top of page

Vrimë e zezë
Vrimat e zeza janë trupa yjesh që janë shuar; graviteti bëhet aq i madh në ‘to sa asnjë materie që kalon afër nuk mund t'i shpëtojë. Pra, në vend të një vrime, kemi një objekt tredimensional me ngjyrë të zezë me densitet të jashtëzakonshëm. Shkencêtarët e quajnë vrimë e zezë, por vrimë nuk është. Atëherë çfarë është?

Ekspertët bien dakord ta quajnë ‘singularitet’ për shkak të gravitetit të madh. Çfarë ndodh nëse dikush hyn atje? Ikën... dhe nuk kthehet më. Të paktën kështu vlerësohet, sepse shkencëtarët nuk e njohim singularitetin.

Një njësi e veçantë, një mënyrë ose sjellje e pazakontë, veçantia, cilësia ose gjendja e të qenit njëjës, quhet singularitet. Futuristi Ray Kurzweil parashikoi 15 vjet më parë se singulariteti është koha kur aftësitë e një kompjuteri tejkalojnë aftësitë e trurit të njeriut. Kjo do të ndodhë rreth vitit 2045. Besohet se mund të jetë shumë më e afërt, veçanërisht me ardhjen e llogaritjes kuantike. Këtu vetëdija është e vetëdijshme për veten. Kurzweil ka parashikuar se kompjuterët do të kenë arritur inteligjencën njerëzore deri në vitin 2029 dhe do të arrijnë singularitetin në vitin 2045, kur njeriut do t’i duhet ta shumëzojmë inteligjencën e tij me një miliardë për ta barazuar me inteligjencën e kompjuterit që ka krijuar.

30 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page