VUVI I TUSHIT


  VUVI I TUSHIT


  Nga Agim Mato  Në fëmijëri shihja burrat të ngjiteshin në Llotrua

  me një mëngë të zhveshur të xhaketës,

  që u varej e boshatisur

  dhe bënte t’u dilte gjoksi leshtor përpara.

  Për t’u ndjerë burrë

  fillova të gjarpëroja edhe unë nëpër monopate,

  duke tundur mëngën e hequr të xhaketës,

  i fryrë si gjel.

  E trashja zërin me shokët.

  Qentë, macet dhe pulat

  më hapnin rrugën të trembur.

  Po një ditë, nga kroi i Agait, pashë të vinte,

  si katallan,

  i ngarkuar me bucelë, Vuvi i Tushit.

  Mbajta këmbët

  dhe, me një alarm të brendshëm,

  u fsheha pas një shkëmbi,

  me krenarinë e burrërinë e deriatëhershme,

  të shembur.

  Kur u afrua,

  shputa e tij e stërmadhe u ngrit mbi kokën time,

  gati për të më shtypur.

  Përmes ulërimave të mia,

  pashë të ngrihej shputa tjetër tërë pluhur,

  si në një film me xhiro të ngadalësuara,

  kurse Vuvi, duke u lëkundur

  e duke lëshuar

  një “ëh!” në çdo hap,

  nuk më përfilli kurrsesi,

  po vazhdoi rrugën e tij.

  E futa krahun në mëngë

  dhe fillova ta ndiqja së largu,

  deri te gardhi i shtëpisë

  të rrethuar me fiq deti.

  E pashë tek zgjidhi litarët në sofat,

  hodhi ujë në një ibrik

  dhe ja zgjati butësisht një fëmije

  me nojma e pasthirrma.

  Që atëherë,

  kurrë nuk e zbraza mëngën e xhaketës,

  duke hequr dorë nga fiksimi

  i të ndjerit burrë para kohe.


  #Agim #Mato

  5 views

  Shkrimet e fundit