top of page

E pathëna për Mithat Ibrahimin
Prof Dr Fatmir Terziu


Shpeshherë me emrin e Mithat Ibrahimit, shqiptarët e Britanisë së Madhe, identifikojnë aktivistin, ideatorin e mjaft aktiviteteve, nismëtarin, anëtarin, dhe drejtuesin e një prej shoqatave më të ndjeshme në Mbretëri të Bashkuar, shoqatës „Peja“. Si aktivist komunitar është i gjithëanshëm. Si anëtar i komunitetit është padyshim i respektuar. Si drejtues i shoqatës „Peja“ mbetet mjaft i suksesshëm. E në të gjitha këto komponentë është dhe një familjar model, me një familje të vlerësuar në të gjitha drejtimet, ku mbetet model dhe shembull integrimi. Por ajo që e mban mjaft modest shqiptarin nga Peja e Kosovës, Mithat Ibrahimi, është profesionalizmi dhe metodologjia e tij në instruktimin e kursantëve të rrinj të drejtimit të automjeteve. Aty është një sukses tjetër, një profesionalizëm i paparë në ndonjë kënd tjetër.

E këtë e gjejmë shpesh në konotacionin e dy foljeve në dy anët e kufirit shqiptar, që përkojnë me „ngas“ makinën dhe „vozis“ kerrin. E dyta shkon përshtat me të gjithë ata që vijnë nga Kosova dhe e para natyrisht është për të gjithë, por dallimi nuk bën ndonjë mur ndarës. Aspak! Pse? Sepse kur mësoni të vozitni, zgjedhja e instruktorit të duhur mund të jetë një vendim për marrjen përsipër të elementëve më profesionistë, dhe jo të terminologjisë gjuhësore, apo dialekteve që vetëm pasurojnë gjuhën e bukur shqipe. Mithat Ibrahimi është njohës perfekt i Gjuhës Shqipe dhe tek ai nuk bën dallim asnjëra dhe as tjetra. Menjëherë shkoni tek thelbi: „Ky person do t'ju udhëheqë përmes një procesi të ndërlikuar që kërkon durim, vendosmëri dhe komunikim të mirë nga të gjithë të përfshirët.“ Pra, për të qenë i suksesshëm, ju duhet të gjeni përshtatjen e duhur. Dhe këtë e keni suksesin në dorë, kur zgjidhni Njeriun, Profesionistin dhe Mjeshtrin e tejkualifikuar Mithat Ibrahimi.

Tani, nuk ka nevojë të përdorni perceptimi tuaj të devijuar këtu. Instruktori i vozitjes Mithat Ibrahimi mbetet miqësor dhe i dedikuar me vetëm termin Njeri dhe për njerëz ku, në fillim, askush nuk mund të duket i përsosur për këtë punë. Dhe kur kërkoni të shkoni më tej në zgjedhje Ajo që ne do të sugjeronim është të hyni në këtë të menduar për llojin e njerëzve me të cilët ju lexoni dhe cilat stile të të mësuarit funksionojnë për ju.

Dëshironi t'i bëni gjërat pak më të lehta? Më poshtë kemi renditur 10 cilësi që ka ky instruktor mjaft i kualifikuar dhe mjaft Njeri i mirë i vozitjes. Merrni parasysh këto pika kur kërkoni për një instruktor dhe udhëtimi juaj me makinë do të jetë në fillimin më të mirë të mundshëm! Natyrisht me zgjedhjen e Mithat Ibrahimit ju shkoni më tej në dëshirat tuaja, kurseni kohë, kurseni para dhe shpëtoni nga rreziqet e humbjes së jetës. Ja cilat janë këto cilësi: Vula e miratimit të DVSA, Përvoja, Durimi, Material miqësie, Një stil mësimor që ju përshtatet e mjaft të tjera.


Instruktori profesionist Mithat Ibrahimi

Ndaj mos u mashtroni nga mashtruesit që paraqiten si instruktorë të kualifikuar të vozitjes. Të vetmit njerëz që mund të paguajnë para për të mësuar shoferët nxënës janë PDI-të (instruktorët e mundshëm të vozitjes) dhe ADI-të (instruktorët e aprovuar të vozitjes). Të parët janë individë që janë pjesërisht në trajnimin e tyre, ndërsa këta të fundit janë instruktorë plotësisht të kualifikuar, të miratuar nga DVSA. Si e dini nëse dikush është PDI ose ADI? Ata do të shfaqin ose një trekëndësh rozë (PDI) ose tetëkëndësh të gjelbër (ADI) në xhamin e tyre të përparmë. Ju gjithashtu mund të kontaktoni DVSA për të kontrolluar nëse një person i caktuar është në të dhënat e tyre. Kushdo që shet mësime drejtimi pa leje për ta bërë këtë, vepron në mënyrë të paligjshme. Mbani mend: po paguani për një përvojë solide të të mësuarit, prandaj sigurohuni që po merrni marrëveshjen e vërtetë.

