top of page

Disa shkrime

Updated: Jul 21, 2023


Shkallët e Qytetërimit Astrit Lulushi Ndërsa shkojmë në jetën tonë të përditshme, ndonjëherë duhet të tërhiqemi dhe të hedhim një vështrim më të gjërë. Njeriu sot jeton në atë që duket si qytetërim i përparuar, por le të mos tallemi – ne jemi ende foshnja teknologjike. Në vitin 1963, astrofizikani rus Nikolai S. Kardashev doli me një mënyrë hipotetike për të kuptuar saktësisht se në çfarë shkalle zhvillimi jemi. Ai krijoi atë që njihet si Shkalla e Kardashevit, një metodë për të matur se sa të avancuara janë arritjet teknologjike të një qytetërimi dhe sasia e energjisë që mund të shfrytëzojë. Siç e përshkroi në punimin e tij, një qytetërim i përparuar do të kishte kapacitetin për të transmetuar sinjale radio larg në kozmos. Kardashev fillimisht doli me 3 lloje qytetërimesh, por që nga ajo kohë lista është zgjeruar në mënyra të ndryshme nga shkencëtarë të tjerët, duke u fokusuar jo vetëm në teknologjinë e komunikimit, por edhe në faktorë shtesë. Sipas kësaj hipoteze,: Një qytetërim i tipit 1 (i njohur gjithashtu si qytetërimi planetar) ka aftësinë për të shfrytëzuar të gjithë energjinë e planetit të tij të origjinës, duke shfrytëzuar të gjithë energjinë që arrin në planet (si dielli, njeriu shfrytëzon vetëm 60 përqind të energjisë diellore) dhe të gjithë energjinë që mund të prodhojë (termike, hidro, era. , etj). Kardashev e përshkroi atë si "nivel teknologjik afër nivelit të arritur aktualisht në Tokë".

Sa afër jemi të bëhemi ndërtuesit e megastrukturave të tipit 2? Është një kërcim i madh në aftësi dhe ndoshta do të duheshin 1000-2000 vjet për t'u arritur.

Një qytetërim i tipit 3 është krejtësisht i një rendi tjetër zhvillimi, ndoshta duhen 100,000 vjet ose më shumë për të arritur atje. Kardashev e pa atë si "një qytetërim që zotëron energji në shkallën e galaktikës së vet". Po, ju duhet të merrni energji të një galaktike të tërë për ta përparuar këtë. Njerëzit ndoshta do të ishin larguar prej kohësh në atë pikë, duke u bërë një lloj qenie kibernetike post-biologjike, ku robotët ndërtojnë sferat Dyson sipas dëshirës në të gjithë galaktikën, duke përdorur një teknologji shtytëse hapësinore ende të pakonceptueshme për të lëvizur. Ndoshta, një qytetërim i tillë do të ishte gjithashtu në gjendje të merrte energji nga vrimat e zeza ose të krijonte yje që prodhojnë energji sipas dëshirës. Çfarë do të ndodhë pas një përparimi të tillë? Kardashev nuk e pa nevojën për të hipotezuar ndonjë qytetërim të mëtejshëm, por parashikuesit që atëherë kanë propozuar që një botë e tipit 4 do të ishte në gjendje të shfrytëzonte energjinë e një universi të tërë, ndërsa një tip 5 mund të bëjë të njëjtën gjë në një multivers, duke tërhequr fuqi nga shumë universe. Po tipi 6? Këtu hyjmë në kompetencat e Zotit, duke kontrolluar kohën dhe hapësirën, duke krijuar universe sipas dëshirës. Lloji 7? As nuk mund ta imagjinojmë dhe kuptojmë se si mund të jetë.


