top of page

Topat prej lecke


Topat prej lecke

Fatmir Terziu


Sa fjalë prodhojmë, sa fjalë

kur kujtojmë topin prej lecke

mungojnë në Fjalorin e madh

i kemi strukur ndër vete…


Brenda shpirtit të tyre duhet gërmuar. Qilizëm

për të gjetur rrënjët

e për të thyer mitet,

për të njohur forcën e gjërave të djeshme,

ndonjëherë duhet t'i rizgjojmë ato dhe sot,

e për të gjithë ëndërrat e tretura të brendshme

gjithmonë duhet t'i kujtojmë me lotë.


Sa zënka kanë prodhuar këmbët tona,

kur hynë me topa lecke në garë,

kur rrënkonim në orët e vona,

sa miq i quajtëm gënjeshtarë?


Duke u argëtuar me këmbët plagë,

topi prej lecke u shpik të luajmë

dhe kërkonim në heshtjen tonë nga larg,

pse kishim humbur „miqtë“ e huaj.


Sa lecka kemi tejpërdorur përtej kufirit të tyre?

Duke zbuluar atë kufi, gjetëm keqardhje.

Kufinj u kishim vënë dhe syve

topat prej lecke ishin kryelojë fëmije.


Tani e dimë pse tejpërdorëm leckat

dëshira për një lojë të imituar me zell

përtej një dite të tillë vetëm festat

kurrë nuk thekën buzëqeshjen e thellë.


Buzët zbuten me lotin që atëhere fshihej

sytë ende i ndjejmë si mure të lotojnë

kur miti i tyre përditë e më shumë shprishej,

mure që do të qëndrojnë në këmbë, edhe kur i rrëzojmë.


Diçka e shkuar që, kur kujtohet, me dhimbje vishet

bota një top i madh që rrotullohet mes nesh

një fjalë që çmend ngadalë të gjitha mitet

një produkt fjalësh që çbendet vesh më vesh.


Sa fjalë prodhojmë, sa fjalë

kur kujtojmë topat prej lecke

mungojnë në Fjalorin e madh

i kishim shkruar vetëm për vete?

27 views0 comments

תגובות


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page