ECJE ILIRIANE...  P o e z i

  Sejdi BERISHA:

  ECJE ILIRIANE...

  (Nga libri im, “Simfoni pritjeje”)

  1.

  Në Zürich

  Kapeshnica e Jarina

  Në Stuttgard

  Lagjja e Trimave edhe Tamniku

  Në Bernë

  Mëhalla e Hadumit edhe Çarshia e Vogël

  Kudo Peja e Prishtina

  Gjilani Ferizaj e Gjakova

  2.

  Në Sent Galent pushova

  Kudo që shkova vetveten e takova

  Eci tutje

  Bruxeli Amsterdami e Parisi

  Shqiptarë të Kosovës e Maqedonisë

  Në nismë e në mbarim

  3.

  Në Oslo edhe në Helsinki

  Tash e më parë

  Njerëz me dert e me mall

  Kërceva bëra hop në Angli

  Gjithkund shqiptarë

  Në Amerikë edhe në Australi

  Shqiptarë në Egjipt Turqi e Itali

  Në Amerikë e Kanada

  4.

  Baladë lotësh pa ia ndarë

  Kudo që shkova u përvëlova

  Shqiptarë pashë

  Por tokën time s’e takova

  5.

  U ndala e mendova si fëmijë

  Athua tërë bota qenka Iliri

  Njeriu nuk vdes

  Me rraqet e jetës në thes

  6.

  Duke biseduar me vetveten

  Mendoja se jam tjetër njeri

  Nuk pajtohem:

  Njëri me tjetrin pushkatohem

  7.

  Dritës i them

  Ma varë syrin në plagën e zemrës

  Vetja më qorton

  Më thotë verboje terrin

  Ata që nuk shohin

  Natën do ta takojnë

  Do ta thyejnë kënatën

  Do ta hanë shamatën

  Me një grusht dhé të Ballkanit

  Mbulova dhe e përvëlova globin

  8.

  Sërish flas me vetveten

  Në Berlin e Londër

  Në Diseldolf besa edhe në Hagë

  Kudo shqiptarë

  Kudo Kosova, Shqipëria

  Kudo Shkupi Dibra e Tetova

  Kudo Veleshta Struga e Kërçova...

  9.

  E, tash

  U ktheva dhe e putha vajzën time

  Që ujitë kopshtin me lule

  Në zemër të Kosovës

  10.

  U ula në prag të derës së shtëpisë

  Nëpër histori e shikoja çatinë e saj

  Sa herë është djegur e rrënuar

  Sa herë është bërë shkrumb e hi

  Sa herë si feniks është ngjallë

  Sa herë është rindërtuar

  Kala e qëndresës është shndërruar

  Sa herë sërish është djegur flakë

  Prapë kështjellë është bërë

  Dhe brenda në odë burrash

  Dridhen telat e shkarkisë

  Gjithmonë këndohet

  Kënga e lumturisë

  11.

  I fshira lotët nga faqet plot rrudha

  Njëqind herë e putha pragun e derës

  Thashë

  Me të vërtet ECJE ILIRIANE...

  (©S. B.)


  1 view

  Shkrimet e fundit