Rikthehen vjedhjet.....se po rikthehet Virusi..(?)


Petraq J. Pali

VIRUSI Ruhuni nga “Virusi”! (R) Kisha dëgjuar nga të parët e mi, se “ujku mjergull kërkon” dhe kur u rrita kuptova se “në mjergull” ujku shpartallon,grin e mbyt delet apo gjënë e gjallë. Është interesante se në çdo kohë, në çdo vënd, në çdo epokë e situatë, vjedhja ka qënë dhe është një ves i pështirë, i poshtër dhe i dënueshëm. Dikur të dëbonin edhe nga fshati, edhe të diskreditonin e të fëlliqnin moralisht në shumë forma. Të ngarkonin sendin e vjedhur në qafë, të vinin lëkurën e lopës a të deles të vjedhur mbi kurriz e të shëtisnin në fshat, të pështynin fshatçe…të vinin edhe gjoba. Në shumë raste haje dhe plumbin, kur e kishe tepruar e shkoje shpesh në ndonjë stan të bëje “hynerin’. Me thënë të drejtën aty ku unë linda e u rrita, u bëra burrë, nuk më ka ngelur në kujtesë asnjë rast i tillë. Po e them me përgjegjësi në fshatin tim nuk vidhte njeri, dhe kur tentonte ndonjë i “huaj”jashtë fshatit nuk e realizonte dot hajdutërinë apo piraterinë se që të realizonte një diçka të tillë do kishte “tradhëti apo bashkëpunim nga brenda” gjë që në vitet e mia në fshat as e ndjeva, as e dëgjova një gjë të tillë. Kusarët e “vjetër” i takojnë asaj kohe, kur varfëria ishte e tejskajshme dhe në fshat thyente miu kokën, se hambarët s’kishin as grurë, as miell, as palafike..... Por këta “kusarët e rinj“ ? Sot? Kishin disa muaj që qarkullonte nëpër fshatrat e braktisura se një “kope skifterësh” braktiste aty këtu shtëpitë e mbyllura. Banorët kishin vite që kishin mërguar të sforcuar në dhera të huaja për një cope bukë, duke lënë shtëpi e katandi me atë pak plaçkë e laçkë në mëshirë të fatit. Jetonin në fshat disa pleq e prindër të paktë të fëmijëve emigrantë, të cilët komunikonin shpesh me fëmijët e tyre fal mjeteve që shekulli shpiku. Ishin bërë dhe pleqtë specialistë të Iphodeve, Iphoneve, Skype, Vibër, Insagrameve apo Wchapëve, dhe me thënë të drejtën pleqte (prindët) e nd