Është e vetëkuptueshme që ju dëshironi një instruktor që tashmë ka ndihmuar shumë njerëz të fitojnë licencën e tyre dhe ky është padyshim, Mithat Ibrahimi. Kjo tregon se ata zotërojnë të gjitha aftësitë e nevojshme dhe dinë të punojnë me nxënës që kanë nevoja të ndryshme. Njerëzit që kanë qenë në punë për një kohë të gjatë ka të ngjarë të kenë gjithashtu një kuptim të plotë të rrugëve dhe ekzaminuesve lokalë të provës. Nuk mund të mposhtni dikë që ka lugën e brendshme! Respektoni përvojën e tyre, përdorni njohuritë e tyre dhe do të jeni fitues. Gjithçka që u tha, të gjithë duhet të fillojnë diku, kështu që mos i shkruani PDI-të ose ADI-të e reja menjëherë. Këta individë kanë ende shumë për të ofruar. I gjithë trajnimi i tyre do të jetë i përditësuar dhe i freskët në mendjet e tyre, dhe ata ka të ngjarë të jenë shumë entuziastë!

Kur mësoni të vozitni, nuk ka gjasa të merrni gjithçka (nëse ka ndonjë gjë!) herën e parë. Prandaj, është shumë e rëndësishme për përparimin tuaj që të keni një instruktor që është i kuptueshëm dhe i durueshëm. Dikush që frustrohet ose mërzitet kur ju nuk i zotëroni aftësitë menjëherë, vetëm sa do të trokasë besimin tuaj dhe do t'i përkeqësojë gjërat. Praktika e bën të përsosur dhe një instruktor i mirë, sikurse është Mithat Ibrahimi, do t'ju japë hapësirë dhe inkurajim të mjaftueshëm për të mësuar dhe për t'u rritur derisa të jeni gati për testin.

Nuk është e nevojshme të jeni shokët më të mirë me instruktorin tuaj, por sigurisht që ju ndihmon nëse shkoni mirë! Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që kushdo që ju mëson të jetë miqësor dhe i afrueshëm. Të jesh në makinë me një person që nuk e njeh shumë mirë mund të ndihesh paksa e sikletshme në fillim, kështu që dëshiron dikë që mund t'ju qetësojë. Instruktorët e vozitjes duhet të punojnë me një larmi të gjerë njerëzish, kështu që ata duhet të jenë të aftë dhe miqësorë në shoqëri. Nëse kjo nuk është përshtypja e parë që merrni kur takoni instruktorin tuaj të ri, nuk është një shenjë e mirë. Sigurisht, ju po kaloni kohë me këtë person vetëm për të mësuar një aftësi të vlefshme, por kurrë mos e nënvlerësoni fuqinë e bisedave të vogla. Të qenit në gjendje të bisedoni me instruktorin tuaj, që në këtë rast duhet të jetë Mithat Ibrahimi, në një mënyrë të relaksuar do t'ju reduktojë nervat dhe do t'ju mundësojë të shijoni mësimet tuaja.

Disa njerëz janë nxënës vizualë, disa njerëz janë nxënës verbalë dhe disa njerëz thjesht duan të ngecin dhe të mësojnë nga përvoja. Çështja është se të gjithë reagojnë ndryshe ndaj metodave të caktuara të mësimdhënies dhe ju duhet të gjeni një instruktor që përputhet me stilin tuaj të preferuar të të mësuarit. Kur zgjidhni një instruktor, nuk jeni domosdoshmërisht duke u përpjekur të ndani të keqen nga e mira. Përkundrazi, ka të bëjë me gjetjen e asaj që funksionon për ju. Një instruktor që një person lavdëron mund të mos ju pëlqejë fare. Mendoni se si e merrni informacionin. A mendoni se një mësues jo i pakuptimtë, i ashpër i dashurisë merr më të mirën nga ju? Ose ndoshta një qasje e butë dhe e butë është më efektive. Për të marrë një ide se si një instruktor i veçantë e bën punën e tij, ju mund të konsideroni të merrni një vlerësim kursi me ta përpara se të rezervoni mësime të shumta.

Për të gjitha këto dhe për këto që ka Mithat Ibrahimi, si Aftësi të mira komunikimi, Dikush tek i cili mund të mbështeteni, Qesharak, Ndjenjë humori, Rekomanduar nga të tjerët, e bën më të qartë këtë shkrim të vonuar për këtë shqiptar integral, aktivist dhe profesionist model, Njeri të shkëlqyer. Kjo e fundit, Rekomanduar nga të tjerët natyrisht vlen nga qindra kursantë të suksesshëm të tij. Ai është krijuesi dhe angazhuesi, drejtuesi dhe instruktori i „Mithat's School of Motoring në MSM“.


323 views1 comment

1 Comment


Minush Hoxha
Minush Hoxha
Oct 04, 2022

E vërtetë se janë këto fjalë lavdërimi për Mithatin thënë nga një mjeshtër fjale, por, tek e përshkruash Mithatin, nuk ka si të dalë ndryshe. Përshkrim besnik i personit të tij.

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page