top of page

Ajnshtajn dhe Russell
Njëri ishte shkencëtar, tjetri filozof. Ajnshtajni nuk i pëlqente kinezët. Ai përshkruante atë që pa në udhëtimin e tij në lindje; një vend të shkatërruar nga dekada lufte, shtypje, shfrytëzim dhe varfëri të tmerrshme. Njerëzit kishin një jetëgjatësi nën 30 vjeç.

Ajo që Ajnshtajni - dhe vetë kinezët - nuk mund të parashikonin, ishte se brenda disa dekadash, ajo tokë e shkretë dhe njerëzit e saj do të dëshmonin zhvillim që nuk e kishin menduar kurrë më parë.

Puna është se të ashtuquajturit kinezë "lëkurë hollë", dhe "pa humor" rezultuan të ishin më shumë se mirëkuptues ndaj komenteve të Ajnshtajnit. Ishin vitet 1920, njerëzit nuk ishin aq të shkolluar për racat dhe kombësitë e tjera sa ne sot.

Megjithatë, duhet të theksohet se pikëpamjet e Ajnshtajnit për Kinën ishin ndryshe me ato të Bertrand Russell pavarësisht se e vizituan Kinën në të njëjtën kohë.

“Është nëpërmjet reformimit të Evropës që unë shpresoj të luaj një rol në ndihmën e popullit kinez”.

Kjo tezë zbulon se kur vizita e Russell-it shihet në këtë këndvështrim, ndikimi i tij indirekt në Kinë ishte më domethënës dhe më afatgjatë.

Njerëzit shpesh ndryshojnë mendje për mirë, pasi me moshën vjen mençuria, e cila ishte pikërisht ajo që i ndodhi Ajnshtajnit. Ai do të bëhej një avokat i vendosur për të drejtat civile, duke e quajtur racizmin "një sëmundje e njerëzve të bardhë".

Aftësia për të parë gabimet e dikujt dhe për t’u përmirësuar, është virtyt i madh.

15 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page