Thanë për Nexhmije Pagarushën:


  Nexhmije Pagarusha "Nder i Kombit"

  Esat Mekuli: Nexhmija është kjo – Bilbili i Kosovës, bilbili i këngës sonë.

  Rexhep Munishi: Nexhmije Pagarusha për së gjalli po I përjeton dy jetë: atë derisa ishte në skenën e këngës dhe muzikës dhe atë pas ndërprerjes së këndimit aktiv. Ajo I përjetoi dy kënaqësi që janë privilegj i ruajtur vetëm për njerëzit e mëdhenj. Sa këndonte, e adhuruan! Kur pushoi së kënduari, nuk e harruan! Këngëtare si Nexhmija vështirë se do të përsëritet në skenat shqiptare. Vështirë të përsëritet një cilësi zëri e dhunti muzikore që ka ajo. Për të do të ketë gjithmonë shumëçka të themi. Për një gjysmë shekulli ishin të kënaqur të gjithë ata që e njohën, të gjithë ata që e dëgjuan, ata që patën miqësi me të dhe të lumtur janë ata që i takuan kohës së saj, kohës së shënuar me zërin e Nexhmije Pagarushës.

  Kristë Lekaj: E kemi quajtur “Bilbili i Kosovës”, por ajo në të vërtetë ishte Kosova vetë! I falënderohem Zotit që kam punuar me të, se prej saj kam mësuar shumë. Nexhmija është Nexhmije! Është këngëtare që lind vetëm një herë.

  Avni Mula: Në Shqipëri la mbresë të jashtëzakonshme, jo vetëm pse këndoi mirë, po u tregoi edhe atyre artistëve tanë shqiptarë, të Tiranës, të Shkodrës dhe të gjithë qyteteve të tjera të Shqipërisë, u dha një mësim se si duhet të këndohet kënga popullore, si duhet të interpretohet kënga popullore, çfarë koloriti duhet të ketë kënga popullore. Ajo mbetet një ndër këngëtaret më të shkëlqyeshme të mbarë Shqipërisë jo vetëm të Kosovës.

  Ardit Gjebrea: Është një ndër kujtimet më të bukura të jetës time dueti që kam kënduar me Nexhmijen. Po të mos jesh njeri i madh, nuk mund të jesh artiste e madhe. Them se janë pak ata artistë që janë vërtet artistë dhe që e meritojnë këtë fjalë. Nuk është thjesht artiste e skenës, është artiste njeri, është artiste në shpirt. Të gjithë ne shqiptarët duhet të jemi të lumtur që ekziston fenomeni Nexhmije Pagarusha.

  Ymer Shkreli: Nexhmije Pagarusha është institucioni ynë i lartë muzikor, akademia jonë e vetme muzikore, opera jonë e vetme, muzeu ynë i vetëm etnografik, monumenti ynë i vetëm folklorik-e megjithatë nuk ishte dhe nuk është nën mbrojtjen e shoqërisë si disa kisha e xhami. Fundja, në mungesë të tempullit të kulturës e kemi Nexhmijen, në mungesë të filarmonisë e kemi Nexhmijen, në mungesë të galerisë e kemi Nexhmijen.

  Lutfi Turkeshi: Ajo përmes dritës artistike ndriçoi brendshëm visarin e pashtershëm tradicional. Në mënyrë spontane Nexhmija bën përpjekje “orfeane” për të mishëruar këngën e vet me traditën gjithëshqiptare.

  Naim Krasniqi: Kur bëhet fjalë për Nexhmije Pagarushën është shumë vështirë të gjenden fjalë dhe të themi atë që duam të themi. Posaçërisht kur sot fjalët kanë filluar ta humbin kuptimin e vet, me që shumë artistë shumë këngëtarë ,shumë prezantues prezantojnë vetveten dhe kolegët e tyre me fjalë shumë të mëdha pompoze siç janë : I madhi ky dhe e madhja ajo, i madhërishmi ky. Fjalët kuptim të njëmendët kanë vetëm atëherë kur flasim për Nexhmije Pagarushën. Ishte dhe do të mbetet bilbili i këngës shqipe. Një bilbil që zoti ia dhuroi zërin më të bukur dhe një shpirt aq të madh artistik. Unë për veten time kur kam dëgjuar këngët e Nexhmijës, kam qenë fare i vogël dhe jam rritur me këngën e saj. Tani kur merrem me muzikë në mënyrë profesionale, kur kam mundësi që të analizoj punën dhe veprën e Nexhmijës, mrekullohem me aftësitë e saja interpretuese, me shpirtin e saj artistik. Kam pasur kënaqësinë dhe nderin para 15 vjetësh të kompozoj një këngë. Ishte kjo një dhuratë e vogël të cilën unë kam mundë t’ia dhuroj Nexhmijes. Ka qenë kjo kënga “Nexhi” e kompozuar me tekst të Hivzi Krasniqit. Do të kalojnë edhe shumë vite e dekada që të lindë përsëri një këngëtare e kalibrit të Nexhmijes. Këngëtarët e kanë idol Nexhmijen dhe kënaqësia më e madhe për ta është kur dikush u thotë se po kënduake si Nexhmija. Kurse për ata që i japin vetes detyrë që të shkojnë rrugës së Nexhmijes do ta kenë shumë të vështirë të arrijnë nivelin e saj. Kur dëgjojmë të provojë ta imitojë dikush Nexhmijen, dëgjojmë të thonë : Kjo këngëtare po mundohet të këndojë si Nexhmija, por nuk thonë se kënduaka si Nexhmija. Kjo, sepse Nexhmija është e pazëvendësueshme.

