top of page

Të njohim të përkushtuarit ndaj letërsisë ballkanike e më gjerëProf Dr Simeon Hadzhikosev


Prof. Ph.D. Simeon Donchev Hadzhikosev (lindur më 7 mars 1941) është një kritik dhe studiues letrar bullgar - specialist në letërsinë e Evropës Perëndimore, shkrimtar, përkthyes, poliglot. Prof. Simeon Hadzhikosev është një pedagog i njohur në historinë e letërsisë antike dhe perëndimore në Universitetin e Sofjes “St. Kliment Ohridski”, anëtar i Qendrës PEN për Bullgarinë.

Simeon Hadzhikosev lindi në Sofje, më 7 mars 1941 në një familje nëpunësish. Linja e babait të tij është nga Ballkani Qendror (Debelets, Veliko Turnovo), dhe nëna e tij është nga Maqedonia (gjyshja e tij është nga Prilepi, gjyshi i tij është nga Kukusha, dhe nëna e tij është nga Selaniku, ku është vendosur familja). Për interesat humanitare të kritikut dhe historianit të ardhshëm letrar, babai i tij Doncho S. Hadzhikosev dhe xhaxhai i tij Kosyu Hadzhiev, inxhinier dhe matematikan, luajnë një rol të rëndësishëm, ai u bë poliglot me zotërimin e gjuhëve gjermanisht, frëngjisht, rusisht, anglisht dhe turqisht.

Ai u diplomua me rezultate të shkëlqyera në Shkollën e Mesme 22 Georgi S. Rakovski. Në vitin 1958, poezia e tij e parë, “Rakovski”, u shtyp në revistën “Rodna Rech”. Midis vjeshtës së 1958 dhe vjeshtës së vitit 1960, ai shërbeu shërbimin ushtarak si roje kufitare në fshatin Boturche, Ivaylovgrad. Gjatë së njëjtës periudhë ai botoi rreth 25 poema në Revistën e Fjala e Lindjes, në gazetën e Shkollës së Mesme, Gazetën “Luftimi” dhe Gazeta Jeta e Re (Kardzhali).

Në vitet 1960 - 65 ai studioi filologjinë Bullgare në Fakultetin e Filologjisë në Universitetin Shtetëror të Sofjes. Ai u diplomua si student i kualifikuar dhe u emërua si profesor ndihmës në letërsinë e Evropës Perëndimore në Departamentin e Teorisë Letrare në Fakultetin e Filologjisë (sot Fakulteti i Filologjisë Sllave). Ai ka punuar atje që nga viti 1965, që nga martesa e tij me Maria Hadzhikoseva, me të cilën ai ka dy djem, Roman dhe Anton. Ai doli në pension në vitin 2009, por vazhdoi të ligjëronte në letërsinë e Evropës Perëndimore deri në vitin 2016, kur mbajti seancën e tij të fundit.

Në Universitet ai kalon në të gjitha fazat e hierarkisë së shërbimit: asistent i trainimit (1965 - 67), asistent (1972 - 73), asistent i vjetër (1973 - 75), asistent kryesor (1975 - 81), asistent profesor (1981 - 91), profesor (1991). Në 1971 ai mbrojti me sukses tezën e doktoratës me temë “Zhvillimi Ideologjik dhe Estetik në poezinë e Pol Elyar”, dhe në 1989 mori tezën e doktoratës me temë “Liricizmi Provencal dhe Ndikimi i tij në Poezinë Mesjetare Evropiane”. Ligjërues në Gjuhën Bullgare dhe Qytetërimit në Universitetin Jean Moulin në Lyon, Francë, dhe në 1994 - 96 - Profesor Vizitor në Seminarin Sllav në Universitetin Georg-August në Göttingen, Gjermani.

18 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page