top of page

Vaksina Covid-19: Personi i parë merr vaksinën Pfizer Covid-19 në Mbretëri të BashkuarKjo luftë vazhdon…


Sot lajmi mori dhenë. U bë Global… u bë historik. Vaksina Covid-19: Personi i parë merr vaksinën Pfizer Covid-19 në Mbretëri të Bashkuar. Një grua 90-vjeçare është bërë personi i parë që i është dhënë një goditje kundër Covid si pjesë e programit të vaksinimit masiv që po përhapet në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Margaret Keenan, e cila mbush 91 vjeç javën e ardhshme, tha se ishte „dhurata më e mirë për ditëlindjen e hershme“. Kjo vaksinë u bë në sytë e publikut, drejtëpërdrejt nga ekranet televizive… Kjo vaksinë u bë më shumë se historike, pra më shumë se një lajm. Dhe kështu shpresat janë më të mëdha… Më shumë sy të çelur duket se shkojnë anembanë, tek prindi që u nda nga puthjet dhe përqafimet, tek fëmija që mbeti i izoluar nga natyra, tek rinia, familja, shoqëria, tek lotët që përcollën të afërmit në botën tjetër, tek mijëra e mijëra dhimbje të tjera të shkaktuara nga ky virus më i trembshëm se kolera.

Por tashmë, vaksina e koronavirusit është një përparim i shkëlqyeshëm. Krijimi dhe miratimi i saj me shpejtësi rekord janë dëshmi e zgjuarsisë njerëzore përballë krizës. Por çfarë ndodh pas vaksinimit? Vaksina me të drejtë duhet të shihet si levë nga ata prej nesh që duam të kthehen liritë tona. Nuk do të ketë asnjë justifikim për llojin e sulmeve të gjithanshme në jetën publike dhe lirinë e përditshme që kemi jetuar këtë vit pasi të jetë hedhur vaksina (disa prej nesh besojnë se nuk kishte justifikim për një autoritarizëm të tillë në radhë të parë. ..). Por ne duhet të qëndrojmë vigjilentë. Zvogëlimi i demokracisë nga elitat, mungesa e besimit te individët dhe komunitetet për të vendosur vetë se si të trajtojmë sfida si Covid-19, është në thelb një problem politik, jo shëndetësor. Vaksina mund të heqë pandeminë në formën e saj aktuale, dhe kjo është e shkëlqyeshme, por nuk do të zgjidhë përbuzjen e elitave për masat. Kjo luftë vazhdon.


31 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page