top of page

Moto
Motoja e një qyteti ose shteti ka shumë peshë - ka për qëllim të përfaqësojë historinë e vendit dhe frymën e tij. Disa nga këto janë thjesht fjalë, por të tjerat janë fraza apo edhe të nxjerra nga një gjuhë e huaj. Nëse planifikoni një udhëtim, frymëzohuni nga disa nga motot e preferuara zyrtare dhe jozyrtare të qyteteve dhe shteteve amerikane. Ato janë vendase, të huaja, të sajuara, dhe të pandryshueshme; nuk shkatojnë komplekse.

Ja disa prej tyre:


Kaliforni: "Eureka"

Fjala e vetme "Eureka" është shfaqur në vulën e Kalifornisë që nga viti 1849 (megjithëse ajo nuk u bë motoja zyrtare deri në vitin 1963). Një fjalë greke që do të thotë "E gjeta", motoja është një referencë për zbulimin e arit në Kaliforni në vitet 1800. Sipas legjendës, matematikani i lashtë grek Arkimedi thirri "Eureka!" kur zbuloi një mënyrë për të përcaktuar pastërtinë e arit.


Hershey, Pennsylvania: "Vendi më i ëmbël në tokë"

Baza e kësaj motoje është mjaft e qartë, duke pasur parasysh se Hershey është shtëpia e markës së çokollatës me të njëjtin emër. Themeluesi Milton Hershey donte të ndërtonte një utopi në fillim të viteve 1900 për njerëzit që punonin në fabrikën e tij të çokollatave. Ai u ofroi atyre shkolla, strehim të përballueshëm, sport dhe kulturë. Tani, qyteti është shtëpia e një kopshti zoologjik, parku ujor, parku argëtues, muzeume dhe fabrika Hershey që ende parfumon të gjithë qytetin me aromën e çokollatës.


Hawaii: "Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono"

Një nga vetëm dy shtetet, motot e të cilëve vijnë nga një gjuhë indigjene (tjetra është Uashingtoni), kjo frazë përkthehet në "Jeta e tokës përjetësohet në drejtësi". Mbreti Kamehameha III e tha këtë në 1843, kur Hawaii doli fitimtar nga pesë muajt e sundimit britanik.


Independence, Missouri: "Ku fillon shtegu dhe ku ndalon shtegu". Ashtu si njerëzit dhe bizneset mund të kalojnë një riemërtim, po ashtu edhe qytetet. Independence, Missouri, e ka riemërtuar moton si "Histori e madhe amerikane", por një histori e pasur amerikane lë një moto më të vjetër në kujtesën e shumë banorëve. "Aty ku fillon shtegu dhe fillon çmimi" është një kombinim i dy trashëgimive historike. Pjesa e parë i referohet rolit të qytetit si fillimi i shtegut drejt perëndimit për pionierët amerikanë, dhe pjesa e dytë është një kujtim për Presidentin Harry S. Truman, i cili lindi dhe u rrit në qytet. Ai kishte një shenjë të famshme në tavolinën e tij, ku shkruhej: "Paraja ndalon këtu".


Indiana: "Udhëkryqi i Amerikës"

Motoja shtetërore e Indianës u miratua në vitin 1937 me një rezolutë të Asamblesë së Përgjithshme. Motoja i referohet pozicionimit të Indianës në kryqëzimin e shumë autostradave shtetërore dhe kombëtare.


New York City: "Qyteti që nuk fle kurrë"

Pavarësisht pseudonimeve dhe shprehjeve të shumta, NYC nuk ka një moto zyrtare. Sidoqoftë, të gjithë e dinë se "Qyteti që nuk fle kurrë" i referohet qytetit të Nju Jorkut. Linja vjen nga kënga "New York, New York", të cilën Liza Minnelli e interpretoi në filmin e vitit 1977 të Martin Scorsese me të njëjtin emër dhe u përjetësua nga Frank Sinatra dy vjet më vonë.


Michigan: "Si Quaeris Gadishull Amoenam Circumspice"

Kjo moto latine lexohet pothuajse si një mesazh marketingu që reklamon shtetin si një vend të këndshëm për t'u vizituar dhe jetuar. Përkthehet: "Nëse kërkon një gadishull të këndshëm, shiko rreth vetes".


Teksas: "Miqësia"

Një tjetër moto me një fjalë vjen nga emri i shtetit, që është drejtshkrimi i amerikanizuar i shqiptimit spanjoll (tejas) të fjalës indigjene (thecas) për miqtë ose aleatët. Teksasi e miratoi atë si moto në 1930.


Wyoming: "Të drejtat e barabarta"

Kjo moto vjen nga rrënjët progresive të shtetit. Në vitin 1869, Wyoming ishte territori i parë që u dha të gjitha grave të drejtën për të votuar, për të shërbyer në juri dhe për të mbajtur poste publike. Susan B. Anthony, një nga udhëheqëset më të fuqishme të lëvizjeve për të drejtat e grave në shekullin e 19-të, bëri thirrje për një migrim masiv të grave në shtetin e Wyoming.


Las Vegas: "Çfarë ndodh këtu, qëndron këtu"

Që atëherë është përditësuar në "Çfarë ndodh këtu, ndodh vetëm këtu", por kjo nuk mund të lëkundë kurrë sloganin origjinal që u popullarizua nga një fushatë reklamuese e vitit 2003 nga Autoriteti i Konventës dhe Vizitorëve të Las Vegas. Ndërsa nuk shkon aq larg sa të miratojë sjellje të dyshimta, motoja jep një sy dhe një tundje me kokë për t'i bërë të ditur vizitorēve se ky mund të jetë vendi për t'u çliruar nga vetja.

13 views0 comments

댓글


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page