top of page

Mozaiku i Otrantos


Gëzim Llojdia

Gëzim Llojdia

1.

Kush ka udhëtuar në Otranto shtrihet përtej detit Adriatik ,ka pasur mundësin të njihet edhe me historinë e fqinjit detar .Fillimisht tragetët e dhe emigrantët shqiptarë zbarkuan në Otranto dhe tragetet e kësaj linje vijuan për një dhjet vjetarë. Më vonë u ndërprenë duke gjetur Brindizin. Mirëpo Otrantoja nuk mund të harrohet,shkruan Valeria Canavesi. Kështjella Salento, e cila duket si një hark që shtrihet në detin Adriatik drejt Greqisë dhe Shqipërisë, është një vend që di të bëjë si shenjë.Otranto është në të vërtetë një “arkë thesari” e mbushur me thesare befasuese, për shkak të një pjese të madhe të një të kaluare të lavdishme dhe tragjike të kombinuar, e përgatitur vazhdimisht midis Lindjes dhe Perëndimit. Romakët, Bizantinët, Normanët dhe Sëabians patën sukses njëri-tjetrin në kontrollin e qytetit, porti i të cilit përbënte, që nga “agimi i historisë” së tij, një kryqëzim strategjik për tregti, manovra ushtarake dhe marrëdhënie politike. Një masakër e goditi atë në zemër në 1480, kur Ahmed Pashà dhe otomanët e pushtuan atë pas një rrethimi të dhunshëm, duke masakruar Otranton i cili nuk pranoi të shndërrohej në besimin mysliman: më 14 gusht të atij viti, 800 njerëz u masakruan në Colle della Minerva. Një vit më vonë, me Dukën e Kalabrisë Alfonso të Aragonit, qyteti u kthye në duart e krishtera, eshtrat e varfra të dëshmorëve u vendosën në katedralen e S. Maria Annunziata, ku ata pushojnë edhe sot (saktësisht, në kapelën e duhur të absidës).


2.

Dhe është pikërisht në katedrale që qyteti mban dëshminë më mbresëlënëse të historisë së saj, shembulli i vetëm i këtij lloji në të gjithë Italinë e Jugut: një mozaik ii cili mbulon plotësisht absidën, transeptin dhe një rrjetë qendrore. V.Canavesi në Eciklopedin Treccani bënë një përshkrim më të detajuar të këtij objekti arkitekturor.

Cikli figurativ, pa nevojë të thuhet, është spektakolar për pafundësinë dhe pasurinë e tij të përbërjes dhe është bërë me pllaka gëlqerore polikromi dhe futje në paste qelqi me ngjyrë. Përfaqësimi imponues propozon tre pemë të jetës, të cilat së bashku krijojnë një enciklopedi të vërtetë fetare, artistike dhe alegorike. Pema kryesore, e vendosur në fqinjën qendrore, mbështetet në dy elefantë dhe propozon një lexim që alternon skena nga Testamenti i Vjetër me përfaqësime popullore, klasike ose simbolike. Dëbimi nga Kopshti i Edenit të Adamit dhe Evës (në pjesën e sipërme, duke filluar nga e majta) parashikon skenat e mbretit Arthur, Kain dhe Abel, si dhe përfaqësimin në korniza rrethore të dymbëdhjetë muajve të vitit të shoqëruar me shenjat e zodiakut - temë përsëritje e artit kishtar bashkëkohor mesjetar. Nën këtë cikël vëzhgojmë Noen, burra të tjerë të angazhuar në punë rurale dhe në realizimin e arkës, kafshëve dhe figurave fantastike, si ai i një borie lakuriq që hipte një struc. Kulla e Babelit dhe Aleksandri i Madh janë lëndët më të artikuluara të pjesës së poshtme, të populluar mjaft nga burra, gra, kafshë, krijesa mitologjike, mbishkrime dhe objekte të llojeve të ndryshme. Fromshtë nga disa mbishkrime, të vendosura në tre pika të mozaikut, që tregohen emrat e autorit dhe klientit: prestigjioz Pantaleone i pari; Kryepeshkopi Gionata i dyti. Në prestigjin, përtej një hendeku mjaft të gjerë, përbërja propozon gjashtëmbëdhjetë rota që përmbajnë figura të kafshëve të tjera ose skena biblike: Eva, gjarpri, Adami; demat, devetë, dragonjtë, elefantët, linjat grabitqare, dhe murgjit; mbretëresha e Shebës dhe mbreti Salomon; sirena; kafshë që luajnë instrumente muzikorë. Dhe përsëri: skena e Jonas dhe e peshkut; ngjarjet e Ninive dhe mbretit të tij; Samsoni dhe luani.

3.

Pemët më të vogla të aisles anësore përshkruajnë: në të majtë, ndarja midis shpirtrave të mallkuar dhe shpirtrave të zgjedhur (në të cilën vërehet figura në formë gjarpri të Satanit dhe ajo e patriarkëve Abraham, Isaac dhe Jakob); në të djathtë, përfaqësime të figurave njerëzore, sfinkave, luanëve, qenve, dragonjve dhe, veçanërisht, Atlas që mbështet Tokën, të njohura në pjesën apikale të pemës.Vështrimi dhe mendja humbasin midis transmetimeve dhe kuptimeve, të afta edhe sot për të folur me të gjithë. Duket për keqardhje që çdo ditë qindra këmbë mund ta shkelin këtë vepër të mrekullueshme arti, një sintezë shembullore të kulturave, feve dhe referencave historike gjithashtu shumë larg nga njëra-tjetra. Mozaiku i Otrantos është një dëshmi jashtëzakonisht aktuale mijëravjeçare: në një epokë të karakterizuar nga rregullime ksenofobike dhe nga një intolerancë në rritje ndaj atyre që ne i konsiderojmë "të ndryshme", kjo përbërje duket se proklamon një himn madhështor për dallimet, harmoninë dhe bashkëjetesën paqësore midis popujt,përfundon V. Canavesi.

Ti udhëtar ,që lundron nëpër detra,nëse rruga të shpie në Otranto,ktheu dhe vizito mozaikun.


#gezim #llojdia

21 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page