NATË DASHURIE E PAGJUMË


  NATË DASHURIE E PAGJUMË

  FREDRIKO GARSIA LORKA


  NATË DASHURIE E PAGJUMË


  ( Fredriko Garsia Lorka) u lind më 5 qershor 1898 në Fuente Vaqueros, nje fshat ne Granda, nje qytet në Spanjë dhe vdiq më 19 Gusht 1936 në Granda. Ishte poet, shkrimtar, dramaturg, drejtor teatri. Fredriko Garcia Lorka ështe i njohur ndërkombëtarisht për pjesëmarrjen e tij në Luftën civile spanjolle, ku udhëhoqi forcat anti-fashiste për të penguar forcat fashiste te udhëhequra nga Gjenerali Francisko Franko. Mendohet se Gracia Lorka është vrarë nga forcat ushtarake anti-komuniste ne fshatin Granada Alfacar. Edhe sot e kësaj dite thuhenë shumë gjëra që janë të pavërteta për vdekjen dhe vetë Grasca Lorkën.


  NATË DASHURIE E PAGJUMË


  Natë e lartë, ne të dy dhe hëna e plotë;

  unë që qaja, ndërsa ti qeshje.

  Një zot ishte përçmimi yt; ankesat e mia

  të menjëhershme dhe pëllumba të prangosur.

  Natë e ulët, ne të dy. Kristal dhe ndëshkim,

  qaje ti në largësira të largëta.

  Ankthi im ishte një grup agonish

  mbi zemrën tënde të dobët rëre.

  Mëngjesi na ribashkoi në krevat,

  buzët në atë rrjedhë të ftohtë

  të një gjaku që përhapet pafund.

  Dielli penetroi verandën e mbyllur

  dhe korali i jetës hapi bisqet e tij

  në zemrën time mbështjellë me qefin.

  Përktheu: #Faslli #HALITI

  16 views

  Shkrimet e fundit