top of page

NË ATË DIMËR TË MADH


Nga Avdush Canaj

1.

Birucave te ferrit këndova

Bisha duhej tmerruar

Asnjë thërime

S`ua mora për inatë

Shpirtin ma mbajtën

Metushi*,Aliu*, Ramadani*, Kadriu*…

…e prangat shtrëngoheshin përditë

Deri në asht

Unë, sheh Tefiku*

S`e ndala këngën

As para litarit

I fryeja zjarrit

Të ngroheshin shokët

Në atë dimër të madh

2.

S`u përkul,

S`u thy

Edhe në birucë

Këndontë

Ilahi

Për liri

Për Shqipëri

Dorën zgjaste

Zoti

I jepte fuqi

Jehonte zëri i tij

Tokai me

Dardani, Dardani, Dardani

Kush vdes për ty

Ngjallet përsëri

Tmerroheshin xhelatët

Si korbat e zi

Shtypjani kokën

Në qeli

Dhe ai qëndronte

BurrëDheu

Ishte vetë

Prometeu

3.

100 vjet se futi lugën

Në kazanin e barbarit

Me kothere këngësh birucave

E mbajti shpirtin, Kapedani

Heu, Burrë i Kombit

Sheh Tefik Gjilani

________________________________

*Metush Krasniqi, Ali Aliu, Ramadan Hoxha, Kadri Halimi , veprimtarë të çështjes kombëtare,

* Sheh Tefiku- anëtar i Komitetit për Bashkim Kombëtar, udhëheqës i të cilës ishte Kadri Halimi, i dënuar në vitin 1961,me 4 vjet burgim

të rëndë, të cilat i mbajti deri në fund në qelitë e burgut famëkeq të Nishit.Në gjykatore kishte brohoritur: RROFTË SHQIPËRIA! Ishte udhëheqës i teqesë së Gjilanit, të rendit Sadi. Jeta iu shua në vitin 1975, në moshën 65-vjeçare.

80 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page