top of page

Natë çame


Natë çame

Natë çame 

(Sipas rrëfimit të Nënë Edos, nënës çame dëshmitare nga Filati, komshijes sime në Elbasan)


Nga Fatmir Terziu 


Ndoshta dashuritë kanë zverqe shtigjet lineare

pa shifra. Pa fjalë. Në imazhe.

Përkulem teksa shoh  

                       atë që dëgjoj

                       atë që ndjej.

Për shembull, në këtë fotografi,

kam gjetur prekjen në qostekun e tirqeve

shoh trupin e pajetë të varur atje,

shoh një nënë të moshuar të bjerë në tokë, 

një përzierje e mbytur në mes të një britme 

dhe një gulç që përvëlon buzët e saj.


Pashë sytë e kuq të kreut të shtëpisë në zjarr

kurrë nuk i kisha parë të gjitha më parë.


Dhe i kam parë ato shumë herë që nga ajo kohë

shoh njerëzit më të fortë që kam njohur ndonjëherë 

bien në gjunjë në rrënojat ku dielli kërkon një folezë

të zbresë të paktën dritën e tij.


Shoh fragmentin e dashurive, 

thyhet dhe pengohet nën peshën e djegmës 

shoh zogj … të ngriheshin në fluturim përallë

tërhiqnin damarët e mrekullueshëm të tokës

kërkonin fustanin e bardhë.


Dhe i kam lexuar ato shumë herë që nga ajo kohë.

Kam lexuar panikun e brumit që kapërcen mesanë

kam dëgjuar klithmat e të Zonjës së shtëpisë për bukën që digjet

zërin e shkëputur të një foshnje, të një fëmije më herët, 

ndërsa trupi dhe truri im mbi këto foto punon ndaras

në një Botë tjetër.


Natë çame bardhë e zi

pronë e shkulur nga brumi i dritës

riprodhon sirenat në veshin tim

      ato që tani po bëjnë jehonë në veshët e shurdhët

zërin e dashurisë së panjohur që riprollonte nga e para: 

“Më vjen keq, nuk mund ta ringjallim atë, ajo është zhdukur”, 

ndërsa bota lyente me buzëkuq buzët e vrara.


Ndjej gjakun duke kaluar nëpër venat e fryra

zemrën që po shkulet në gjoks. Është stina e harllive

ndjej muskujt e lastarvë të ngrijnë

të gjithë lotojnë

duke u shqyer me adrenalin.

Unë e rilexoj lutjen

ndjej ndjeshmërinë e akullt që ka mbuluar kohën

 fundin e jetës. Atë natë dhe dhjetëra netë të tjera ndryshuan përgjithmonë

jeta u përvoll atë natë 

dhe e jona ndryshoi dhe u rrëzua 

si një kafshë, para syve,

në një ndalesë, por ata u ngjitën lart

larg nga therrtorja e tyre.
51 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page