top of page

Tregëtia me internet


Alfred Papuçiu

Alfred Papuçiu

Sipas një renditjeje të OKB, Hollanda e kalon Zvicrën në renditjen botërore të vendeve te pergatitura për tregtinë me internet.

Vlerësimi i lëshuar të martën , më 3 dhjetor 2019, merr parasysh mundësinë e përdorimit të serverave të sigurt për Internetin, besueshmërinë e infrastrukturës dhe shërbimeve postare.

Zvicra është vendi i dytë më i përgatitur në botë për tregtinë elektronike. Ajo fiton një gradë, por mbetet prapa Hollandës, sipas një indeksi të lëshuar të martën në Gjenevë nga OKB.

Sidoqoftë, për sa i përket xhiros globale, Zvicra nuk është një nga dhjetë përfituesit kryesorë të 3900 miliardë dollarëve (rreth 3858 miliardë franga), sipas shifrave të publikuara disa muaj më parë. Vlerësimi i publikuar të martën, i cili përfshin të dhënat e vitit 2017, merr në konsideratë qasjen në serverë të sigurt për Internetin, besueshmërinë e infrastrukturës dhe shërbimeve postare ose pjesën e popullsisë që aktivizoi një llogari dixhitale me një institucion financiar

Nga më shumë se 150 vende të analizuara në total nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD), vetëm dy nuk janë europiane në dhjetë të parat. Singapori tërhiqet nga vendi 2 në 3 dhe Australia është e 10-ta. Zelanda e Re është jashtë dhjetë të parave, së bashku me Islandën dhe Suedinë. Ata janë zëvendësuar nga Finlanda, Gjermania dhe Australia.

Në fund të renditjes

UNCTAD dëshiron të dhëna më të mira, ndërsa një takim i parë i një grupi pune të agjencisë së OKB për tregtinë elektronike u mbajt të martën në Gjenevë. Vendet më të varfëra janë ndër 18 nga 20 shtetet e fundit. Ky indeks tregon se sa i rëndësishëm është "hendeku" midis vendeve të zhvilluara dhe atyre në zhvillim, thotë drejtori i UNCTAD, përgjegjës për këto çështje, Shamika N. Sirimanne.

Në pesë vende europiane, mbi 80% e përdoruesve të Internetit blejnë në internet. Ato janë rreth tetë herë më të vogla në shumicën e vendeve të varfëra ose me të ardhura të mesme të ulëta. Z. Sirimanne thërret "urgjentisht" për t'i ndihmuar këto shtete në krijimin e infrastrukturës. (Ps / NXP)


9 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page