top of page

Pikniku i Shoqatës „Peja“ që zgjon ide të reja


Pikniku i Shoqatës „Peja“ që zgjon ide të reja


Nga Fatmir Terziu


Ndjesia e parë që të bën bashkë në Child’s Hill Park, natyrshëm vjen nga ajo që percepton, krijon në vetvete, ndjen në brendësi, se aty, pikërisht në atë gjelbërim natyror të Golders Green, gjen një pjesë Shqipërie të Vogël. Thuajse në të gjithë ditët e javës. Është restorant-kafeja e Avni Sopës, që e bënë këtë natyrshëm dhe të veçantë. Në këtë ditë, ndërsa shënohet mesi i muajit që parapërgatit shqiptarët për pushime, njëra pjesë e këtij lokali është e hapur për kryshëndoshje, pritje ngushëllimesh, në nder të ikjes në amshim të dajës së Mithat Ibrahimit, njërit nga më aktivët e Shoqatës „Peja“ në Londër.

Kjo e fundit si gjithnjë bën bashkë në këtë ditë të gjithë. Është pra iniciativa e Shoqatës „Peja“ dhe ftesa që më kanë bërë familjarisht të jem pjesë e Piknikut Natyror, që ata zhvillojnë prej vitesh në këtë mjedis të bukur. Një piknik i tillë me ushqimet më tradicionale shqiptare, të prura nga amvisat pejane, ku bëhen pjesë fëmijë e të rrinj, familjarë e miq nga të gjitha pjesët dhe trevat. E kështu vjen duarshtrëngimi me kryetarin e radhës së kësaj shoqate, Alban Beqirin, që para disa javësh organizoi suksesshëm dhe turnirin e futbollit me praninë e Ambasadorit të Kosovës, Ilir Kapiti ku u grumbulluan fonde ndihmeper Pejë. Më tej miqësisht dhe me një respekt të ndjeshëm takimi me Kryetarin e Shoqatës „Ardhmëria“ dhe bashkëshorten e tij, të ftuar nga shoqata „Peja“, pra me z. Lutfi Vata dhe znj. Albana Vata, japin më shumë kërshëri këtij evenimenti. Të dy janë protagonistë të përvitshëm të 1 Qershorit që festohet madhërishëm në këtë mjedis prej vitesh.Si gjithnjë familjarisht Burim Turjaka, Nevzat Agolli, Lutfi Gashi, Maki Turjaka, Ilir Beqiri, Esat Tahirbegolli, familja Zeka, Agimi e mjaft e mjaft të tjerë, bashkohen me bisedën që ka në qendër babain e Melisës, bashkëshortes së Ilir Beqirit, i cili vetëm para ca kohësh pati një operacion të suksesshëm. E më pas si gjithnjë biseda tejet miqësore me Meritën, bijën e aktivistit të respektuar, kryetarit të parë të Shoqatës „Peja“, poetit popullor Sherif Bllaca, dhe Esatin, dhëndërin e tij, shkon në kënde të mirënjohura reciproke.

„Muajt më të gjata të një viti të ngarkuar pune, nënkuptojnë fillimin e sezonit të piknikut, gjatë ditës apo edhe pas shkollës dhe punës. Këtu janë disa nga obligimet tona të preferuara që i ndajmë me njëri-tjetrin gjatë piknikut në Mbretërinë e Bashkuar.“- na thotë Lutfi Gashi, ish drejtues i shoqatës, dhe biznesmen i suksesshëm.

„Pikniku është një justifikim i shkëlqyeshëm për të eksploruar gjelbërimin dhe natyrën dhe me shumë prej nesh që tani punojnë nga shtëpia, ka më shumë mundësi për piknik ndërsa moti pranveror fillon të ngrohet. Pavarësisht se ku jeni në vend, nuk do t'ju duhet të udhëtoni larg për të shijuar ushqimin tuaj, ndërsa shijoni pamje spektakolare jashtë. Këtu, ne kemi mundësi për të renditur disa nga pikat tona të preferuara të punës, më frymëzuese për të ngrënë në natyrë në MB dhe për të ndarë opinionet tona më të mira për shoqatën dhe anëtarët e saj“, - na shton Nevzat Agolli, kryetari më i parafundit, që i dha shoqatën dhe drejtimin e saj, Alban Beqirit.„Ka shumë më tepër në mirëndenjje, sesa thjesht parku që përfshin gjelbërimin, megjithëse ajo krijon një peizazh të mrekullueshëm për një piknik, ndërsa ju e rrethoni veten me histori. Kthejeni një piknik në një ditë duke vizituar mjedisin Model, Qendrën e tillë të shqiptarëve në kohë të lirë. Ju gjithashtu mund të shëtisni nëpër zonë, të eksploroni mjedisin dhe, nëse keni kohë, të shkoni më tej në hapësirën e blertë.“, shton Agimi, që në këtë rast ka më shumë fjalë për të thënë, por që qëndron paksa më i rezervuar në bisedën që zgjerohet përqark një rrethi të improvizuar në një nga tryezat e parkut.