Pretendues të ish-perandorisë Astrit Lulushi Në kohë të ndryshme, në momente të historisë së tyre, shumë vende kanë pretenduar se janë pasardhës të Perandorisë Romake. Deri në vitin 285, Perandoria Romake ishte bërë aq e gjerë sa nuk ishte më e mundur të qeveriseshin të gjitha provincat nga selia qendrore e Romës. Perandori Dioklecian e ndau Perandorinë në gjysma me Perandorinë Lindore të qeverisur nga Bizanti (më vonë Konstandinopoja) dhe Perandorinë Perëndimore të qeverisur nga Roma. Pjesa perëndimore u shemb në vitin 476 (data e pranuar tradicionalisht) dhe në 480, me vdekjen e perandorit perëndimor Julius Nepos, Perandori Lindor Zeno u bë Perandori i vetëm. Perandoria Romake Lindore (e njohur ndryshe si Perandoria Bizantine) vazhdoi edhe për një mijë vjet të tjerë derisa Kostandinopoja u pushtua nga forcat osmane nën Mehmetin II në vitin 1453. Pretendimet për të qenë pasardhësi i Romës kanë lindur nga lidhjet e perceptuara me njërën ose të dyja Perandoritë Lindore dhe Perëndimore. Traditat fetare luajtën një rol të rëndësishëm në krijimin e lidhjeve të tilla, veçanërisht pas përçarjes në vitin 1054 midis atyre që tani janë kishat katolike romake dhe kishat ortodokse lindore.

Turqia Pas rënies së Kostandinopojës në 1453, Mehmeti II e shpalli veten Kayser-i Rum, fjalë për fjalë "Cezari i Romës". Pretendimi i Mehmedit qëndronte në konceptin se pas rënies së Perandorisë Romake Perëndimore, Kostandinopoja, të cilën ai tani e sundonte, ishte bërë selia e Perandorisë Romake. Rusia Pas rënies së Kostandinopojës, Moska u bë kryeqyteti kryesor i krishterë ortodoks, duke krijuar konceptin e Moskës si "Roma e Tretë". Baza e pretendimit ishte edhe teologjike (uniteti i Kishës Ortodokse Lindore) dhe politike (koncepti i Princit të Moskës si sovran suprem dhe mbrojtës i kombeve të krishtera ortodokse). Ideja u ngrit nën Ivan III (Ivan i Madh), Princi i Madh i Moskës, i cili zgjeroi shumë territorin e tij dhe hodhi themelet e shtetit rus. Ivan III kishte gjithashtu një lidhje me fronin bizantin pasi ishte martuar me Sophia Palaiologina, një mbesë e Konstandinit XI, perandorit të fundit bizantin. Nipi i tij, Ivan IV (Ivan i Tmerrshëm), u bë Cari i parë i Rusisë (car, do të thotë Cezar, është një term i përdorur tradicionalisht nga sllavët për Perandorët Bizantinë). Pasardhësit e tij mbështetën idenë se Moska ishte trashëgimtari i duhur i Romës dhe i Kostandinopojës. Ideja u braktis përfundimisht gjatë Revolucionit Rus të vitit 1917.

Bullgaria Pretendimi bullgar, i cili i parapriu atij të Rusisë, bazohej në faktin se Simeoni 1 i Bullgarisë u kurorëzua Car Bizantin në vitin 913 dhe iu dha titulli "Perandor dhe Autokrat i të gjithë bullgarëve dhe romakëve". Megjithatë, ky titull u hoq nga qeveria pasardhëse bizantine, ai vazhdoi të merrte njëfarë njohjeje si "Perandori e Bullgarëve". Në shekullin e 14-të, ndërsa Perandoria Bizantine u dobësua, Tarnovo, kryeqyteti i Perandorisë së Dytë Bullgare, u pretendua si "Roma e Tretë", bazuar në ndikimin e saj të jashtëzakonshëm kulturor në Evropën Lindore. Megjithatë, nga fundi i shekullit XIV Perandoria Bullgare ra në duart e osmanëve. Serbia Në shekullin e 14-të, mbreti serb Stefan Urosh IV Dushan pushtoi një pjesë të madhe të Evropës Juglindore, duke u bërë një nga monarkët më të fuqishëm të epokës. Në vitin 1345 ai u vetëshpall “Perandor (Car) i serbëve dhe grekëve” dhe u kurorëzua si i tillë në Shkup në Pashkët e vitit 1346 nga Patriarkët e Serbisë dhe Bullgarisë dhe Kryepeshkopatës së Ohrit. Titulli i tij perandorak u njoh nga Bullgaria dhe fqinjë e partnerë të tjerë tregtarë. Referenca për grekët siguroi lidhjen me traditën perandorake romake pasi Perandoria Romake Bizantine ishte kryesisht greqishtfolëse. Megjithatë, titulli i tij nuk u njoh nga Perandoria Bizantine dhe Serbia u aneksua më pas nga Perandoria Osmane në 1459. Greqia Pretendimet e Greqisë si pasardhëse e Romës u mishëruan në atë që u quajt Megali Idea. Qëllimi ishte të ringjallte Perandorinë Romake Bizantine ose Lindore duke krijuar një shtet Grek që përfshinte pjesën më të madhe të ish-trojeve bizantine me Kostandinopojën si kryeqytet.

Termi u formulua në diskutimet që çuan në kushtetutën e vitit 1844, por koncepti shkoi edhe më tej në psikikën greke. Megali Idea dominoi marrëdhëniet e jashtme dhe, në një masë të konsiderueshme, përcaktoi politikën e brendshme të shtetit grek për pjesën më të madhe të shekullit të parë të pavarësisë. Megjithatë, ‘Idea e madhe’ u braktis zyrtarisht pas shkëmbimit të popullsisë midis Greqisë dhe Turqisë në vitin 1923. Gjermania Deri në këtë pikë, të gjitha pretendimet u bazuan në vendosjen e trashëgimisë në Perandorinë Romake Lindore. Megjithatë, çështja e Gjermanisë mbështetet në trashëgiminë e Perandorisë Romake Perëndimore dhe Kishës së saj Katolike Romake, i vetmi institucion romak që i kishte mbijetuar rënies së Perandorisë. Figura kyçe në këtë është Karli i Madh, Mbreti i Frankëve dhe më i madhi i monarkëve karolingianë, të cilit iu dha titulli i Perandorit të Romakëve nga Papa Leo III në vitin 800. Karli i Madh kishte bashkuar pjesën më të madhe të Evropës Qendrore dhe Perëndimore, duke krijuar atë që më vonë do të bëhej e njohur si Perandoria e Shenjtë Romake. Për ca kohë, titulli mbeti me pasardhësit karolingë të Karlit të Madh, por më vonë u kontestua nga Italia në një seri luftërash. Titulli u ringjall përsëri në vitin 962 kur Otto I u kurorëzua perandor, duke e modeluar veten si pasardhës të Karlit të Madh dhe duke filluar një ekzistencë të vazhdueshme të Perandorisë për më shumë se tetë shekuj. Perandoria e Shenjtë Romake nuk ishte kurrë një entitet i vetëm i unifikuar, duke përfshirë një numër të madh territoresh gjysmë autonome. Zyra e Perandorit të Shenjtë Romak zgjidhej tradicionalisht nga princër-zgjedhësit, të cilët ishin kryesisht fisnikë gjermanë, megjithëse shpesh kontrollohej nga dinastitë, veçanërisht nga Habsburgët.

Perandoria u shpërbë më 6 gusht 1806, kur Françesku II, Perandori i fundit i Shenjtë Romak, abdikoi pas një disfate ushtarake nga francezët nën Napoleonin në Austerlitz. Pas vitit 962, Konfederata Gjermane ishte territori më i madh i Perandorisë. Kështu, kur Gjermania u bashkua në vitin 1871, ajo pretendoi të ishte "Roma e Tretë" përmes prejardhjes së Perandorisë së Shenjtë Romake. Austria Pas shpërbërjes së Perandorisë së Shenjtë Romake në 1806, Perandoria Austriake pretendoi të ishte trashëgimtare e saj dhe, si rrjedhim, pasardhëse e Romës. Baza e pretendimit ishte se Habsburgët e Austrisë kishin pushtuar vazhdimisht fronin e Perandorisë së Shenjtë Romake nga viti 1438 deri në zhdukjen e tyre në linjën mashkullore në 1740. Franca Kur Napoleoni e shpalli veten Perandor të Francës, ai gjithashtu iu referua kurorës së tij perandorake si "Kurora e Karlit të Madh". Pas kësaj, Napoleoni parashtroi pretendimin e tij se kishte ringjallur Perandorinë Romake, pasi kishte bashkuar jo vetëm rajonet e Perandorisë së Karlit të Madh, por edhe Italinë dhe Spanjën, duke i dhënë atij kontrollin e pothuajse të gjitha tokave të Perandorisë Romake Perëndimore. Në 1804 Napoleoni u kurorëzua Perandor në prani të Papës në Paris dhe miratoi shqiponjën si standardin e tij. Franca gjithashtu kishte një pretendim të mëparshëm si pasardhës i Perandorisë Romake Lindore në atë që Andreas Palaiologos, i cili ishte trashëgimtar i fronit bizantin pas rënies së Kostandinopojës në duart e osmanëve, ua shiti të drejtat e tij mbi fronin disa monarkëve evropianë, përfshirë Karlin VIII të Francës. Për ca kohë, mbretërit e njëpasnjëshëm të Francës vazhduan të pretendonin për titullin Perandorak, por më pas pretendimi ra në mospërdorim dhe përfundoi në 1566 me mbretërimin e Charles IX.


Italia Italia mund të pretendojë të jetë pasardhësja e Romës në bazë të gjeografisë pasi Roma është kryeqyteti i saj. Për më tepër, sipërfaqja e saj e tokës përfshin gjithashtu selinë e Kishës Katolike Romake. Ndërsa kjo tani është e kufizuar në Vatikan, Papa sundoi mbi shtetet papale shumë më të gjera nga viti 700 deri në 1870. Për më tepër, Rilindja italiane nga shekujt 14-17 transferoi kulturën romake në Evropën e epokës moderne. Gjatë Risorgimento-s (lëvizja për të bashkuar Italinë, e cila përfundoi me krijimin e Mbretërisë së Italisë në 1871), Giuseppe Mazzini, një nga udhëheqësit e saj, promovoi nocionin e Italisë si "Roma e Tretë". Sipas Mazzini-t, “Pas Romës së perandorëve, pas Romës së Papëve, do të vijë Roma e popullit”. Të tjerë e morën këtë ide, duke përfshirë Benito Musolinin, i cili gjithashtu përdori termin "Roma e Tretë" për të karakterizuar Italinë Fashiste dhe ëndërronte të krijonte një Perandori Italiane (Romake të Re). Megjithatë, këto ëndrra shpejt u zbehën dhe përfundimisht përfunduan në korrik 1943 kur Musolini u rrëzua.


Si filloi njerëzimi?

Astrit Lulushi


Njerëzit, të gjithë, vuajnë nga një krizë identiteti. Nuk e dinë nga kanë ardhur. Në botë notojnë teori të ndryshe, të paprovuara. Ato vlerësohen vetëm nga popullariteti, se njeriu i parë lindi në Afrikë.

Emri për Afrikën e Jugut në Zulu është Mingizimu dhe kjo do të thotë "nëngjigantët". Sa e ngjashme është me këtë gjuhë të përdorur këtu, duke pasur parasysh se Afrika e Jugut ishte një nga vendet kryesore nga ku gjigandët mblodhën sasinë e madhe të arit të tyre. Gjithashtu fjala “faleminderit” është Enkosi, i ngjajshëm me Enki dhe fjala për njerëz është abantu e ngjashme me Antu. Duhet të ketë diçka më shumë se rastësi.

Kjo histori dhe Anunnaki janë folur për shumë vite. Thuhet se shumë nga pllakat e shkruara që u referohen atyre u shkatërruan si rezultat i plaçkitjes dhe shkatërrimit në muze, etj., në Irak, pas dhe gjatë luftës.

Historitë e tyre sot i japin jetë të re dhe kuptim jetës së Annunaki-t dhe njerëzimit

Njerëzit shijojnē dhe mrekullohen me moralin që tregon historia dhe me artefaktet e bukura që kanë mbetur, por edhe harruar. Ato nuk janë ndarë me të gjithë në planet; është me të vërtetë një gjë histori mahnitëse që duhet t'i tregohet çdo qenieje njerëzore; ata duhet ta kenë në libra, në shkojë, kinema kudo në çdo stacion televiziv, në çdo stacion radio. Kjo histori është absolutisht e pabesueshme dhe duhet të tregohet, është jetike dhe jashtëzakonisht e rëndësishme për të gjithë

Në fakt teksti gërmon pak më thellë. Annunaki erdhën në tokë nga planeti i tyre me një popull të quajtur Igigi, që ishin punëtorët (skllevër), për të nxjerrë ar Sapo erdhën në tokë, Igigi filluan të revoltohen kundë skllavërisë. Kështu Enki mori një humanoid nga pyjet e Afrikës dhe e injektoi me ADN Annunaki. Këtë qenie të re ata e krijuan për të bërë punën në vend të Igigi-ve, sepse Igigi-t donin nuk donin të ishin më skllevër. Dhe, humanoidi i modifikuar, merreni me mend kush ishte: Ne, njerëzit, që me kohë u përhapëm nga Afrika, nëpër botë.


Nën shembullin ilir

Astrit Lulushi


Në vitin 9 e.s., tre legjione romake u shtypën nga komandanti gjerman Arminius në Betejën e Pyllit Teutoburg. Kjo ngjarje është e njohur, por për taktitën ilire që u përdor pak flitet. Kishte pasur një kryengritje tjetër me të cilën Roma ishte përballur pak më parë, e cila zgjati nga viti 6 deri në 9, dhe ishte po aq intensive.

Ky rebelim ndodhi në Ballkanin Perëndimor (një zonë që përafërsisht korrespondon me pjesë të Kroacisë, Bosnjes,Serbisë dhe Shqipërisë së sotme), kur këto vende quheshin Iliri, që ishin nën sundimin e Romës.

Perandoria Romake u vu në provë brenda kufijtë e saj. Për tre vjet, pesëmbëdhjetë legjione luftuan në luginat e ngushta dhe shkrepat e mbuluara me pyje të maleve Dinarike në një luftë të pamëshirshme shkatërrimi kundër një armiku po aq të pamëshirshëm. Ata ishin bijë e nipër që mbanin mend skllavërim e prindërve dhe pushtimin. Ilirët e rebeluar ishin ushtarë në shërbim të perandorisë që panë të afërmit e tyre të mjerë në vendin e tyre.

Megjithatë ky konflikt është kryesisht i panjohur sot. Revolta e Madhe e dy Batove është luftë e harruar, ku historia dhe kultura e popullit misterioz ilir u përleshën me Romën në këtë rajon të paqëndrueshëm, me të ciin ushtria romake u përballë gjatë atyre tre viteve të tmerrshme në Ballkan.

Më pas, nën këtë shembull, u ndezën kryengritje të tjera në tokat e perandorisë, ku një shembull u bë gjeneral Arminius, i cili braktisi romakët për të luftuar për popullin e tij.


Ndarë nga një gjuhë Astrit Lulushi Pothuajse të gjithë - herë pas here do të luftojnë me shenjat e pikësimit. Pikat përfundojnë një fjali, dhe pikëpyetjet i japin fund një pyetjeje, por çfarë ndodh me shenjat e tjera? Thonjëzat, për shembull, shërbejnë për qëllime të shumta. Si të tilla, janë një shenjë pikësimi e dobishme. Ato e bëjnë të qartë kur lexojmë prozë dhe kur zëra të ndryshëm ndërhyjnë. Në rrëfimet faktike, një shkrimtar mund të citojë një burim për të treguar pikëpamjet e tij mbi një temë. Në letërsi, në mënyrë të ngjashme, thonjëzat nisin dialogun: Thonjëzat mund të rrethojnë gjithashtu dialogun e brendshëm të një personazhi. Megjithatë, ato nuk janë të nevojshme kur parafrazojnë atë që dikush tha. Kur përdorni thonjëza të drejtpërdrejta, është e rëndësishme të mbani mend se shumica e shenjave të pikësimit të lidhura me thonjëza (si pikat dhe presjet) duhet të futen brenda thonjëzave. “Këtë nuk e dija.”

Nëse thonjëza përfshin një pyetje, pikëpyetja duhet të jetë brenda thonjëzave. Por nëse e gjithë fjalia që përfshin thonjëzat është një pyetje, ajo duhet të dalë jashtë shenjës mbyllëse. E njëjta gjë vlen edhe për pikëçuditjet. Shembull: Ai pyeti: A thotë ai kupon "blej një dhe tjetrën e merr falas"? Thonjëzat e vetme (që duken si shenja apostrofi) përdoren për të zëvendësuar thonjëzat kur ka një thonjëza brenda thonjëzave. Shembull: "Banorët thoshin, 'Duam një pishinë të përditësuar', kështu që ne u përgjigjëm në përputhje me rrethanat," shpjegoi kryebashkiaku. Kuotat me shkronjë të madhe Kur citoni një fjali të plotë, shkruani me shkronjë të madhe fillimin e citatit, pavarësisht se ku shfaqet brenda fjalisë. Shembull: Donna pyeti: "Kush do të shkojë në qendër të martën?" Megjithatë, nëse citati është pjesë e një fjalie të plotë, shkronja e parë e frazës së cituar nuk ka nevojë të shkruhen me shkronjë të madhe. E njëjta gjë vlen edhe për fjalët ose frazat e shkurtra që funksionojnë si pjesë e fjalisë dhe nuk dallohen si pasazhe të veçanta, të cituara. Shembuj: Nëna ime shpesh më kujton se "fëmijët janë e ardhmja". "Citimet e frikësimit" janë thonjëza të vendosura rreth një fjale ose fraze për të treguar se kjo fjalë ose frazë nuk përdoret zakonisht në këtë mënyrë, ose për të tërhequr vëmendjen ndaj saj ose për të demonstruar ndonjë dyshim. Nuk ka rregulla strikte gramatikore për përdorimin e thonjëzave të frikës, por ato janë më shumë një zgjedhje stilistike. Shembuj: Miu nuk është "kafshë shtëpiake".

Në varësi të udhëzuesit të stilit, titujt e veprave krijuese si këngë, poezi, artikuj, filma, libra dhe vepra arti mund të shfaqen në thonjëza. Sipas Associated Press Stylebook, titujt e librave duhet të shfaqen në thonjëza. Megjithatë, Manuali i stilit të Çikagos thotë se ato duhet të jenë të pjerrëta. Klasa lexoi poezinë "Zjarri dhe akulli" nga Robert Frost. Thonjëzat mund të përdoren gjithashtu për të vendosur pseudonime. Sidoqoftë, nëse pseudonimi bëhet emri me të cilin njihet kryesisht personi i famshëm, atëherë thonjëzat nuk nevojiten. Shembull: Aleksandri i Madh * Amerikanët dhe britanikët mund të flasin të njëjtën gjuhë, por nëse e gjeni veten përtej oqeanit, mund të duket sikur përdorin një fjalor krejtësisht të ndryshëm. Në SHBA, një mbulesë koke është pothuajse ekskluzivisht një mbulesë koke e modës së vjetër, por është kapuç në Mbretërinë e Bashkuar; "Kapo" është fjala për një kapuç automobili dhe mbulesa të tjera metalike, të tilla si mbulesa e oxhakut. Për të ndihmuar çdo anglofon të hutuar: "Bangers and mash" është një vakt i rëndësishëm britanik. Në Mbretërinë e Bashkuar, bangers janë salcice. Termi ka të ngjarë të ketë origjinën në Luftën e Parë Botërore, kur mungesa e mishit bëri që salçiçet të mbusheshin me mbushës shtesë, duke përfshirë ujë, i bëri ato të shpërthenin kur gatuheshin. Pjesa "pure" e gjellës është pure patatesh.

"Barista" mund të tingëllojë afër fjalës për dikë që punon në një kafene (shih: barista), por në fakt është fjala britanike për atë që amerikanët e quajnë "avokat". Titujt e punës amerikane të "avokatit" dhe janë të pazakontë në MB; në vend të kësaj, "avokat" është titulli për dikë që jep këshilla ligjore nga prapa një tavoline (ose në gjykatat më të ulëta), dhe "avokati" i referohet dikujt që parashtron çështje në gjykatat më të larta. Ideja britanike e një kimisti është pak më ndryshe nga versioni amerikan. Në MB, të shkosh te kimisti është i ngjashëm me të shkuarit në farmaci në SHBA. Është një vend që shet produkte tualeti dhe pajisje mjekësore. Termi mund të përdoret gjithashtu si sinonim për "farmacist". Në MB, flat "e sheshtë" është termi më i zakonshëm për atë që amerikanët do ta quajnë "apartament". Condos janë referuar edhe si banesa. Britanikët kanë apartamente, megjithëse - në MB, kjo fjalë përdoret për të përshkruar një apartament shumë të pasur. Në mënyrë të ngjashme, një papafingo në Amerikë mund të quhet një "papafingo" në Mbretërinë e Bashkuar, dhe një sobë është një "subjekt gatimi". Likuidizues Ajo që tingëllon si arma e një superheroi është në fakt vetëm një pajisje e vogël në kuzhinat britanike. Një likuidizues (i shkruar gjithashtu "likuidues") është e njëjta gjë si një blender amerikan, me tehe që përdoren për prerje dhe përzierje.

"Loo" është një fjalë joformale për atë që amerikanët e quajnë "banjë". Teoria më e popullarizuar për origjinën e "loo" është se shërbëtorët mesjetarë thërrisnin frazën franceze “regardez l'eau” (kujdes nga uji) kur zbraznin enët nga dritarja. Britanikët e kthyen atë në "gardyloo", e cila përfundimisht u shkurtua në "loo". Vëmendje për udhëtarët: Mund të shihni gjithashtu "WC" ose "dollap uji" të shënuar në dyert e banjës. Në anglishten britanike, një kamion është një kamion i madh - emri ka të ngjarë të ketë ardhur nga folja e mëparshme "lurry", që do të thotë "të tërheqësh". Është përdorur që nga vitet 1800 dhe ka origjinën si një fjalë hekurudhore për një vagon të gjatë me një shtrat të sheshtë dhe rrota. Sot, "kamoni" po bëhet më i popullarizuar në anglisht britanike, por "kamoni" përdoret ende shpesh për të përshkruar një automjet të madh që përdoret në autostrada për transportin e mallrave. "Jumper", versioni britanik i fjalës "pulovër", është padyshim më argëtues. Është një fjalë e vjetër, që vjen nga fjala "kërcim", e mesit të shekullit të 17-të, e cila përshkruante pallton e shkurtër të një njeriu. Termi origjinal është me origjinë të panjohur, por mund të lidhet me fjalën franceze jupe, për "fund". Në Amerikë, sherbet është një trajtim i ëmbël i ngrirë i ngjashëm me akulloren, por në MB, fjala ka një kuptim krejtësisht të ndryshëm. Për britanikët, sherbeti është një pluhur i ëmbël, i ngjashëm me karamele, i cili gazon. Kohët e fundit, ajo është bërë një bisedë për birrën ose lager. Pra, të ftoni miqtë tuaj në pijetore për disa sherbeta do të thotë t'u jepni atyre pije, jo karamele (ose akullore). Lidhja ka të ngjarë të vijë nga majat e shkumëzuara të birrës që kanë ngjashmëri me karamele me gaz. Në SHBA, frekuentuesit e palestrës mund të marrin ndihmë për stërvitje nga një trajner, por në MB, ata veshin trajnerë ose atlete në palestër. Me shumë mundësi vjen nga ideja që këpucët vishen gjatë stërvitjes. Termi mund të përdoret për çdo këpucë atletike, me taban gome. Për britanikët, një karrocë është një karrocë blerjesh që përdoret në një dyqan ushqimesh. Fjala përdoret gjithashtu për të përshkruar një tryezë me katër rrota (ajo që amerikanët e quajnë "karrocë") ose një shtrat spitali me rrota.


14 views0 comments

تعليقات


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page