  Ilir Shaqiri: E kam thënë edhe disa herë përpara se Nexhmije Pagarusha, Vaçe Zela, Hysni Zela etj. kanë qenë shkollë e pashmangshme për këngëtarët e gjeneratës time. Është kënaqësi për mua dhe gjeneratat që vijnë që kanë pasur një udhërrëfyes, një zë të mrekullueshëm prej të cilit në çdo kohë dhe në çdo moment njeriu mund të mësojë gjithçka në rrugën artistike që do ta ndjekë më pasur. Unë kam mësuar shumë nga Nexhmije Pagarusha dhe kam çka të mësoj akoma.

  Fahredin Gunga

  Pas Klithmës

  (Nexhmije Pagarushës)

  Kështu është krijuar bota:

  Merre një zemër e hape

  E sheh një copë diell e një tingull

  E pastaj, le të lind një klithmë

  Lere të qetë se ajo jeton vet

  Që then dry e sy

  Gjeje fundin e botës

  Diku në mes klithmës e lutjes

  Për çudi

  Lindi i pastër si bulëz e dhimbjes

  Si psherëtimë e lindjes

  Vetëm për fundin e botës.

  Kështu u krijua bota.

  Din Mehmeti

  KËNGËS I DOLËN FLATRAT

  (Nexhmije Pagarushës)

  këndoi e këndoi

  derisa u shndërrua në këngë

  dashuria për jetë

  ia mori zërin

  këndoi e këndoi

  derisa shkundi shkrumbin

  e shpirtit të vet

  derisa bulëzuan pranverat

  në zemrat e njerëzve

  këngës i dolën flatrat

  ajo tash fluturon

  mbi të gjitha fatkeqësitë

  vdekja s’ka c’ t’i bëjë...

  Adem Istrefi

  P A G A R U SH A

  Këndona ti, këndona ti

  Shpirt i kangës-Pagarusha!

  Fiu-fiu fishkëllen era...

  Në livadhin e gjelbër s’vallëzojnë lulet

  Dhe shkunden gjethet,përtypen vjeshtat

  Dhe thërret kanga ma zanin e saj:

  “Digju,digju në shpirtin tim...”

  e lehtë e si era rrëshqet kanga nëpër bar

  dhe lahet bari në vesën e saj

  dhe këndon era këngën e saj.

  “S’ më lanë lotët djalë me të pa ty...”

  tufa-tufa mblidhen cikat

  tufa-tufa shpërndahen cikat.

  Oj zhang-zhing kërkëllima e zingjirëve

  Shkundet udhëve

  Oj zhang-zhing zani i tyne lidhet nyje

  Dhe digjet kanga në shpirtin e tyne.

  (Atje,në qoshe të rrugës,të pështynë Nexhmije.

  Atje në qoshe të rrugës,të gjuajtën me gurë.

  Dhe re nën mjegull,nën shqelmat e zij. Mjekrra

  E një hoxhe të rrinte mbi krye. Dora e tij të

  Gjuente me gurë. E syni gjak lagej në shi.

  E zani gjak klithte në shi:

  Copa –copa do të këndoj.)

  Kaq shi pikëllimi s’pat asnji re.

  Udhëve me shi u rrit kjo këngë

  Si lis në shkamb e gjethegjelbër.

  Këndona ti,këndona ti

  Shpirt i kangës Pagarusha!

  “Digju, digju në shpirtin tim”

  krejt u dogja në shpirtin tand.

  Shpirt i kangës Pagarusha.

