top of page

„Oh, është krejtësisht e rreme!“


Njerëzit duket se thonë: „Oh, është krejtësisht e rreme!“


Njerëzit duket se thonë: „Oh, është krejtësisht e rreme!“

„Pse do të besoni çdo gjë që shihni se ata bëjnë?“

„E gjitha është aktrim“.

Dhe kjo nuk është aspak e vërtetë, por shumë njerëz nuk do të më besojnë. Tani mos më thuaj që e kam gabim, se ky është mendimi im…


***


Nuk do të them se keni të drejtë. As nuk do të them se jeni gabim kur mendoni se ndeshja politike është e rreme. Gjithçka që do të them është reale, ndodh të jetë ndeshje, nëse mendoni se është krejtësisht e rreme, atëherë nuk jam dakord. Dhe ja pse. Unë gjithmonë u bëj të njëjtën pyetje atyre atyre me të cilët flas për këtë.

Unë i pyes: „Nëse ndeshja politike është e rreme, atëherë pse lëndohen njerëzit në të vërtetë?“

Pastaj them: „Nëse ndeshja politike nuk do të ishte e vërtetë, atëherë njerëzit nuk do të merrnin kurrë lëndime, që ose u kushtonin disa muaj dhimbje, ose do t'i detyronin të tërhiqen nga jeta e përditshme, ajo jeta e lirë dhe demokratike që ata mendojnë“.

Arsyeja pse e them gjithmonë këtë është sepse ndeshja politike nuk është shaka.


***


Unë shoh që njerëzit lëndohen në të vërtetë për shkak se ata dështojnë në një lëvizje, ose bëjnë gabim në zgjedhjet e tyre. Unë kam parë goditje dhe shkelma. Kam parë duar e këmbë të lidhura. Kam parë në të vërtetë mjaft të vërteta. Dhe të gjitha ato që kam parë bëjnë që dikush të marrë një tronditje personale dhe madje edhe familjare.

Kam parë njerëz me dislokime dhe thyerje të kockave. Dhe pyes veten se sa kohë do të qëndrojnë jashtë këtyre dhimbjeve?

Sigurisht, ka gjëra që mund të ekzagjerohen.

Dhe nuk do të dyshoj se lëndimet mund të jenë thjesht të motivuara nga historia. Por, kur personi është lënduar në të vërtetë dhe ka nevojë për operacion, si mund ta quash atë fals? Si është e rreme nëse lëndimi bën që dikush të duhet të varë dorezat e tij politike për një kohë dhe të shkojë në terapi fizike për t'u shëruar? Si është e rreme nëse mund t'u kushtojë njerëzve karrierën, ose jetën e tyre?


***


E mbani mend çfarë ndodhi me politikën në vitin e trazuar e të mallkuar 1997? Ai vit ishte si një gogol që zbriste nga tavani por gjëja u zbulua kur u duk qartë se poltika hyri në ring. Njerëzit nuk e dinin nëse ishte e vërtetë apo jo, por ai përfundoi duke lën pas mjaft të vdekur nga plagët e marra nga plumbat qorr që shkatëruan mendjet e tyre të fryra.

Ndeshja politike nuk është e rreme, por është e shkruar sikur është e tillë. Historitë janë të shkruara, nuk e vë në dyshim këtë për asnjë minutë.

Ka shumë mundësi që politikantë kanë grindje thjesht për në kamera, por janë miq në prapaskenë. Ka njerëz në politikë, që sillen si të ndonjë planeti tjetër, por janë njerëzit më të këndshëm që do të takoni, ose anasjelltas.


***


Gabimet janë reale dhe goditjet që ata marrin në të vërtetë do të dëmtojnë. Ka gjëra që mund t'i falsifikoni, dhe duhet aktrimi për të portretizuar emocionin e duhur. Unë preferoj të shkruarën, kështu që ndeshja politike mbetet e tillë.

Ndeshja politike është ndezur kohët e fundit, kështu që e pata këtë mendim në kokën time dhe vendosa ta heq nga forma e vjetër. Mirë, ky është postimi i ditës. Nesër do të flas për diçka tjetër, ose të njëjtën gjë, nuk e di. Unë thjesht shkruaj çdo gjë që më pëlqen, dhe mendova thjesht të shkruaj dhe për këtë, kështu që e shkrova. Shihemi nesër, mirupafshim! Ah, se desh harrova… Ti si lexues, jo thjesht vetëm Ti, …jo Tani mos më thuaj që e kam gabim, se ky është mendimi im… Njerëzit duket se thonë: „Oh, është krejtësisht e rreme!“

36 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page