„Një piknik e tillë do të përmirësojë çdo vizitë në këtë vend të vlerësuar me çmime, veçanërisht pasi të gjitha mjediset janë dhe një hapësirë për talentet e reja të „Eagle“. Prisni ditë të artë dhe mjedis të qetë në një nga këndet më të sigurta të Britanisë.“ Na sqaron Burim Turjaka, që më pas kthen në shaka prurjen e radhës me ushqime tradicionale të familjarëve të shoqatës.E kështu rreth e qark këndit të improvizuar biseda shkon në shtratin e saj. Bashkëpunimi mes shoqatve është një preokupim i Vatës, ndërsa dhe ecuria e komunitetit shkon në këndin tjetër të tij. Në një pikë tjetër janë lojërat tërheqëse. E tërheqja e litarit ndan në dy grupe pjesëmarrësit, por nënkupton vetëm fituesin, që duartrokitet dhe kështu vazhdohet më gjatë. Kështu është dita e piknikut këtu në MB dhe ne jemi bekuar me javën e fundit të diellit në Child's Hill Park! – shton Maki. Pikniku është një nga traditat më të këndshme të verës në mesin tonë, pavarësisht nëse është në një ditë të njëtë apo jo, por ecuria e Piknikut synon të inkurajojë të gjithë që të shfrytëzojnë mundësinë për t'u mbledhur në një piknik dhe ne pajtohemi se është një mënyrë e shkëlqyer për të kaluar pak kohë cilësore me miqtë, ose familjen jashtë në rrezet e diellit. Kështu thuajse na shprehen të gjithë dhe ne pajtohemi. Kjo është parësorja.

E dyta është tek familja. Organizimi i një Pikniku të tillë natyror, është jo thjesht traditë, por dhe një vlerë që i kthen tek Familja sytë. Çdo njeri e do dhe e vlerëson shtëpinë dhe familjen e tij. Në fund të fundit, shtëpia konsiderohet kështjella e saj, ku mund të fshihesh nga çdo fatkeqësi e jetës, dhe njerëzit që jetojnë në të, të cilët gjithmonë do ta kuptojnë dhe mbështesin në kohë të vështira - kjo është familja. Dhe roli i tij për secilin prej nesh është i madh. Në fund të fundit, të gjitha ndjesitë dhe idetë e para të një personi lidhen me familjen, kur ai sapo ka filluar të kuptojë botën përreth tij. Dhe më pas, është në familje që formohen koncepte të tilla njerëzore si dashuria dhe kujdesi. Nuk është çudi që familja quhet qelizë e shoqërisë, një atdhe i vogël, shon në bisedë e sipër Lutfi Gashi, i cili tashmë përgatitet të udhëtojë në drejtim të Kosovës, një ditë më pas.Në të formohet personaliteti njerëzor, shton Gjati, dhe aty bëhet edukimi i individit. Prandaj, zakonisht varet se çfarë lloj familjeje kishte një person dhe çfarë u bë. Për mua, familja ime është gjëja më e rëndësishme në jetën time. Familja për të gjithë janë ata njerëz shumë të dashur dhe të dashur që kanë qenë me të që në fëmijëri. Dhe roli kryesor në krijimin e një vatër familjare i takon, natyrisht, nënës. Një grua mund të jetë një specialiste brilante në çdo fushë, por roli i saj më i rëndësishëm në shoqëri, diçka që asnjë mashkull nuk mund ta përballojë, është krijimi i familjes.

Që nga kohërat e lashta, një grua ka qenë rojtare e vatrës, - shton Merita. Të gjitha punët e shtëpisë iu caktuan asaj. Për më tepër, ajo duhej të krijonte një atmosferë të tillë shtëpiake, në mënyrë që pjesa tjetër e familjes të ndjente ngrohtësinë dhe rehatinë e shtëpisë, të ndjehej si një familje - një tërësi e vetme. Kjo është një punë shumë e vështirë dhe e përgjegjshme, por një grua e ka përballuar gjithmonë. Kohët janë shumë të ndryshme tani.

Një grua është e zënë në punë dhe mbetet gjithnjë e më pak kohë për në shtëpi, - thekson Merita tjetër, e bija e Bllacës. Megjithatë, edhe tani, si shumë vite më parë, ajo kujdeset për shtëpinë, krijon, mbështet dhe forcon familjen.Aty në bisedë afrohet një nga vajzat e familjes Zeka, që ka fotografuar në aktivetet e „Ardhmërisë“ Lutfi Vata. „Mami është personi më i afërt për mua. Besoj se kryefamiljari ynë është në fund të fundit nëna ime. Sigurisht që familja të jetë e mirë dhe miqësore nuk mjafton vetëm forca e nënës. Të gjithë anëtarët e familjes duhet të bëjnë përpjekje për të krijuar një klimë familjare. Në fund të fundit, familja është, para së gjithash, një ekip. Traditat familjare janë shumë të rëndësishme në mënyrë që çdo person në familje të ndihet si anëtar i saj, të ketë diçka të përbashkët me të afërmit e tjerë.“ – shton ajo.

Dhe, sigurisht, çdo familje ka datat e veta që mbahen mend nga të gjithë, festat e tyre familjare. Familja jonë mezi pret ardhjen e tyre, sepse na sjellin gëzim të gjithëve. Por jo vetëm këto tradita familjare janë të mira. Duke kaluar mbrëmjen me prindërit, edhe fëmijët ndihen si anëtarë të plotë të familjes dhe kjo na bashkon shumë. Është e rëndësishme që në çdo familje të ketë besim dhe mirëkuptim të ndërsjellë, dashuri dhe kujdes për njëri-tjetrin. Familja është e mirë sepse këtu një person mbetet gjithmonë vetvetja dhe në asnjë rrethanë nuk do të pushojë së dashuruari atë, ata gjithmonë do ta kuptojnë dhe mbështesin atë. Familja është mbështetja më e rëndësishme për çdo person, e cila duhet të mbetet gjithmonë me të dhe kështu Pikniku ka një emër mrekullisht kryerendës në këtë pikë.

87 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page