top of page

Kolonia Penale
Franz Kafka


Oficeri i bën Udhëtarit[1] një prezantim të llojeve rreth mënyrës se si funksionon Appratus. Oficeri me entuziazëm shpjegon aparatin si një makinë e cila përdoret për të torturuar dhe vrarë Njeriun e dënuar i cili është një person i akuzuar për një krim nën Koloninë Penale. Oficeri e përshkruan makinerinë si në tre pjesë - Shtrati ku shtrihet Njeriu i dënuar, Shkarkuesi që ka ligjin që Njeriu i dënuar e ngarkoi mbi të dhe Harrow, i cili përbëhet nga hala që shkruajnë krimin që bëri njeriu i dënuar në trupin e burrit. Zyrtari më tej shpjegon se për gjashtë orët e para, personi në makinë ndjen vetëm dhimbje, por pas orës së gjashtë ata fillojnë të mendojnë për atë që është shkruar në trupin e tyre, ata fillojnë të pyesin se cilin ligj kanë thyer dhe në fund të fundit ata arrijnë një gjendje e tejkalimit. Deri në orën dymbëdhjetë, ata vdesin dhe trupi i tyre bie në një gropë pranë aparatit.

Zyrtari gjithashtu i shpjegon Udhëtarit se dënimet penale jepen pa të pandehurin të ketë një mbrojtje, supozimi gjithnjë se ata janë fajtorë. Për shembull, një Njeri i Dënuar, të cilit iu kërkua të përshëndeste Kapitenin çdo orë, një herë e zuri gjumi dhe u raportua në Appratus, ku Oficeri e gjykoi atë fajtor. Oficeri thotë se i kursen kohën të gjithëve që të mos ketë gjykim ose gjykatë sepse Njeriu i Dënuar gjithsesi do të gënjejë.

Udhëtari tronditet nga kjo metodë e drejtësisë Appratus. Oficeri i thotë Udhëtarit se ai është individi i fundit në këmbë që mbështet metodën e aparatit të drejtësisë. Urdhërimi i Ri ka zëvendësuar metodën e vjetër dhe ai po heq Koloninë Penale. Oficeri i kërkon Udhëtarit të mbrojë metodën appratus të drejtësisë përpara Urdhërimit të Ri. Më në fund, Oficeri vendos të shkojë në makinën Appratus por makina prishet dhe Oficeri vritet.

Më tej Udhëtari viziton varrezat e fshehura të Urdhërimit të Vjetër, kreu i vjetër i Kolonisë Penale, i cili doli me metodën appratus të drejtësisë, trupi i vdekur i të cilit tani prehet në një kafe. Pastaj Udhëtari përgatitet të largohet nga kolonia ku dy burra të tjerë, Burri i Kondensuar dhe një Ushtar përpiqen të ikin edhe me Udhëtarin, por Udhëtari i braktis në breg dhe largohet.


(Përktheu: Fatmir Terziu)

[1] Kjo histori është pak më ndryshe nga ajo e mëparshmja. Dhe ka disa ngjashmëri me Gjykimin, një tjetër nga veprat më të njohura dhe të duartrokitura të Franz Kafkës. Në këtë histori, një burrë me emrin Udhëtar viziton një vend të quajtur Kolonia Penale me ftesë të Komandës së Re, kreut të ri të Kolonisë Penale. Atje, Udhëtari përshëndetet nga Oficeri - një njeri i ngarkuar me makinerinë e njeh si Appratus.

23 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page