  Mirko Gashi

  VOX,

  VOCIS

  Plimi i bilbilave të fishkur

  Lulëzon

  Sirenat-harpitë

  Kupin si kokrra e kripës

  Në zjarr

  Odiseu

  Nga veshët heq dyllin

  Me frymë

  Bariu mbush fyellin

  Enriko Karuzo e Zhyliet Greko

  Heqin dorë nga koncertet e veta

  Ima Sumak harron

  Prejardhjen e vet mbretërore

  E shikon

  Fluturimin e kondorit

  Në bebëzat e mia

  Ngjallën

  Ibis dhe papa avis

  Në pyll

  Klyshët e vet i harron arusha

  Se ia thotë këngës

  Nexhmije Pagarusha

  Mevlyde Saraci

  NEXHMIE PAGARUSHA

  Bukuri

  Që flen në shpirt

  Mbretëreshë e këngës

  Zëri yt i ëmbël

  Zë bilbili

  Ti je

  Fllad’ i pranverës

  Dashuri

  Zë i rrallë

  Në trojet tona

  Këndo

  Nexhmie

  Siç të këndon zemra

  Rrënjë lashtësie

  Ti histori

  E gjallë

  Ti

  Rreze dielli

  Sy shqiponjë

  Një jetë e tërë

  Me mikrofon

  Në dorë

  Ti

  Këndove

  Me dashuri

  Për t’i forcuar

  Rrënjët

  E lashtësisë

  Edi Shukriu

  BARESHA E THANËS

  Nexhmije Pagarushës

  1. (Erë e malit djepin përkundte)

  Në mjegullirën e lartësive

  Kreshtat e Pagarushës ndjenin

  Në prehër një lindje mbanin

  Erë e malit djepin përkundte

  Pranë vatrës foshnja

  Ninula vetes i këndonte

  E

  Në prag të njohjes

  Mësuesi me shkronja në zemër

  E peshë mbi supe

  C’ është dashuria mësonte

  Historinë e Pagarushës

  Bilbilat e nisën

  Këmbëzbathur shpatijeve

  Me rritën e gërshetave

  Zambakët e Prizrenit u gërshetuan

  E kalaja jehonën

  E zuri në gji

  2.(Trete në ne)

  këngë

  trete në ne

  nga ne vrujon jehonë

  si

  aromë dheu kosovar

  ah flladitës në fushën mall

  mbarsur

  gurgullimë burimi që mikëlon thellësitë

  dhe çon peshë shekujt

  ngjitesh Bjeshkëve të Nemuna

  me plakun që ruan kohët e kulçedrave

  zbret në mriz me nënën

  në pshtjellak fsheh ditët e urisë

  ti je ajo “ani mori nuse”që

  në heshtje i pëshpërit dashurisë

  e zgjon mallëngjim në skajet e botës

  Nexhat Halimi

  Ç’po ndodh me zjarrin

  Copëza e përgjakur e ballit ndez qiririn

  Po sytë Nexhmijeme vjet verbuar

  Njerëzit harruar mallet thinjur e fajkoi lart

  Me zjarrin ç’po ndodh vaj me të gjeturat

  Gjuhës plagët i përlcasin për fyell

  Zogu I lashtë vjen mbi ëndërr

  Këputur nga mishi im i mërguar

  Hiri fluturone prap lind nga hiri

  Sepse ti këndon mbi glob mbi shpatë,

  Bashkë me trimat qëllon kafshën e zezë

  Vetëtima në gemb shndërrohet

  Nga kafka ime dhe vet Pagarusha

  Gjeli fluturon mbi portën e vjetër

  Unazat lëvizin

  Zogjtë e zi në varre të reja dasmat mort

  Daullet e pikëllimit

  Mitit gjaku I rrjedh për veshë

  E flakoi lart dhe njerëzit me male në zemër

  Ti këndon në një gur Nexhmije vajton

  Në një flamur

  Mbi ëndërr zogu i lashtë fluturon

  Sabri Hamiti

  Nexhmije Pagarusha

  Jeta nuk është këngë,

  A fustan i qëndisur

  Mish i gjallë e gjak.

  Se kush do një copë bukuri,

  Të fsheh huqet e veta…

  Edhe qorri, edhe shurdhani.

  E gjithkujt po si e kurrkujt:

  Madhështitë e drunjta

  Pijnë ujë në pusin e ëmbël.

  Del në derë me sy të njomë,

  Ndihet jehonë e Bareshës,

  Raxha nën patkonj të Kalit.

  Kënga s’ia çon bishtin kandarit!

  Ankthi ngjitet në qiell.

  Mish i gjallë e gjak.

