NGA GOLEMI NË FUSHAT E MYZEQES


REPORTAZH Nga Bashkim SALIASI

NË PLAZHIN E GOLEMIT Jo shumë larg Tiranës, buzë Adriatikut, shtrihet plazhi Golemit me bukurit e lokaleve luksoze dhe ujin e pastër që i japin hijeshi qytetit bregdetar, të Durrësit antik. Para viteve 2000 vija bregdetare e Golemit popullohej nga pishat, kurse tani tek-tuk të sheh syri ndonjë grumbull pishash që i kanë shpëtuar zhdukjes dhe në vend të tyre janë ngritur lokale luksoze dhe pallate shumëkatëshe. Vitin që kaloi për shkak të pandemisë nuk mundëm të pushonim, por këtë vit me heqen e masave kufizuese jo vetëm banorët e qytetit të Tiranës, Kosovës, Maqedonisë së Veriut, por edhe nga Ukraina e largët dhe vise të tjera të Europës kishin zgjedhur midis plazheve të bukur të vendit tonë, Golemin. Nga 1-17 gusht ne zgjodhëm Golemin për të pushuar. Në krahasim me vitet e tjera kushtet ishin përmirësuar, por akoma mbetet për të vënë dorë. Ajo që na bëri përshtypje dhe na la mbresa ishte se çmimet e fruta-perimeve pothuajse ishin të përafërta si në kryeqytet. Në mendje më mbeti vetëm shërbimi jo i shpejtë dhe pastërtia në mjediset e brendshme të lokaleve, (tualetet nëpër lokalet) të cilave duhet t’u kushtohet më tepër vemëndje përsa i përket higjenës. Parësore për plazhin e Golemit mbetet spërkatja për mushkonjat, që vjen si pasojë e moslargimit të mbeturinave në kohën e duhur, për të cilat Bashkia duhet të jetë më e prekupuar për të thithur sa më shumë turistë dhe pushues vendas dhe të huaj. Uji i pastër, pastërtia, gatimet tradicionale dhe shërbimi janë faktorë kryesor që tërheqin turistët e huaj dhe banorët e rrethinave në plazhin e Golemit. Plazhi i Golemit frekuentohet rregullisht nga banorët e qytetit të Tiranës dhe Elbasanit. Shërbimi urban ofron një mundësi të till për njerëzit që nuk kanë mundësi të ndjekin plazhet e rivierës tonë të bukur. Një ditë mu desh të dal në Tiranë dhe kur u ktheva te terminali mora autobuzin për në Durrës. Kur zbrita nga autobuzi linjës Tiranë –Durrës pyeta për autobuzin e linjës urbane Golem-Durrës dhe anasjelltas. -Nuk ka,- ishte përgjigja… -Përse nuk ka autobus linje Plepa-Golem, - pyeta për së dyti?! -Nuk ka mor zotni, sepse shoqëritë e autobuzave të linjave brendapërbrenda qyt