NË VENDLINDJEN TIME


  NË VENDLINDJEN TIME

  Nga Naxhie Doçi


  Në vendlindjen time perlë,

  në Therandën e dashurisë së paskaj

  ku më përkëdheli për herë të parë

  rrezja e shpërndarë,

  ku më stisi filli dhe vazhdimi im i përtërirë.

  aty është rrënja ime e dëlirë.

  Aty kam mal kujtimesh shkrirë në krenari shpirti

  me mijëra sish veç nga fëmijëria

  duke luajtur fushave e korijeve shkallore

  në Rrëzëhisarin antik me shtresime lashtësie

  me lisnaja e gjelbërime mrekullie.

  në përqafim të diellit.

  Në vendlindjen time,

  cicërrimat magjike të zogjëve

  simfoni e dehur përherë

  e lejlekët e bardhë krahëhapur në foletë e tyre

  shënjtëri e përsëritur për çdo pranverë e verë.

  Me moshataret hirëplota hapëroja

  edhe në rininë me buzëqeshje agu,

  me portat e zemrës mbushur dashuri

  shpresat të pashuara i kishim në vazhdimësi

  e lutjet asnjëherë harruar

  për sofrën e shtruar pa lotë përmallimi

  për ata që na mungonin, rritën të na bekonin

  labirinteve të trishta padrejtësisht ngujuar.

  Për gjyshër e prindër pishtarë

  që nëpër furtuna të acarta kohore

  e dëshmuan trimërinë

  burgjeve të trishta e sfidonin robërinë,

  se nën pushtimin barbar serb

  përdhunshëm frymonim.

  Në vendlindjen time

  në shkollë shkonim

  me dashurinë sublime të derdhur

  për të fituar dituri si një mrekulli,

  fletoret mbushur përplotë me shkrime

  me ëndërra të pashuara për agun e bardhë,

  për lirinë me buzëqeshje pranvere flakëruar

  që një ditë gjithësesi që do të vije

  në tërë etninë e përkushtimit të mbarë

  në hartën e përthekimit të trashëguar.

  Naxhije Doçi

  31 views

  Shkrimet e fundit