  (Trungu ilir,Prishtinë,1979)

  Qerim Arifi

  Plisat faqendritur marshuan

  I

  Ndalu për një moment. Këtu në këtë mëhallë

  Fillon një madhështi. Tingujt rrënqethin barin, në fund

  Det

  Liqeni drishërin nga puhia e zërit të këngëtares,mbi

  Kodra

  Blerimi kaplon;mallet dalldisen në magjinë e toneve

  Rrafshi i Dukagjinit vallëzoi me grunajet shtatë ditë e

  Net

  Ku mbaron dashuria fillon dashuria.”Në fillimin tim është fundi im”

  Që nga kujtimet për Teutën

  Dardanët kënduan,

  Përpara portave krushqit hoqën vallen. Fshatrat pritën,

  Përcollën pranverën me bilbil në duar-që diti t’ia thotë

  Këngës për rrudhat e tyre në ballë. Për shuplaka të lëna

  ndër ara.

  Dallgë-dallgë valët nga eteri erdhën dhe mbetën në ne

  Nga ajo na. Për të filluar diçka duhet të mbarojë.

  Nexhmija e ju.

  Dhe fshatarët me këngën për punën. Ju këndoni këngën

  E tyre

  Ata këngët tuaja-Koha mbaron tempuj e ruan tempuj.

  Tempujt dhe tingujt tani përjashtojnë

  Pamjen e tyre të sfiungosur!

  II

  “Kohë e tashme dhe kohë e ardhshme,janë ndoshta

  prezentë në

  kohën e kaluar”…Edhe pse pasur jetës do të mbeten gjurmë

  jete. Edhe

  pasur pranverës mbetën gjurmët. Kënga jehon

  Çdo herë në lugaja…

  Bilbili edhe shumë të tjerë këngën ua mësoi

  Ata s’e harruan

  Të parin e tyre

  Anëmbanë, në çdo pore

  Jehoi krenaria

  Paepur…dëllinjat zgjatën degët e tyre duke

  Pritur mirësinë,

  Plisat faqendritur marrshuan shesheve, kejeve-

  Me vegjëli!

  Tëmtarët e fabrikave mësuan këngëtimin

  Që në vete mbante magji!

  Vaporet në të katër anët shpërndanë vetëm

  Muzikë,lumturi…

  Baletanet vallëzuan të ngashnjyera

  Nëntë vite, pranë

  Gurrës me ujë të ftohtë udhëtarët u

  Freskuan nëntë herë

  Kjo murosi shekujt më parë dhe shekujt

  Pasur të palosur-

  Liria diku në antikë zbukuroi për një

  Orfe të Ri. Andaj përpara Lumit vashat rrijnë dhe janë duke pritur

  Gondolat e fateve

  Një këngë tënden dhe për ty do ta këndojmë,

  Nexhmije.

  Sevdije Rexhepi

  MBRETËRESHË E KOSOVËS

  (Nexhmije Pagarushës)

  bashkë me ty

  udhëtuam nëpër vite

  na freskove zemrat

  me këngët e tua mite

  ashtu si zbardhin agimet

  lindnin meloditë

  vargjet merrnin rrugën

  puthnin Prishtinën

  përqafonin Strugën

  me ushtimë tupanësh

  dasma fillonte

  zëri yt magjik

  shpirtërat e fjetur zgjonte

  seç ngacmoje

  poetin,poeteshën

  kur me atë zë të ëmbël

  këndoje Bareshën

  e madhërishmja jonë

  motër e Teutës

  mbretëreshë e Kosovës

  Sejdi Berisha

  NEXHI

  Në skenë

  Edhe në jetë zë përvëlues

  Abetare

  Tha njëri nuk di ç’ është kënga

  Kërkova bilbilin

  Më kaploi kënga deri sa më zuri gjumi

  Me ty e Fletën i përqafuar u zgjova

  Pranë oxhakut na rrëshket flaka

  Rini e plakur

  Ra perdja përgjithmonë

  A thua Nexhi

  Zgjodhe aromën e jetës

  (1993)

  Melek Raxhepi

  Shtojzovallja e Pagarushës

  Në gjirin e natyrës virgjëreshë

  Enden bilbilat degë më degë

  Gjelozojnë zërin kristalor të kanarinës

  Mbeten të nemitur në vend

  I lumtur bariu për bareshën

  Jehun e zërit bjeshkëve kur dëgjon

  E shtojzovalla e Pagarushës

  Plot ëmbëlsi e dashuri këndon

  Artin e këndimit përjetëson

  Gëzueshëm shpërthejnë notat e melodisë

  Anekënd trojeve shqiptare

  Rrëmbejnë zemrat e njerëzisë

  U shkrihet shpirti nga zëmjalta

  Shpërndahet në fytyrë buzëqeshja

  Ankthi e pikëllimi nuk kanë më vend.

  20 views

  Shkrimet e fundit