top of page

Shoqëri filozofëshAstrit Lulushi


Çfarë mendonin filozofët e lashtë për njëri-tjetrin? Kur Diogjeni dëgjoi se Platoni i përcaktonte njerëzit si "dy këmbësh pa pupla", ai rropi një pulë dhe e solli në Akademi, duke thënë: "Ja njeriu i Platonit!" Kishte dhjetra filozofë, sofistë dhe të urtë në botën e lashtë. Disa prej tyre respektoni njëri-tjetrin edhe kur nuk pajtoheshin. Të tjerët ishin të etur për grindje dhe disa madje ishin armiq.

Legjenda thotë se Anaksimandri ishte student i Thales dhe mësues i Anaksimenes, megjithëse secili prej tyre kishte teoritë e veta kozmologjike.

Më vonë, Sokrati i dha mësim Platonit dhe pati një ndikim të fuqishëm mbi të edhe pas vdekjes. Aristoteli i respektonte të dy, por gjithashtu nuk ishte dakord me Platonin. "Platoni është miku im, por e vërteta është mik më i mirë." Platoni pranonte shumë teori të Pitagorasve, ndërsa Aristoteli nganjëherë i korrigjonte ato dhe i kritikonte për të menduarit e tyre jashtë kontekstit shkencor.

Si Sokrati ashtu edhe Platoni kritikonin ashpër dhe madje i poshtëronin sofistët, veçanërisht ata që i konsideronin plot kotësi dhe pompozë (si Prodicus dhe Hippias), por respektonin me të vërtetë Protagorën edhe pse e konsideronin sofist.

Diogjeni, siç e pamë, e përçmonte Platonin, megjithëse e respektonte Sokratin - nga ana tjetër, Platoni, thoshte se Diogjeni ishte në thelb "Sokrati ishte çmendur". Është e qartë se ironia zakonisht ishte e mjaftueshme, por nganjëherë përdorte edhe akuza dhe fjalë përbuzëse.

41 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page