top of page

Një luftë shumë kulturore britanike


Brexit ka ekspozuar një ndarje thelbësore midis individualistëve dhe komunitarëve.

Shpesh thuhet se tani Mbretëria e Bashkuar është larguar nga Bashkimi Evropian, është koha që të gjithë ne të bashkohemi dhe të bashkohemi në emër të së mirës së përbashkët. Ndërsa pranohet se është një mendim i bukur, ajo është shkëputur spektakolare nga realiteti.

Mbretëria e Bashkuar - pavarësisht nëse na pëlqen apo jo - e gjen veten në mes të një lufte agresive me kulturë. Ideja e pajtimit kombëtar tani është mendimi dëshiror. Perspektiva që të gjithë ne të luajmë me familje të lumtura, pas dekadash frakture sociale dhe tre vjet përleshje të mëdha mbi Brexit, është cicërrima për zogjtë. Kultura politike britanike ka qenë gjithmonë konfrontuese dhe kundërshtare, dhe Brexit e ka shtuar këtë. Shtuar kësaj, janë shumë konflikte kulturore dhe identitare që po importohen gjithnjë e më shumë nga Shtetet e Bashkuara. Në përgjithësi, ka pak shanse për një mjedis politik më konsensual që të zë rrënjë në çdo kohë së shpejti.

Kjo linjë e pyetjeve është e rëndësishme. Ajo flet për një ndarje më të gjerë kulturore në shoqërinë tonë - një ndarje midis individualizmit që mbizotëron në institucione, dhe komunitarizmin patriotik që shkon thellë në krahinat me votim Brexit. Transmetuesi ynë publik kombëtar është i mbushur me mashtrime me individualistë të vetë-zhytur, njerëz që janë akoma të hutuar dhe madje të zemëruar për Brexitin dhe e kundërshtojnë fitoren Konservatore në dhjetor. Mbi të gjitha, si referendumi ashtu edhe zgjedhja e vitit 2019 ishin vota në të cilat populli kulturor konservator, ekzistenca të përulura jetësore, luanin një rol vendimtar.

24 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page