top of page

“Nuk ka asnjë provë të drejtpërdrejtë që bllokimet po funksionojnë”


Dr John A Lee

“Nuk ka asnjë provë të drejtpërdrejtë që bllokimet po funksionojnë”

Dr John A Lee pse duhet të vazhdojmë të vemë në dyshim përgjigjen ndaj Covid-19.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka zgjatur qëndrimin në shtëpi për tre javë të tjera. Por a mund të sjellë shoqëria e mbyllur më shumë dëm se sa mirë? Në fakt, a ka ndonjë provë se po bën ndonjë të mirë me izolimin masiv? Dr John A Lee, një profesor i pensionuar së fundmi, i fushës së patologjisë dhe patolog konsulent i NHS, ka thirrur vazhdimisht për një ekzaminim kritik dhe shpërndarës të provave në lidhje me Covid-19, duke ngritur pyetje në lidhje me interpretimin e të dhënave nga qeveria dhe këshilltarët e saj. Disa media i kanë bërë thirrje atij të flasë hapur dhe së fundmi ai është kontaktuar drejtëpërdrejtë prej mediave britanike. Ata kanë kontaktuar me të për të mësuar më shumë. Dhe pyetjes së parë: Ju keni qenë një zë relativisht i vetmuar në tematikën e supozimeve kryesore për koronavirusin. Pse e ke parë të rëndësishme të flasësh?

Dr John A Lee: Si mjek dhe shkencëtar në gjithë karrierën time, unë besoj se mjekësia dhe shkenca e kanë përmirësuar jetën pa masë në 200 vitet e fundit, dhe veçanërisht gjatë 50 viteve të fundit. Por në mishmashin e veçantë të shkencës, mjekësisë dhe politikës, që ne po shohim tani, nuk jam plotësisht i sigurt se është rasti ta bëjmë këtë në këtë kohë. Unë mendoj se është më e rëndësishme që të përpiqemi dhe ta shikojmë këtë çështje në mënyrë të qartë në mënyrë që të sigurohemi që ne me të vërtetë po bëjmë gjënë e duhur në bazë të ideve të duhura. Dhe kjo që po ndodh me këtë mishmash nuk është e qartë për mua për momentin që jemi.

Çfarë problemesh shihni në mënyrën e regjistrimit dhe raportimit të shifrave aktualisht?

Lee: Shifrat janë po aq të pasigurta. Është shumë e vështirë të kuptosh kur shikon figura nga vende të ndryshme, dhe shifra të izoluara për gjëra të tilla si vdekja, çfarë kuptojnë ata në të vërtetë. Dhe padyshim, nëse nuk mund të kuptojmë se çfarë do të thonë shifrat, është mjaft e vështirë të dimë se çfarë duhet të bëjmë rreth tyre. Për shembull, aktualisht jemi në bllokim për dy arsye. Njëra është që shifrat fillestare sugjeruan që kemi të bëjmë me një sëmundje shumë virulente. Organizata Botërore e Shëndetit fillimisht sugjeroi që shkalla e vdekjes së rasteve - përqindja e njerëzve të diagnostikuar me sëmundje që vdesin - do të ishte 3.4 përqind. Ky është një numër shumë i lartë i cili do të shkaktonte një numër të madh të vdekjeve. Por ndërsa kemi pasur gradualisht gjithnjë e më shumë të dhëna që vijnë, ato përqindje kanë rënë. Në shumë shembuj, të dhëna më të plota tani sugjerojnë nivele të rastësishme të fatalitetit prej 0.4 përqind. Supozimi im është se do të përfundojë midis 0,5 dhe 0,1 për qind, dhe ndoshta më afër afatit të poshtëm të kësaj. Pra, nëse sëmundja nuk është aq virulente, siç u mendua fillimisht, numri i vdekjeve do të jetë përkatësisht më i ulët.

Arsyeja e dytë që ne u futëm në mbyllje është se supozohej se ky virus i ri do të piqej përmes popullatës, dhe një përqindje shumë e lartë e njerëzve do të infektoheshin shpejt. Kjo do të shkaktonte një rritje të madhe të rasteve me të cilat sistemet e kujdesit shëndetësor nuk do të ishin në gjendje të merreshin. Bllokimi pritet të zvogëlojë atë kulm, për të mundësuar që sistemet shëndetësore të përballen me të. Kishim fotografi të ndryshme nga Italia, Spanja, Nju Jorku dhe vende të tjera që tregojnë se sistemet shëndetësore nuk ishin në gjendje të përballonin. Por sigurisht, në shumë vende të tjera, sistemet shëndetësore kanë qenë në gjendje ta përballojnë atë.

Çështja e vërtetë është se nuk ka asnjë provë të drejtpërdrejtë që ajo që ne po bëjmë është duke ndikuar në të vërtetë kulmin. Është e mundur të bëhen argumente që duken të arsyeshme se një bllokim duhet të ndikojë në kulmin. E megjithatë vendet e tjera që bëjnë gjëra të ndryshme duket se kanë grafikë të ngjashëm në formë. Është vetëm një supozim se bllokimi ka një efekt të madh në përhapjen e virusit, por ky nuk është një fakt i njohur shkencor.

24 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page