SHOTE GALICA DHE VJERSHA TE TJERA


Konstandin Dhamo


KENGE PER SHOTE GALICEN

Të gjithë trima gjokserreshkur

Hijerëndë e ballëlart’,

Ty të kishin vënë në krye,

Moj burrnesha pushkëgjatë !

Nëpër shtigje, buzë qiellit,

Ti me çetën ikje larg

Nënat sokëllinin pragjesh,

Ndër oborre piksej gjak.

Të rrethonin , të plagosnin,

Shembnin strehët kosovare;

Lart ndër oda, ti në këmbë,

Në bedenë ktheje dritaret…

Dhe të ndiqnin gjer në male,

Teksa çeta ikte larg.

Hëna, si fener që s’shuhej,

Përmbi udhë t’hidhte ar…

Luftë në mal, prehje në mal,

Shi dhe erë dhe, shtegtime…

Shkrepëtinin patkojt’ dhe qiejt,

Shkrepëtinin pushkët trime !

Qave burrin , qave trimat,

Lidhe plagë, të lidhën plagë.

Sa e rëndë jetë e malit,

Moj komitja pushkëgjatë !

Gjithë ndjenjat femërore

Diku thellë i ndrydhe ti,

Në një nyje që rëndonte

Si një medalion kujtimi…

Përmbi kalë i ndjeve vitet,

Në mes luftërash me rrebesh;

Kali yt trokoi ndër male ,

Jelebardhë mes jele resh.

Përmbi kalë, për lirinë,

Shkrepe zjarr shkrep më shkrep.

Nuse dymbëdhjetë ditë,

Luftëtare dymbëdhjetë vjet !

1967

ANTAGONIZEM

Dramaturgu i mpreht’Breht,

Sa entuziazëm ka në vjershën tëndë,

Ku rrëfen me patetizëm kronikën

E të burgosurve të revoltuar

Liridashës,

Që shkruan me gërma të kuqe kapitale

Emrin Lenin,

Mbi murin mbyllës të qelisë…

Me gëlqere, rreptësisht gardianët

Leninin e mbuluan

Por kur ajo u tha,

Përsëri si diell qenkësh shfaqur

Lenini i Revolucionit…

Dhe vazhdon e vazhdon,

Bertolt Breht,

Loja e ashpër

Mes gardianëve gorilla

Dhe të dënuarëve…

Por…

Leninin kishin ata simbol frymëzues

Të Lirisë dhe Demokracisë;

Ai i ngrinte n’aksion politik t’organizuar

Kundër oligarkëve luftënxitës?

Lenini që masakroi miliona e miliona

Të popullit të tij të madh

Dhe,gojën ia mbyllte kujtdo

Që rrekej të shprehte një mendim ndryshe?

Dramaturgu i mpreht’Breht,

Këta të burgosurit në vjershën tënde të përndezur

Dhe,të bukur në vetvete,

Këta gjermanë t’angazhuar majtas

Më mizorisht se Hitleri,

Lenini,idhulli i tyre ideologjik dhe…

Yti Breht,siç ç’kuptohet leht’,

Do t’i kish goditur,

Nëse do të rronte ca më tutje

E nëse do t’i kishte pasur

Në tokën e sovietëve…

Edhe sot Breht,më trishton

Dhe më nervozon

Ky rebelim

I aktivistëve të mashtruar,

Për më tepër kur më del në kujtesë,

Propozimi nga një vend

I Europës kapitaliste

Për ta lauruar Proletarian Lenin

Me Çmimin Nobel të Paqes…

Lili Brik,Breht,

Ikona e praruar e Majakovskit,

Sot,e kush s’e di si e komentoi

Vetëvrasjen e poetit,

Veçse ca vite pas vdekjes së

Liderit Lenin?

E parapërgatitur për vetëvrasjen,

Ftohtësisht mes miqsh ajo u shpreh: