PUTHMË  Jacques Prévert (Frëngjisht: [ʒak pʁevɛʁ]; 4 shkurt 1900 - 11 Prill 1977) është një poet dhe francez skenarist. Poemat e tij u bënë dhe mbeten për të njohur në qytetin frëngjisht-folëse, drejtuar në shkolla. Filmat e tij më të vlerësuar formuan një pjesë e lëvizjes poetike realiste dhe përballë Les Enfants du Paradis (1945).


  KUR TI FLE

  Natën ti fle

  unë vuaj nga pagjumësia

  të shoh të flesh

  kjo më bën të vuaj.

  Sytë e tu janë të mbyllur trupi i madh shtrirë

  diçka qesharake kjo por më bën të qaj

  dhe ja papritur ti qesh

  qesh me të madhe ndërsa fle

  po ku ndodhesh vallë në këtë çast

  ku je nisur vallë vërtet

  mbase me një tjetër vajzë

  shumë larg në një tjetër vend

  dhe ti qesh me të ti më qesh mua

  Natën ti fle

  unë vuaj nga pagjumësia

  të shoh të flesh

  kjo më bën të vuaj

  Kur ti fle unë s’e di në më do

  më afër por dhe larg

  unë shtrëngohem pas teje nudo

  por njëlloj sikur ti të mos ishe aty

  megjithatë unë dëgjoj se rreh zemra jote

  pa e ditur në rreh për mua

  unë s’di asgjë unë nuk di më

  do të doja që zemra të mos të të rrihte më

  nëse një ditë ti s’do të më duash më

  natën ti ëndërron fle

  unë vuaj nga pagjumësia

  të shoh të ëndërrosh

  kjo më bën të vuaj

  Ç’do natë qaj gjithë natën

  dhe ti ëndërron dhe qesh

  po s’mund të vazhdohet kështu

  sigurisht një natë unë do të të vras

  atëherë edhe ëndrrat e tua do të marrin fund

  dhe pastaj meqë dhe unë do të vras veten

  do të marrë fund edhe pagjumësia ime

  dhe kufomat tona të bashkuara

  do të flenë së bashku në krevatin tonë të madh

  Natën ti ëndërron

  unë vuaj nga pagjumësia

  të shoh të ëndërrosh

  kjo më bën të qaj

  Zbardh dita dhe ti zgjohesh menjëherë

  tani ti qesh me mua

  me diellin ti qesh

  dhe unë për natën s’mendoj më

  dhe ti më thua përherë po ato fjalë

  «Ke kaluar një natë të qetë»

  dhe unë si një ditë më parë të them sakaq

  «Po, i dashur, kam fjetur qetë

  kam ëndërruar për ty si çdo natë.»

  PUTHMË

  Ishte një lagje e qytetit - Dritë

  Ku bën përherë errësirë ku s’ka ajër kurrë

  Dhe dimri si verë bën atje përherë dimri

  Ajo ishte mbi shkallë

  Dhe ai pranë saj dhe ajo pranë tij

  Ishte natë

  Binte erë squfur

  Sepse pasdite kishin mbytur çimkat

  Dhe ajo i thoshte atij

  Bën errësirë këtu

  S’ka ajër

  Dhe dimri si verë bën përherë dimri këtu

  Dielli i Zotit të mirë nuk ndriçon këtu te ne

  Ka shumë punë në lagjet e të pasurve

  Shtrëngomë në krahë

  Puthmë

  Puthmë gjatë

  Puthmë

  Më vonë do të jetë tepër vonë

  Jeta jonë është tani

  Këtu plas gjithçka

  Nga vapa dhe të ftohtit pastaj

  Ngrin bën vapë

  Ajër s’ka

  Nëse ti pushon së puthuri mua

  Besoj se do të vdesësh nga vapa

  Je pesëmbëdhjetë vjeç, jam pesëmbëdhjetë vjeçe

  Të dy bëhemi tridhjetë

  Tridhjetë vjeç s’je më djalë i ri

  Jemi pra në moshë pune

  Kemi pra të drejtë të puthemi

  Më vonë do të jetë tepër vonë

  Jeta jonë është tani

  Puhmë pra, të putheml !

  KU SHKOJ, NGA VIJ

  Ku shkoj, nga ç’vend vij,

  Pse jam lagur.

  Shkojmë, s’është e vështirë ta kuptosh.

  Po bie shi.

  Unë eci nën shi - dhe pastaj,

  Dhe pastaj asgjë tjetër.

  Shkoni në rrugën tuaj,

  Si unë timen.

  Pse llokoçitem në baltë?

  Sepse më pëlqen.

  Po shiu, më bën për të qeshur.

  Qesh me gjithçka,gjithçka, gjithçka, gjithçka.

  Po patët lot në xhep,

  Është mirë që të ktheheni në shtëpi,

  Është mirë që të qani veten tuaj,

  Por lërmëni, ju lutem, lërmëni, lërmëni,

  Po, lërmëni, ju lërmëni.

  Tingullin e zërit s’dua ta dëgjoj,

  Shkoni në rrugën tuaj,

  Shkoni në rrugën tuaj,

  Si unë në timen .

  I vetmi njeri që doja

  Ishit ju ata që e vratë,

  Që e rrahët me shkop, që ecët mbi të...

  Që e goditët për vdekje.

  Pashë gjakun e tij të rridhte,

  Të rridhte në prroskë,

  Në prroskë.

  Shkoni në rrugën tuaj,

  Si dhe unë në timen.

  Njeriu që doja vdiq.

  Koka në baltë.

  Ah,sa mund t’ju urrej.

  T’ju urrej... është marrëzi... është e pabesueshme.

  Dhe ju mallëngjeheni,

  Ju jeni të mirë,shumë të mirë me mua,

  Eh po,besomëni,tepër, tepër të mirë.

  Të mirë... të mirë si vrasës minjsh ,me minj,

  Por një ditë... një ditë të bukur,miushi do t’ju Kafshojë...

  Shkoni,shkoni në rrugën tuaj

  Njerëz të mirë... njerëz për së mbari.

  Përktheu: Faslli Haliti

  9 views

  Shkrimet e fundit