top of page

Ndalimi i poezive ‘të rrezikshme’ në shkollat britanike


Carol Ann Duffy

“Larg duart nga poezia ime!”, ishte peticioni i ngritur kundër censurimit të një bordi provimi në Mbretërinë e Bashkuar të poezisë së Carol Ann Duffy “Edukimi për kohën e lirë”. Peticioni ishte nënshkruar nga qindra studentë, mësues, shkrimtarë dhe poetë, duke përfshirë ish-laureatin e poezisë Andrew Motion, poetin George Szirtes, novelistin Lisa Appignanesi, kritikun Ronan McDonald, dhe mjaft të tjerë.

Poema e Carol Ann Duffi ishte studiuar pa shumë polemikë nga qindra mijëra nxënës në shkollat ​​britanike çdo vit për gati një dekadë. Por ajo tashmë është hequr nga programi mësimor nga bordi i provimit, Aleanca e Vlerësimit dhe Kualifikimeve(AQA). Vendimi u bë publik në shtatorin e vitit 2008, pasi tre persona ishin ankuar për aludimin e poezisë si i shërbente imazhit ndaj krimit imagjinar-thikë (unë marr thikën tonë të bukës dhe dal jashtë. / Pllakat e trotuarit papritmas. Unë pres krahun tuaj) dhe imagjinare mizori e kafshëve (Unë derdh peshkun e artë poshtë grykës. Unë tërheq zinxhirin. / Unë shoh që është mirë. Arabeli po bën panik). Bordi i provimit ka publikuar kopje të reja të një antologjie të poezive shkollore me një faqe të zbrazët, aty ku dikur ishte poema e Duffy-t. Ka këshilluar shkollat ​​të shkatërrojnë kopjet e vjetra.

Reagimi i AQA-së thuhet se ishte i motivuar pjesërisht nga ankimimi, pasi antologjia e kishte ilustruar poezinë me një foto të një thike të madhe. Vitinee kaluar AQA vendosi ta linte vjershën në planprogram. Pastaj AQA nxorri​​ antologji të reja pa fotografinë e thikës.

Carol Ann Duffyështë një poete skoceze. Duffy është e njohur për të shkruar poezi dashurie, që shpesh marrin formën e monologjeve. Vargjet e saj, siç i ka përshkruar një përmbledhës i “Ekonomistit”, zakonisht “janë zërat urbanë, njerëzit në kufijtë e shoqërisë që mbajnë pakënaqësi dhe mëri kundër botës.” Poezia e Duffy ka pasur gjithmonë një avantazh të fortë feminist.

35 views0 comments

Kommentare


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page