top of page

Perandorët e Kazermave


Astrit Lulushi


Flavius Vegetius Renatus, i njohur si Vegetius, ishte një shkrimtar i Perandorisë Romake (fundi i shekullit të 4-të). Asgjë nuk dihet për jetën ose pozicionin e tij përtej asaj që përmbahet në dy veprat të mbijetuara: Epitoma rei militaris dhe Digesta Artis Mulomedicinae, një udhëzues për mjekësinë veterinare. Ai shkruan se romakët ia detyronin pushtimin e botës vetëm trajnimit të vazhdueshëm ushtarak, respektimit të disiplinës në kampet e tyre dhe kultivimit të palodhur të arteve të tjera të luftës. Pa këto, çfarë shansi do të kishin pasur numri i papërfillshëm i ushtrive romake kundër turmave të Galëve? Apo me çfarë suksesi do t'i ishte kundërvënë madhësia e tyre e vogël shtatit të jashtëzakonshëm të gjermanëve?

“Ne ishim gjithmonë inferiorë ndaj afrikanëve në pasuri dhe të pabarabartë në taktika mashtruese. Dhe grekët, padiskutim, ishin shumë më të lartë se ne në aftësi në arte dhe të gjitha llojet e njohurive”, shkruan Vegetius.

Romakët e konsideronin veten pushtues dhe sundues të disiplinuar. Ata besonin se ishin më të disiplinuar dhe më të prirur për të mësuar nga kulturat e tjera.

Romakët e provincave ishte një çështje paksa e ndryshme, në fillim. Qytetarët e thjeshtë të provincës shiheshin si shtesa për vendin. Ata që shiheshin në Romë dalloheshin, pasi shpesh flisnin me një theks vulgar.

Megjithatë, qytetarët e pasur provincialë shpesh i dërgonin fëmijët e tyre në Romë dhe Greqi për shkollim. Kështu, ata u përshtatën në shoqërinë e lartë me pak probleme. Në shekullin e parë, administrata dhe ushtria e Perandorisë u "provincializuan" shumë.

Deri në vitin 100 të erës sonë, spanjollët ishin të njohur dhe perandori Trajan ishte i pari me lidhje të forta me Spanjën:

Pas tyre, burrat nga Afrika e Veriut dhe Levanti sunduan. Pas tyre, perandorët nga Iliria, drejtuan perandorinë. Këta quheshin “Perandorët e Kazermave”, pasi zgjidheshin gjatë fushatave nga ushtarët e tyre.

Shkrimtarët e kohës, thonë se këta perandorë flisnin një latinishte të përzier, kishin arsimim shumë të kufizuar dhe ishin pak të dhënë pas karrierës politike civile. Megjithatë, Perandoria nuk kishte nevojë për retorikë me lule. Ata kishin nevojë për njerëz të ashpër për të mbajtur larg hordhitë barbare në anën tjetër të Danubit. Çfarëdo që romakët e Romës mendonin për ta, ata kryesisht mbanin gjuhën e tyre.

14 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page