KRISHTLINDJE N’ SHKODER


  Fritz Radovani

  Përgatiti Fritz RADOVANI:

  Autori:AT PJETER MËSHKALLA S.J.

  KRISHTLINDJE N’ SHKODER 1909

  Mbas vitit 1909 qeveria Turke, në Shkodër, për shkak të lëvizjeve Shqiptare për liri, (pushka vlonte, shpesh deri në afërsi të qytetit), i ndaloi disa shfaqje tradicionale

  “Të Natës së Këshndellave”, tue i hjekë diçka poezisë së bukur të Festës.

  Dha lajmin kumbona

  me tinguj argjandi,

  theu muzgun jehona,

  gjithë zemrat i trandi:

  Vinë festat e lume,

  Krishtlindje e bekueme,

  me shndet e me gëzim!

  Kumbonat e randa,

  kumbonat e lehta,

  këndojnë me t’pasë ânda

  me notat e veta:

  Ushtojnë kumbonarët!

  Larg zani përdarët

  tue ra pa pushim...

  Sa kandshëm dikohet

  kjo valë e harmonisë,

  krejt shpirti naltohet

  ndër sfera t’ hyjnisë:

  Kah shpresa e ngushllimit,

  kah rrezja e shpetimit,

  drejt paqës që vjen!

  Në atë kupën qiellore

  o hyjë xhixhilloni,

  o male, prej bore

  në dritë të hanës zbardhoni,

  që zemrat e dlira

  të gëzojne, vullnet-mira

  me atë fé që na ushqen.

  ***

  Tarabat kërcasin,

  po mbyllën dyqanët,

  gra e burra hitasin,

  vrapojnë përgjith-an’ët:

  Përshëndetje e përgëzime,

  ma të bukrat urime

  gjatë rrugës ndigjon.

  Tash hargjet e mbrame

  s’ka mbetë kush pa i krye,

  gjithkush do n’këte mbrame,

  n’shtëpi ngutshëm me u kthye:

  Shegêrti e tregtari,

  ngarkue, prej Pazari

  ma thekshëm vrapon.

  Plot dritë janë shtëpijat

  plot zjarmi te oxhaku,

  pelcasin dëllinjat,

  luejn fëmia té praku,

  e gratë nuk pushojnë,

  pa dá vinë e shkojnë,

  vëlon puna gjithkund...

  Në familje krye-pare

  ka sonte gjithë të mirat,

  në ato mesatare

  plotësohen dëshirat;

  po edhe unë fukaraja

  në këto festa të mdhaja,

  do të gëzoj edhe unë!

  Pak baba fitimet,

  pak qiti edhe nana,

  e shkreta, kursimet

  me blemun do gjana;

  por, ...erdhi té dera

  dikush e, si era,

  la’i shportë edhe shkoi.

  Vetë bana “Betlemin”,

  sa i bukur që më doli!

  S’e ka kush si t’emin

  Në mahall’n “Gjuhadol”:

  me drrasa e pelhura,

  me letra e piktura

  ka kohë që unë punoj.

  E tash, q’e mbarova

  unë punën të tanë,

  té baba flut’rova

  me nanën e vëllanë,

  njirendi tue shkue

  gjithë sëbashku me u vu

  té votra “n’gjuj të mdhaj”.

  Dhe ngrihet em atë

  qirin ndezë atëherë,

  premton ndonji uratë

  dhe ulët me t’tjerë,

  n’sa na me ngadalë

  e flasim pa u ndalë,

  uraten si ai...

  Por, mue nuk më zë vêndi,

  lëshoj zanin e hollë,

  -më rrah zemra prej shêndi-,

  tham vjershat si n’shkollë,

  nga “shpêlla”- tue ba,

  nga Prindët –temena-

  -andej- edhe këtej.

  E, këthehëm të rrokë prindën...

  por, baba ka ulë kryet,

  e nana merr kînden

  e shpejt i fshinë sytë...

  Nuk dij çka u ndinë zêmra,

  por, mue më dridhet thêmra,

  më vlon gjaku ndër dêj...

  A thue janë lot gëzimi?

  A por janë lot malli?

  O ndoshta pikëllimi,

  pse mblue na ka halli

  në ket të shkretë jërevije,

  përdhese vorfnije,

  si Krishti në Stan?!

  Por, çka! Jezun kemi

  ndër zemra të vajtueshme;

  të ngrohun na jemi

  me hire të hyjnueshme:

  I drejti në këte jetë

  ka paq’n e vërtetë,

  që të tjerët nuk e kan.

  Me Jezun na kjajmë,

  e gëzimet ma të thêllat

  me Jezun i ndajmë:

  E, i lusim Këshndellat

  me aqë të mira që Zoti

  na i fali në ditë soti,

  me Jezun e Lumë!

  Oh, sa ambël sahati

  rrjedh sonte në strèh’ tonë!

  Kaq ambël!... por s’gjati

  ra’i tingull...kumbonë...

  Mesnatë!...-Krisë batarja,

  jehon Kumbonarja,

  vlon pushka ma shumë...

  Në këto vala festuese

  gjithë zemrat na qeshën,

  si rryma vërshuese

  njerëzia rrugës ndeshën,

  kumbon’t ajrin çajnë,

  e, pushkët nuk ia ndajnë

  për festën që na erdh’.

  Na pret Kisha e Madhe

  Krejt mbushë me kandile,

  Vinë rradha mbas rradhe

  me tuba familje,

  e, në Kishë, prej pesë portash,

  çdo moshe e gjithë ortash,

  mbrendë populli u dêrdh.

  Sa dritat, si ylberi!

  sa jone të mallngjyshme!

  Sa priftën te Elteri

  me petka të shkelqyeshme!

  Timjani me shtille,

  naltohët drejt qielle,

  fjollë-fjollëza plot!

  Shkon lart si timjani, urata e lirë,

  -i kangës ushton zani, me Engjujt e mirë:

  -“Ka lindun Mesia, vjen paqa e dashnia!

  L u m n i N a l t i t Z O T !”

  BB 1950.

  Shenim nga F.R.: Poezia asht me kujtime të feminise së Autorit, të vitit 1909.

  Asht shkrue nga At Mëshkalla në vitin 1950, në (BB), Burgu Burrel.

  Nga ana ime nuk asht ba asnjë ndryshim.

  Pershndetje dhe Urimet ma të mirat per Ju... Në këto Festa të mëdha!

  Melbourne, 23 Dhjetor 2019.


  #fritz #radovani

  3 views

  Shkrimet e fundit