top of page

Njeriu dhe gardhi


HG Wells

Kënaqësitë e trillimeve të hershme të HG Wells i dhanë vend një ideje gjithnjë e më çnjerëzore të përparimit.


HG Wells: Makthi i një bote më të mirë


Analogjia më e famshme e GK Chesterton është ajo e një këmbësori që gjen një gardh të lashtë në një peizazh. Chesterton sugjeroi që ndërsa dikush nuk mund ta kuptojë qëllimin e gardhit, njeriu përsëri duhet ta respektojë atë, sepse një herë kishte shërbyer një funksion dhe ai ende mund të kryejë atë funksion. Tearja e gardhit nga padurimi apo impenjimi ishte e pamatur, sugjeroi Chesterton, sepse përmes paditurisë së thjeshtë dikush mund të shkatërrojë një ndërtim potencialisht të dobishëm. E tillë ishte situata në të cilën njeriu modern u gjend.

HG Wells (1866-1946) - shkrimtari pjellor dhe jo fiction, i njohur më së miri për trillimet e tij të hershme shkencore - kurrë nuk u ndesh me një gardh që ai nuk bëri çmos për ta rrëzuar. Familja, martesa, feja, kombësia, zakonet dhe klasa - të gjitha i nënshtroheshin zemërimit dhe talljes së Wells-it. Ai e ndjeu detyrën e tij të rimarrë botën sipas shkencës dhe racionalitetit. Pamja e gardheve të vjetra ishte një provokim për të.

Shumë njerëz sot nënvlerësojnë ndikimin e madh të Wells. Jo aq Sarah Cole, e cila kërkon të tërheqë diçka me rëndësi të Wells-it në Shpikjen e Nesër: HG Wells dhe Shekulli XX. Siç thekson ajo, vepra e Wells-it ka shitur miliona kopje dhe është përkthyer në gjuhë të shumta. Prodhimi i tij ishte i gjerë. Ai ishte një figurë titanike në kohën e tij, komentet e të cilit ishin me lajme dhe që mund të thërrasin diktatorët dhe presidentët sipas dëshirës.

“Inventing Tomorrow” është një eksplorim simpatik dhe informues i Wells-it si shkrimtar dhe mendimtar. Cole nuk i minimizon ato aspekte të punës dhe karakterit të tij që e bëjnë atë të papranueshëm për ne sot. Por admirimi i saj për subjektin e saj shkëlqen. Me një justifikim, ajo e sheh atë si një nga figurat më të rëndësishme në historinë e shekullit të 20-të.


Shpikësi i trillimit shkencor


Wells i ri shpëtoi nga koprracia e të punuarit si draper në Sussex rurale duke u bërë mësues dhe më pas duke fituar një bursë për të studiuar në Londër. Atje ai hyri nën tutelën e TH Huxley, një mbështetës kryesor i teorisë evolucionare. Novela e parë e Wells, Machine Time (1895), ishte për një njeri që udhëton drejt së ardhmes dhe zbulon se njerëzimi ka ndarë në dy specie të ndryshme: njëra incuruese dhe e dobët (Eloi) dhe tjetra brutish dhe grabitqare (Morlock). Megjithëse ky duket një shembull paradigmatik i Darvinizmit Social, Cole pretendon se Wells gjithmonë e refuzoi qasjen. Por, duke pasur parasysh shumë deklarata të tij që mbrojnë format e inxhinierisë sociale, mbetet e vështirë të distancohet mendimi i Wells-it nga Darvinizmi Social dhe teoria e eugjenikës.

Makina Kohë kombinoi veprimin, misterin dhe teorinë sociale në atë që u quajt atëherë romanca shkencore (më vonë u quajt si trillim shkencor). Romanet e tij të fantastikës shkencore, Njeriu i padukshëm (1897) dhe Lufta e botëve (1898), dhe sekuenca e tij e tregimeve të shkurtra marramendëse, zgjeruan këtë zhanër të atëhershëm embrional, dhe kapën imagjinatën në publik, së pari në Britani dhe pastaj në mbarë botën.

Wells ishte një popullarizues shkencor (libri i tij i parë ishte një libër biologjie, botuar në 1893). Në shkrimet e tij, ne gjejmë përshkrimet e para të shpikjeve të ardhshme: derën elektrike, armët atomike, televizionin dhe internetin. Ai zhvlerësoi zanatin e tij dhe pranoi se ai më mirë do të konsiderohej gazetar sesa një artist - megjithëse shumë shkrimtarë e admiruan atë si një stilist.


Tirania çnjerëzore e utopisë


Paraqitja e gjatë e Cole tregon një disonancë të caktuar njohëse. Kjo lind nga supozimi i saj se ekziston një kontradiktë midis progresivizmit të Wells-it dhe mungesës së dhembshurisë së tij, e qartë në mbështetjen e tij, për shembull, për eugjenikën. Megjithatë nuk ka kundërshtim. Qëndrimi i kalorësit të Wells-it ndaj jetës individuale ishte tregues i bindjes së tij se njeriu dhe shoqëria janë të lakueshëm dhe të përsosur. Ky vizion çon në çnjerëzim, sepse hedh poshtë kufizimet e natyrës njerëzore dhe e sheh kundërshtimin e individëve si një pengesë thjesht për t'u kapërcyer. "Dispozita Wellsian është gjithmonë kjo", shkruan Cole: ‘kur të shihni botën përreth jush me gjithë shëmtinë, pabarazinë dhe vetëkënaqësinë e saj, përpiquni të imagjinoni një më të mirë. Imagjinoni atë dhe bëni atë.’

Ai supozoi se universaliteti i njerëzimit logjikisht çoi në një autoritet të vetëm global, i cili do të shmangte rrezikun e luftës. Kjo çlirim mund të ndodhte vetëm duke anashkaluar demokracinë e palëkundur dhe duke shkatërruar besnikërinë ndaj traditës, e cila kërkonte argument, propagandë dhe - në mënyrë të pashmangshme, kur këto dështuan - forcë. Si të gjithë utopistët, Wells kishte një zell të zellshëm për të parë një parajsë racionaliste të aprovuar në Tokë. Ai që e do njerëzimin në mënyrë abstrakte, por jo në aktualitet, mund ta racionalizojë tiraninë për sa kohë që nuk i merr duart e veta të përgjakshme.

Ndërsa fictioni i hershëm i shkëlqyeshëm i Wells-it mbetet një kënaqësi, progresivizmi i tij i mëvonshëm i pakufizuar e bën atë një figurë shqetësuese, paradoksale.

37 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page