top of page

Shqipëria ka nevojë për shpresë


Shqipëria ka nevojë për shpresëNë serinë tonë të dytë shkruan „NewsDesk“ ndalesa është mbi shkaqet e varfërisë. „NewsDesk“ i „Charity Today“ sqaron se këtë muaj „ne e drejtojmë vëmendjen tonë nga Shqipëria“. Sipas „NewsDesk“ „Që nga viti 2020, Shqipëria ishte vendi i pestë më i varfër në Evropë.“ Ndërsa po përmirësohet gradualisht, varfëria atje mund të jetë e ndërlikuar dhe konfuze. „NewsDesk“ shkruan se „Nëse sponsorizon një fëmijë, një të ve, ose një person me aftësi të kufizuara në Shqipëri, është normale të pyesësh veten: 'Pse Shqipëria lufton kaq shumë me varfërinë?' Nga brigjet e huaja, mund të jetë e vështirë të kuptohen arsyet e varfërisë ekstreme, por ne duam të përpiquni të adresoni disa nga këto pyetje të vështira.


Shqipëria u ndikua nga komunizmi


Për gati gjysmë shekulli, Shqipëria ishte nën një qeveri totalitare komuniste. Deri në vitin 1991/1992, udhëheqësit komunistë në Shqipëri shpërbënë pronarët e shtresës së lartë të tokave dhe shumë profesionistë të klasës së mesme, klerikë dhe intelektualë. Në shumë mënyra, kjo e la vendin në nivelin e tokës.

Që atëherë, rindërtimi ekonomik ka parë shumë ulje-ngritje. Shumë punëtorë emigruan në vendet e afërta, duke lënë më pak punëtorë për të rindërtuar vendin. Vendit vazhdon t'i mungojë shumë infrastrukturë – veçanërisht rrugë, energji elektrike dhe ujë të pastër – që është një nga arsyet më të mëdha që i është mohuar dy herë anëtarësimi në Bashkimin Evropian.


Shqipëria lufton me papunësinë dhe mungesën e punës


Shqipëria ka një shkallë të lartë papunësie dhe një shkallë akoma më të lartë të nënpunësisë. Pandemia e COVID-19 e përkeqësoi edhe më shumë papunësinë. Edhe kur janë të punësuar, shqiptarët që jetojnë në varfëri fitojnë nga 1,50 £ (1,80 €) dhe 4,10 £ (4,95 €) çdo ditë. Mbi 80,000 shqiptarë mbështeten në një subvencion të qeverisë për t'ia dalë mbanë çdo muaj.

Pothuajse gjysma e punësimit në Shqipëri vjen nga industria e bujqësisë, por vetëm një popullsi e vogël zotëron tokën dhe akoma më pak zotërojnë pajisje moderne bujqësore. Ashtu si varfëria në Guatemalë, gjatë sezoneve jashtë sezonit ose në vitet e varfëra bujqësore, shpesh nuk ka punë të mjaftueshme për të shkuar. Shumë njerëz largohen nga vendi në kërkim të punës dhe shpesh fëmijët duhet të lënë shkollën për të punuar për të ndihmuar familjet e tyre. Për disa nga komunitetet që ne u shërbejmë, qytetet e tyre kanë fabrika që ofrojnë punësim. Megjithatë, kushtet e punës janë të këqija dhe pagat shumë të ulëta.


Shqipëria ka nevojë për shpresë


Shumë shqiptarë raportojnë mungesë shprese për të ardhmen. Me një histori të sipërmarrjes së shuar nga udhëheqësit komunistë dhe korrupsionit endemik të ditëve të sotme në qeveritë vendore, një perspektivë pozitive për të ardhmen bëhet jashtëzakonisht sfiduese. Nëse studentët shqiptarë arrijnë arsimin e lartë, ata shpesh shpërngulen në qytete më të mëdha, duke lënë një varfëri të përqendruar në zonat rurale të vendit.

Misioni ynë në Living Water Adopt-A-Child është t'u sjellim shpresë të vërtetë këtyre njerëzve të varfër, duke u kujdesur për nevojat e tyre fizike dhe duke u ofruar atyre shpresën jetëdhënëse të Jezu Krishtit. Ne jemi të motivuar nga dashuria e Tij për të ndihmuar në ndryshimin e qëndrueshëm për më të varfërit e të varfërve në Shqipëri.

12 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page