top of page

SIMBIOZË ME NAIMIN
(përsiatje)

.1.

U linda në dheun tënd, Naim,

edhe fati,

edhe nderi im.

Gjeta të shkruar fjalën,

gjeta ndezur qiririn,

gjeta të gjelbër pyllin,

të lartë malin e lisin,

të shenjtë bagëtinë,

të gatuar me zjarr zemrën

që merr vrapin e s' ndalet,

kërkon mëmësinë.

Yti ish dheu im,

o i mërguari, Naim,

E lërove me penë,

grëc-grëc me penë,

i fale qëngjin dhe delen,

këngën e bilbilit,

xhyranë,

burimin e ujit të ftohtë,

bimën, frutin, kopenë.

E rilinde me penë.

2.

Qindra e mijëra shpatarë,

fituan dhjetra beteja,

grinë mijra barbarë,

vanë,

në varret e të shumtëve flenë.

Sikur kurrë nuk ishin,

sikur kurrë s'u panë.

Vanë.

Lisat e gjatë janë prerë

dhjetë herë, njëqind herë prerë,

cungjet kanë mbushur dhenë,

degë e gjethe u kalbën,

farërat ndërruan folenë.

Ti, këtu,

në çdo çukë,

në çdo kodër, gërxh e pemë,

grëc-grëc me penë

3.

Rrapo Hekali thirri, malet tundi,

nga tujet pashanë e shkundi,

shpata as topi s'e trëmbi,

shkëmb u bë,

më shkëmb se shkëmbi.

Ti me penë

grëc-grëc me penë

shkruan për male,

shkruan për fusha dhe pemë,

Rrapon e prenë

Ti me penë,

grëc-grëc me penë,

qiririn mban ndezur,

shkruan për qëngjin,

për kecin, për barinë,

për mëmëdhenë.

Grëc-grëc me penë.

Trimi Rrapo pret si shkëmbi,

në vafshim atje e gjejmë.

Ti na vjen në dhomë, në shtrat,

në hojet e trurit qiririn na ndez,

grëc-grëc me penë,

pikturon ëndrrën nga mbrëmja në mëngjes:

na rrëfen manushaqen, luleshqerrën,

tingujt e fyellit në erë.

Ti na pëshpërit rrëzë veshit:

mëmëdhenë,

mos e harroni,

ta doni shumë,

m ë m ë d h e n ë.

4.

Enveri, Mehmeti gjermanin mundën,

mundën dhe të tjerë,

në fund, ç'bën?

Për një fron u prenë.

Ti pikas dhe vjen;

grëc- grëc me penë,

na ngjallë gjumin e natës:

Ta doni Shqipërinë

jo për poste dhe ofiqe,

ta doni ndryshe.

Na jep emrin shqipëtar,

zemrën na gatuan me zjarr.

Ta doni Shqipërinë për Baba Tomorr,

për stanin e shpatin e malit,

për lulet në oborr,

jo për poste dhe ofiqe,

ta doni ndryshe.

Enveri dhe Mehmeti shkuan,

armiq dhe miq vranë,

edhe njëri-tjetrin shtytën, mohuan.

Shkuan.

Ti grëc-grëc me penë

në shpirt na hyn ngadalë,

portën hapur e gjen,

lë një gjurmë, një fjalë:

M ë m ë d h ë n ë.

Si qengji delen ta doni,

shqipëtarë.

Na shkruan mbi shpirtin e vrarë.

5.

Dhe Kamanin që ish burrë ,

edhe vetë Skënderbenë

i mbuloi bloz'e kohës.

Grëc- grëc pena jote,

një shkronjë, një fjalë, një poemë.

Zbulon arin,

i shkëlqen.

Dhe Kamanin që ish burrë,

edhe vetë Skënderbenë

pena jote i shkëlqen.

6.

Syri pikë-pikë të pikon dritë,

pena grëc-grëc, grëc-grëc

hedh në letër dituritë,

shpirti enjtet, plasi, kullon vrerë

se shqiptarët dhe këtë herë,

nuk këlthasin gjithsëtoku:

Ti, Shqipëri, më jep emër.

Ti, Shqipëri më jep nder.

Dy mijë princër dhe këtë herëë!

Plasi shprti,

kullon vrerë.

7.

Në simbiozë me shpirtin tonë,

me qirinë ndezur në dorë

tëharr shpendra-hithra-ferra,

selit manushaqen,

shpresë të vijë pranvera.

Unë e shoh e Ti e ndjen;

fryn era,

fryn era,

manushaqja do shëndoshet

si gjithë shoqet e tjera.

8.

Të falem, Naim,

linde, jetove, mbijeton

në dheun tim.

Nat'e ditë në shpirt më vjen;

Shqipëri më mbjell,

më jep emër,

më jep nder.

5-8 tetor 2000103 views3 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page