top of page

NjerëzimiAstrit Lulushi


Njerëzit e bardhët janë po aq vendas në Evropë sa janë si-vëllezërit e tyre të zinj në Afrikën Nën-Sahariane. Deri kohët e fundit mbizotëronte idea se të bardhët u shfaqen në Evropë të paktën që nga epoka e Mesolitit, 20.000 vjet më parë, dhe më vonë u përzien me migrantë euroaziatikë me ngjyrë të errët.

Shumë teori të tjera qarkullojnë dhe që ndryshojnë nga koha në kohë, në bazë të ecurisë së teknologjisë dhe shkencës. Sipas një studimi të vitit 2017, Homo sapiensët u shfaqën në Afrikë rreth 300,000 vjet më parë.

Por në vitin 2019, shkencëtarët raportuan përcaktimin e kompjuterizuar, bazuar në 260 skanime CT, të një forme virtuale të kafkës së paraardhësit të fundit të përbashkët të njeriut, dhe sugjeruan që Homo sapiensët u ngritën midis 260,000 dhe 350,000 vjet më parë përmes një bashkimi të popullsive në Afrikën Lindore dhe Jugore.

Nga fundi i po atij viti (2019), antropologët njoftuan se njerëzit e hershëm u zhvendosën nëpër Mesdhe më herët se sa besohej. Ata zbuluan prova të reja në nje kompleks shpellash në Apidima, në krahinën Mani në Greqinë jugore, që vërteton se rajoni kishte qenë i banuar nga Neandertalët dhe Homo sapiensët të paktën 200,000 vjet më parë. Një fosil i kafkës tregon një përzierje të tipareve moderne njerëzore dhe primitive ishte më shumë se 210,000 vjet e vjetër. Sipas disa interpretimeve kjo është prova më e vjetër e Homo sapiensit që jetonte jashtë Afrikës, prova e dyta më e vjetër është nga shpella në malin Karmel, Izrael, rreth 190,000 vjet më parë. Gjetjet në Apidima janë më shumë se 150,000 vjet më të vjetra se sa gjetjet e mëparshme të H. sapiensit në Evropë.

Evropianët kurrë nuk e kanë pretenduar Afrikën e Veriut si tokën e tyre, nëse nuk llogaritet përvetësimi francez i tokës algjeriane, megjithatë edhe sot shumica e Algjerisë është etnikisht vendase me një pjesë të vogël të kolonëve francezë që qëndruan në Algjeri. Evropianët gjithashtu kurrë nuk u vendosën realisht në Azi, përveç disa pjesëve shumë të vogla të kolonëve britanikë që u vendosën në Azinë Juglindore ose pjesëve më të vogla të kolonëve spanjollë që u vendosën në Filipine. Kolonitë në Azi ishin për shfrytëzim dhe përdoreshin për nxjerrjen e burimeve dhe arit.

Gjithashtu nuk mund të quhen banorët jugor të zinj sepse janë më të errët se veriorët. Ata janë kaukazian, dhe e gjithë kjo bisedë se evropianët e lashtë ishin me lëkurë të errët është lloj gazetarie që përpiqet të krijojë multi-kulturalizëm në çdo gjë.

12 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page