetojnë "brenda" përmban një rrëfim që sugjeron historinë e Noeut dhe arkën me të cilën lundroi, ashtu si Kolombi, nga një port i caktuar, në një vend të huaj për të cilin kishte dëgjuar shumë, dhe nuk u kthye kurrë më pas.


4 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page